top of page

DÄ°HED ve BÖHAK GÜÇLERÄ°NÄ° BÄ°RLEÅžTÄ°RÄ°YOR!

 

Diyaliz sektörünün 2 önemli derneÄŸi bu hafta gerçekleÅŸtirilen toplantı ile sorunlarına çözüm arıyor.

 15 Eylül 2020 tarihinde diyaliz alanında çalışan hekimleri temsil eden en büyük hekim derneÄŸi "Diyaliz Hekimleri DerneÄŸi (DÄ°HED)" ve böbrek hastalarını temsil eden en büyük hasta derneÄŸi "Böbrek Hasta Haklarını Koruma Sosyal YardımlaÅŸma ve Dayanışma DerneÄŸi (BÖHAK)" yöneticileri tarafından BÖHAK Genel Merkezi’nde gerçekleÅŸtirilen toplantı hekim ve hasta sorunlarının birbirinden ayrılamaz olduÄŸunu gösterdi.

 

Toplantıya DÄ°HED’i temsilen DÄ°HED Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Uzm. Dr. Sadi K.A. Arslan, DÄ°HED Genel Sekreteri Op. Dr. Mesut Kösem ve DÄ°HED Muhasip Üyesi Dr. Mehmet Gürhan Bilgiç katılırken, BÖHAK’ı temsilen Yönetim Kurulu BaÅŸkanı A. Vahap Acar katıldı.

Toplantıda 2 derneÄŸin belirlenen konularda ortaklaÅŸa çalışmalar yapması için fikir birliÄŸi oluÅŸtu. Yapılacak ilk toplantıda ortak çalışma yapılması gereken sorunların belirlenerek, bu sorunlara yönelik izlenecek yol haritasının belirlenmesine karar verildi. Bu çalışmaların yürütülmesi için BÖHAK Genel Merkezi’nde DÄ°HED Çalışma Ofisi oluÅŸturuldu.

​

Toplantı hakkında DiyalizHaber’e açıklama yapan DÄ°HED Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Uzm. Dr. Sadi.K.A. Arslan; “Diyaliz sektöründe çalışan hekimler birçok sorun yaÅŸamaktadır. Bunlardan en önemlisi 2019 yılında SaÄŸlık Bakanlığı tarafından yayınlanan “Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmelik” ile diyaliz alanındaki hekimlerin çalışmaları neredeyse imkansız hale getirilmesidir. Daha önceden 1 seansta 30 hastaya bakan diyaliz hekimleri; bu yönetmelik ile 50 hastaya bakmak zorunda kalmışlardır. Ayrıca diyaliz merkezlerine getirilen kadro sınırlaması ile hekimler Ä°ÅŸ Kanunu’na aykırı ÅŸekilde uzun çalışma sürelerinde çalışmaya zorlanmaktadır. Bunların sonucunda birçok tecrübeli diyaliz hekimi diyaliz sektörü dışındaki çalışma alanlarına yönelmiÅŸtir. Sonuç olarak özel diyaliz merkezleri diyaliz hekimi bulmakta sorunlar yaÅŸamaktadır.” dedi.

​

Uzm. Dr. Sadi.K.A. Arslan; “Konuya hastalarımız açısından bakarsak getirilen yeni düzenlemeler sonrası diyaliz hekimlerinin hasta başına ayırabileceÄŸi vakit yarıya yakın azalmıştır. Bunların sonucunda tedavi kalitesinin düÅŸmesi ve hasta ölüm oranlarının artması kaçınılmazdır. GörüldüÄŸü üzere hekim ve hasta sorunları birbirine baÄŸlıdır. DÄ°HED ve BÖHAK olarak baÅŸlattığımız bu iÅŸbirliÄŸinin sektörün diÄŸer dernek ve vakıfları içinde bir örnek oluÅŸturmasını bekliyoruz. Sektörün diÄŸer derneklerini de bu platforma katılmaya davet ediyoruz” diyerek sözlerine son verdi. DÄ°YALÄ°ZHABER

Yayın Tarihi: 18/09/2020

bottom of page