top of page

DÄ°YALÄ°Z HASTALARINDA KANSIZLIK ÖNEMLÄ° BÄ°R SORUNDUR!

 

Kayseri EÄŸitim Toplantısı’nda diyaliz hastalarında kansızlık tedavisi masaya yatırıldı.

Ülkemizde son dönem böbrek yetmezliÄŸi tanısı ile yaklaşık 65.000 hasta diyaliz tedavileri ile hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor. Bunların ise yaklaşık 62.000 tanesi hemodiyaliz tedavisi görüyor.

​

Böbrek yetmezliÄŸinde anemi(kansızlık) önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. BöbreÄŸin önemli görevlerinden bir tanesi de kemik iliÄŸinde kan yapımını uyaran hormonu üretmektir. Bu hastalarda kan yapıcı hormon içeren ve demir takviyesi yapan ilaçlar tedavide önemli bir yer tutmaktadır. 

 

Diyaliz Hekimleri DerneÄŸi (DÄ°HED) ve Türk Nefroloji DerneÄŸi(TND) Kayseri Åžubesi tarafından ortaklaÅŸa Kemal Koçak Restaurant’ta  düzenlenen “Kronik Böbrek YetmezliÄŸi Anemi Tedavisinde ESA Kullanımı ve Biyolojik Ajanlar” adlı toplantıda anemi ve tedavileri tüm yönleriyle ele alındı. 

DÄ°HED'i temsilen DÄ°HED BaÅŸkan Yardımcısı Dr. Hakkı Gökhan Eryılmaz derneÄŸi ve kuruluÅŸ amaçlarını anlatan bir açılış konuÅŸması yaptı. Toplantıda DÄ°HED Kayseri Bölge Sorumluları Dr. Orhan KuruÅŸcuoÄŸlu ve Dr. Erdem Uzun da hazır bulundu.  

 

TND Kayseri Åžube BaÅŸkanı Prof. Dr. Oktay Oymak ve Erciyes Üniversitesi Nefroloji Bilim Adı BaÅŸkanı Prof. Dr. Murat Hayri SipahioÄŸlu’nun konuÅŸmacı olarak katıldığı toplantıya Kayseri ve çevre illerden böbrek yetmezliÄŸi ve diyaliz tedavisi ile ilgilenen hekimler yoÄŸun ilgi gösterdi. KonuÅŸmacı ve katılımcıların  interaktif olarak katılımıyla gerçekleÅŸen toplantıda, anemi tedavisindeki son yenilikler tartışıldı. 

 

Toplantı sonrası DiyalizHaber’e açıklama yapan DÄ°HED BaÅŸkan Yardımcısı Dr. Hakkı Gökhan Eryılmaz: “DÄ°HED 2006 yılında kurulmuÅŸ olmasına raÄŸmen son üç yıldır gerçekleÅŸtirdiÄŸi multidisipliner hekim derneÄŸi bakış açısıyla hızla büyümektedir. DerneÄŸimize böbrek yetmezliÄŸi ve diyaliz hastalarına hizmet veren tüm hekimler derneÄŸimize üye olabilmektedir. Åžu an için derneÄŸimizin yaklaşık 400 hekim üyesi vardır. DÄ°HED olarak sahadaki hekimlerin yönetime katılmasına ve görüÅŸlerine önem veriyoruz. Bu sebeple Türkiye’de oluÅŸturduÄŸumuz 16 bölge temsilciliÄŸi ile örgütlenen derneÄŸimiz “sahadaki hekimlerin sorunlarına, eÄŸitim ihtiyaçlarına destek olmaya, diyaliz tedavisinin verilmesinde hastaların yaÅŸadığı sorunları saptamaya ve çözüm oluÅŸturmaya çalışıyoruz. Anemi konusu da bu açıdan hastalarımız için en önemli konulardan birisidir” dedi.

​

Diyaliz sektörünün ÅŸu an için ana sorunu ve gündemi nedir sorusuna  Dr. Hakkı Gökhan Eryılmaz; ”Diyaliz sektörü merkez iÅŸletmecileri, hekimleri, hemÅŸireleri, teknikerleri ve diÄŸer çalışanları olarak aynı amaç etrafında buluÅŸmuÅŸtur. Diyaliz sektörünün ana amacı diyaliz tedavisi gören hastaların yaÅŸam kalitelerini artırmak ve yaÅŸam sürelerini uzatmaktır. Son yıllarda ekonomide yaÅŸanan geliÅŸmeler sektörü hizmet veremez konuma doÄŸru sürüklemektedir. Sektörün ekonomik sorunlarına SaÄŸlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerinin bir an önce çözüm bulmaya davet ediyoruz” ÅŸeklinde cevap verdi.  

 

Dr. Hakkı Gökhan Eryılmaz sözlerine; “Bu toplantının gerçekleÅŸmesinde katkıları olan hocalarımıza, bölge temsilcilerimize, üyelerimize ve tüm katılımcılara sonsuz teÅŸekkürlerimi iletmek istiyorum” diyerek son verdi. DÄ°YALÄ°ZHABER

Yayın Tarihi: 14/12/2019

bottom of page