top of page

DÄ°YALÄ°Z SEKTÖRÜ DARALIYOR !

​

20 yıldır Ä°stanbul Küçükçekmece'de hizmet veren DoÄŸan Diyaliz Merkezi el deÄŸiÅŸtirdi.

Ülkemizin içinde bulunduÄŸu ekonomik kriz her geçen gün etkisini daha fazla hissettirirken saÄŸlık sektöründe de yaprak dökümü baÅŸladı.  Son olarak 20 yıldır hemodiyaliz hastalarına hizmet veren DoÄŸan SaÄŸlık Grubu'na baÄŸlı DoÄŸan Diyaliz Merkezi gerçekleÅŸen satış ile el deÄŸiÅŸtirdi. Satış sonrası DoÄŸan Diyaliz Merkezi ile Marmara Diyaliz Merkezi'nin birleÅŸerek tek bir merkez olarak hizmet vereceÄŸi bilgisine ulaşıldı.

​

Son yıllarda diyaliz sektöründe diyaliz hasta sayısı artarken diyaliz merkez sayılarında azalma dikkati çekmektedir. Ülkemizde 2009 yılında 410 olan özel diyaliz merkezi sayısı yüzde 25 azalarak 300 civarına düÅŸmüÅŸtür.  Aynı dönemde ise hemodiyalize giren hasta sayısının %20 civarında artarak 65.000'e ulaÅŸmıştır. Bu dönem içinde  Sosyal Güvenlik Kurumu'nun seans başına ödediÄŸi ücret ise 90 Euro düzeyinden 30 Euro düzeyine düÅŸmüÅŸtür.

Diyaliz sektörünün artan maliyetlerine karşın, hemodiyaliz seans ücretinde gerekli artışı alamaması yeni önlemlerin alınmasını zorunlu hale getirdi.  Sektörde küçük ve zarar eden diyaliz merkezleri kapanıyor veya birleÅŸmeler ile ayakta kalmaya çalışıyor.  Åžu an özel diyaliz merkezlerinde her alanda tasarruf tedbirleri uygulamaya girmiÅŸ bulunuyor. Bazı diyaliz merkezlerinin hastalara verilen yiyecek ikramlarında ve ulaşım hizmetlerinde tasarrufa gitmesi de hastaların memnuniyet oranlarını düÅŸürmektedir. 

​

Konu hakkında bilgisine baÅŸvurduÄŸumuz Diyaliz Hekimleri DerneÄŸi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Uzm. Dr. Hıdır Arslan “ Diyaliz merkezinde çalışan tecrübeli hekimler iÅŸ yükü artışı ve ekonomik sorunlar yüzünden sektörün dışına çıkmaktadır. Diyaliz Hekimleri genel olarak mutsuz ve gelecekten umutsuzdur. Yetkililerin bir an önce diyaliz hekimlerinin sorunlarına el atmaları gereklidir. Biz dernek olarak diyaliz hekimlerinin sorunlarını yakınen takip ediyoruz ve ilgili kurumlara iletiyoruz"  ÅŸeklinde açıklama yaptı. DÄ°YALÄ°ZHABER

Yayın Tarihi: 14/12/2018

bottom of page