top of page

DÄ°YALÄ°Z SEKTÖRÜ ÖNÜNÜ GÖREMÄ°YOR !!!

Hemodiyalize Yapılan Geri Ödemedeki Yetersizlik Sektörü Çaresiz Bıraktı.

Ülkemizde böbrek yetmezliÄŸi alanında yapılan en büyük bilimsel kongre olan Türk Nefroloji DerneÄŸi tarafından organize edilen “35. Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi” 3 - 7 Ekim 2018 tarihleri arasında Antalya'daki  Titanic Deluxe Otel & Kongre Merkezi'nde  gerçekleÅŸtirildi.

​

Kongre diyaliz sektörünün bulunduÄŸu ekonomik darboÄŸaz ve Euro üzerinden fiyatlandırılan kongre katılımının yüksekliÄŸi sebebiyle sınırlı katılımla gerçekleÅŸebildi. Ayrıca geleneksel olarak gerçekleÅŸtirilen, sektör sorunlarının dile getirildiÄŸi Yuvarlak Masa Toplantısı'nın programda yer almaması sektör paydaÅŸları tarafından eleÅŸtirildi. Yuvarlak Masa Toplantısı'nda yıllardır diyaliz sektörünü temsil eden dernek ve kurumlar sıkıntılarını SGK ve SaÄŸlık Bakanlığı yetkililerine birinci ağızdan iletme ÅŸansına kavuÅŸmaktaydı.

Buna raÄŸmen sektör temsilcileri kongre kapsamında 7 Ekim 2018 tarihinde yapılan “Diyaliz Geri Ödeme Sistemleri ve YaÅŸanan Sorunlar” konulu oturumda kendilerini ifade etmeye çalıştılar. Bu oturumda Dr. Ä°brahim AkdaÄŸ “Dünyada Diyaliz Geri Ödeme Sistemleri, Dr. Tuncay Alkan ise “Türkiye'de Diyaliz Geri Ödeme Sistemleri” adlı sunumlarını gerçekleÅŸtirdi. Sunumlar katılımcılar tarafından ilgi ile izlendi. Sunumlar sonrası dernek temsilcileri söz alarak konu ve sektörün durumu hakkındaki görüÅŸlerini paylaÅŸtılar.

 

Diyaliz Hekimleri DerneÄŸi (DÄ°HED) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Uzm. Dr. Hıdır Arslan;  “ Öncelikle  cefakar diyaliz sektörü temsilcilerini, bu kadar az geri ödeme bedeline raÄŸmen, hastalarına saÄŸladıkları kaliteli diyaliz hizmetinden dolayı huzurunuzda tebrik etmek istiyorum. Hemodiyaliz için düzenli bir geri ödeme modelinin mutlaka saÄŸlanması gereklidir. Maliyeti azaltmak amacıyla yapılan yönetmelik deÄŸiÅŸiklikleri ile hem diyaliz hizmeti zora sokulmakta hem de hasta ölüm oranlarında artışa yol açılmaktadır. Bu ÅŸekilde Psikiyatri, Nefroloji ve Diyetisyen konsültasyon desteÄŸi sektör dışına itilmiÅŸtir. Birim hasta başına düÅŸen hemÅŸire, diyaliz hekimi  deÄŸiÅŸiklikleri kısa vadede iÅŸveren lehine gözükse de uzun vadede hasta ölüm oranlarını artırmasiyle sektörün tüm tarafları için olumsuz sonuçlara yol açmıştır. Diyaliz merkezlerinde Nefroloji Uzmanı  bulunma oranı % 5 düzeyindedir. Hasta ölüm hızlarını azaltmak için Nefroloji hekim desteÄŸinin saÄŸlanması gereklidir” diyerek görüÅŸlerini açıkladı.

​

Kurumsal Özel Diyaliz Merkezleri DerneÄŸi (DÄ°ADER) Genel Sekreteri Mustafa Işık; “Yapılan sunumlar çerçevesinde dünyadaki modellerin hangisi ele alınırsa alınsın; hepsindeki ana unsur maliyettir ve geri ödeme sistemleri tedavinin kalite çıktılarına göre “maliyet”`e ödül ilavesi veya “maliyet + kar”`a cezalar ÅŸeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bizim ana sorunumuz son 16 yıldır hiç bir yıl maliyeti karşılayan bir geri ödeme ücretine ulaÅŸamamış olmamızdır. 2006 yılından sonraki SGK sisteminde, ilgili mevzuat maddelerindeki zorunluluklara ( 5510 sayılı kanunun 72. Maddesi ve Fiyatlandırma Komisyonu YönetmeliÄŸinin 6.1.d. Maddesi) raÄŸmen geri ödeme ücretleri tamamen keyfi ve belirli bir kural olmaksızın belirlenmektedir. Oysa ki fiyatlandırmalar bu mevzuat maddelerine göre maliyet unsurları dikkate alınmak suretiyle her yıl kasım ayı sonuna kadar belirlenmelidir. Bu sistem sürdürülemezdir ve 2019 sektörümüz için çok zor geçecektir” diyerek görüÅŸlerini ifade etti.

​

Bağımsız Diyaliz Merkezleri DerneÄŸi (DÄ°YAMER) BaÅŸkan Yardımcısı Dr. Bünyamin Altundal ise; “Türkiye’deki özel diyaliz merkezleri dünyadaki en düÅŸük ücretle, Avrupa ülkelerinin kalitesi ile yarışır diyaliz hizmeti vermektedir. Amerika’da hemodiyalizin bir yıllık maliyeti hasta başına 80.000 $ iken, ülkemizde bu hizmetin 4000 $ gibi çok komik rakamlara yapılabiliyor olması gerçekten bir mucizedir. Bu buzdağının görünmeyen kısmı; yatırımcıların borçları ve yok olan birikimleridir. Bu iÅŸletmeler kamusal hizmet veren kamuya mal olmuÅŸ iÅŸletmelerdir ve milli servettir, yok olmasına müsaade edilmemelidir. Ticaretin kuralları bellidir; yatırımın cebinizden finanse edilmesi mümkün deÄŸildir. Uzun yıllar beklentileriyle, bir ümitle, hayatiyetini devam ettiren sektör, son gelen gider artışlarına tahammül edemeyecektir. Kronik böbrek yetmezliÄŸi hastalarının hayatlarını sürdürebilmeleri için büyük öneme haiz olan özel diyaliz merkezleri batmakla yüz yüzedir” diyerek karamsar bir tablo çizdi.

​

Diyaliz sektörü ekonomik sıkıntılar, belirsizlikler ve önünü görememekten huzursuz bir tablo içinde kongreden ayrıldı. DÄ°YALÄ°ZHABER

Yayın Tarihi: 15/10/2018

bottom of page