top of page

SavaÅŸ Çamöz

scamoz@hotmail.com

 

Memur

​

Sağlık Bakanlığı

​

DİYALİZ TEKNİKERLERİNİN GELECEĞİ

 

Bu makaleyi yazmaktaki amacım; diyaliz teknikerliÄŸi bölümünde  okuyan veya okumayı düÅŸünen gençlerimize yol göstermektir. YÖK’ ten aldığım veriler ışığında; ülkemizde mezun olmuÅŸ diyaliz teknikerlerinin  ve halen okumakta olan diyaliz bölümü öÄŸrencilerinin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. 2017 yılı Haziran ayı itibariyle toplam mezun sayısı 4273 kiÅŸi ve 2018 yılında mezun olacak kiÅŸi sayısı ise 3021 kiÅŸidir. Yani sonuç olarak 2018 yılı Haziran sonunda mezun sayısı 7294 kiÅŸi olacaktır. (Bu veriler BÄ°MER yoluyla YÖK ten alınmıştır.)


Ülkemizde kamu, özel ve üniversiteler olmak üzere 860 diyaliz merkezi bulunmaktadır. Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, bir diyaliz merkezinde ilk 10 cihaza iki sertifikalı tabip dışı personel, sonraki her 5 cihaz için bir tabip dışı personel bulundurulmak zorundadır. SaÄŸlık Bakanlığı’na baÄŸlı kurumlarda bulunan 471 diyaliz merkezinde toplam 5426 cihaz bulunmaktadır. Yani küçük bir hesap yapıldığında, SaÄŸlık Bakanlığı bünyesinde istihdam edilecek  minimum diyaliz hemÅŸiresi + diyaliz teknikeri sayısı 5426/5= 1085 olarak görülmektedir. Ülke geneli tüm diyaliz merkezlerindeki cihaz sayısı üzerinden hesaplama yapıldığında ise  minimum sayı 16675/5=3335 olarak görülmektedir.  KiÅŸisel görüÅŸüme göre ÅŸu an için aktif olarak hemodiyaliz alanında çalışan  diyaliz hemÅŸiresi+ diyaliz teknikeri sayısı 4000 civarındadır.


Bazı diyaliz teknikeri arkadaÅŸlar, Bakanlığa baÅŸvurarak diyaliz sertifikasyon olayının kaldırılmasını talep etmiÅŸlerdir. Åžu an için yaklaşık yılda 300 hemÅŸireye diyaliz sertifikasyon eÄŸitimi ile hemodiyaliz hemÅŸireliÄŸi ünvanı verilmektedir. Bugün itibariyle diyaliz sertifikalı hemÅŸire sayısı yaklaşık 11000’ dir. Bunların  bir kısmı (yaklaşık 3000) hemodiyalizde aktif olarak çalışmaktadır. 


Bu bilgiler ışığında bir deÄŸerlendirme yapıldığında, diyalizde çalışması gereken  hemÅŸire sayısı+tekniker  sayısı ihtiyacı 4000 iken bu alanda yetiÅŸtirilen kiÅŸi sayısı;15000-16000 düzeyindedir. Bu duruma bir müdahale yapılmazsa sayının her yıl 3000-4000 artacağı yönünde bir gidiÅŸat mevcuttur. Ülke ihtiyacının 4 katı  düzeyinde  yetiÅŸmiÅŸ saÄŸlık gücünün bulunması ise yeni mezun diyaliz teknikerlerinin iÅŸ bulmasını neredeyse imkansız hale getirmektedir. Özel diyaliz merkezlerinde iÅŸ bulabilen ÅŸanslı diyaliz teknikerleri ise,  asgari ücret düzeyindeki maaÅŸlarla çalışmak durumundadırlar.  Üniversiteler bu bölümden artık mezun vermeseler ya da bu bölümü kapatsalar bile; çoktan ülke ihtiyacının 4 katı aşılmıştır. 


Birçok diyaliz merkezinden Bakanlığa iletilen ÅŸikayetlerde ise; bir kısım diyaliz teknikerinin eÄŸitiminin yeterli olmadığı, bir çok bilgiye sahip olmadıkları gibi, bilgiler alınmaktadır. Hasta odaklı yapılan bir iÅŸte, en ufak bilgi eksikliÄŸinin nelere yol açabileceÄŸi; hepimizin malumudur. Gerek üniversitelerin vermiÅŸ oldukları eÄŸitimin kalitesi, gerekse kiÅŸilerin kendilerini yetiÅŸtirme düzeylerinin yetersiz olduÄŸu görülmektedir.


Bu konuda YÖK’e; bu bölüme en azından SaÄŸlık Meslek Lisesi mezunlarının alınması ve 4 yıllık hemÅŸirelik eÄŸitimi ile birlikte verilmesi gerektiÄŸine dair görüÅŸler verilmiÅŸtir. YÖK tarafından verilen cevapta ise; sadece hemÅŸirelik müfredatından birkaç dersin eklenebileceÄŸi ve bununla ilgili çalışma yapıldığı belirtilmiÅŸtir.


Bir baÅŸka konu ise, Bakanlığın diyaliz sertifikası vermesi ile diyaliz teknikerliÄŸi ataması arasındaki baÄŸlantıdır. DeÄŸerli kardeÅŸlerim, Atama Birimi yetkisinde olan konularda, Diyaliz EÄŸitim Birimi’nin ne bilgisi ne de yetkisi vardır. Atama yapılırken kaç tane diyaliz sertifikalı personel var ya da kaç tane hemÅŸireye sertifika verilecek gibi konularda, Diyaliz EÄŸitim Birimi’nden görüÅŸ alınmamakta ve hiçbir ÅŸekilde iletiÅŸim kurulmamaktadır.


Yani kısacası  arkadaÅŸlar, bu okulları okumanız size çok bir ÅŸey kazandırmıyor. Bu nedenle yıllardır bu camianın içinde yer almış bir insan olarak sizlere tavsiyem; imkânlar çerçevesinde kendinizi baÅŸka alanlara yöneltmeniz ya da lisans tamamlama yoluyla farklı bölümler okuyarak iÅŸ bulma alanınızı geniÅŸletmenizdir.  Diyaliz teknikerliÄŸi bölümünde okumayı düÅŸünen arkadaÅŸlara da iÅŸ bulmalarında sorun yaÅŸamayacakları daha geniÅŸ kapsamlı bölümleri tercih etmelerini tavsiye ediyorum. SaÄŸlıcakla kalın.

Yayın Tarihi: 10/07/2017

bottom of page