top of page

HASTALARIMIZIN YAÅžAM KALÄ°TESÄ° VE YAÅžAM SÜRESÄ°NÄ° ARTIRMALIYIZ!

 

Resmi Gazete’de yayınlanan yeni SaÄŸlık Uygulama TebliÄŸi ile Özel SaÄŸlık Kurumları GeleceÄŸe Umutla Bakıyor.

Ülkemizde son yıllarda saÄŸlık hizmetinin verilmesinde özel saÄŸlık kurumlarının payı gitgide artmaktadır. Bunda özel saÄŸlık kurumlarının vatandaÅŸa saÄŸlık hizmetini daha kaliteli, daha hızlı ve konforlu ÅŸekilde vermesinin önemi büyüktür. Günümüzde devletimiz  vatandaÅŸlarımızın saÄŸlığı için 996’sı kamu ve 1454’ü özel saÄŸlık kurumu olmak üzere 2 bin 450 sözleÅŸmeli saÄŸlık hizmeti sunucusundan saÄŸlık hizmeti satın almaktadır.

 

Kamunun özel saÄŸlık kurumlarından aldığı hizmetin koÅŸullarını ve geri ödeme miktarı SaÄŸlık Uygulama TebliÄŸi (SUT ile belirlenmektedir. Bu tebliÄŸde günün ÅŸartlarına göre belirli zamanlarda güncellemeler yapılmaktadır. Resmi Gazete'de 03/3/2020 tarihinde yayınlanan SaÄŸlık Uygulama TebliÄŸi (SUT) ile bir çok branÅŸ ve iÅŸlemde önemli düzeyde artışlar yapılması özel saÄŸlık kurumlarının derin bir nefes almalarını saÄŸladı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 5-7 Mart 2020 tarihlerinde Osmanlı Külliyesi ArÅŸivi Kongre Merkezi’nde gerçekleÅŸtirilen “Bio Türkiye Uluslararası Biyoteknoloji Kongresi”nde yaptığı konuÅŸmada; “SaÄŸlık Uygulama TebliÄŸi ile tüm saÄŸlık iÅŸlemlerinin fiyatlarında 2008’den bu yana ilk kez kapsamlı bir artış yaparak 8 milyar lira iyileÅŸtirme saÄŸladık" diyerek yapılan düzenlemenin önemini ve boyutlarını açıkladı.  

​

Dünyada ve ülkemizde kronik böbrek yetmezliÄŸi hızla artan hasta sayısı ve tedavi maliyetleri ile önemli bir halk saÄŸlığı sorunu olarak ön plana çıkmaktadır. Bu hastalık son döneme ulaÅŸtığında hastalar, hemodiyaliz, periton diyalizi ve böbrek nakli tedavileri ile hayatını devam ettirebiliyor. Ülkemizde 2018 yılı sonu rakamları ile bakarsak 60.643 hasta hemodiyaliz, 17.220 hasta böbrek nakli ve 3192 hasta periton diyalizi tedavisi ile izlenmektedir. Ülkemizde yaklaşık nüfusun % 0.1’ini oluÅŸturan bu hasta grubuna, ülkemizin saÄŸlık bütçesinin yaklaşık % 5-7 kadarı ayrılmaktadır.

​

Konu hakkında görüÅŸlerine baÅŸvurduÄŸumuz Diyaliz Hekimleri DerneÄŸi (DÄ°HED) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Uzm. Dr. Hıdır Arslan DiyalizHaber’e yaptığı açıklamada; Türkiye'de diyalizin bugünlere gelmesinde; eÄŸitilmiÅŸ saÄŸlık personelinin yanında, özel diyaliz merkezlerinin de çok önemli katkıları olmuÅŸtur. Ülkemizde döviz kuru üzerinden çok düÅŸük maliyetle, kaliteli diyaliz yapabilen bir ulusal sistem geliÅŸmiÅŸtir. Bu sistemin oluÅŸmasında; nefroloÄŸundan diyaliz hekimine, kalp ve damar cerrahından diyetisyenine, diyaliz hemÅŸiresinden diyaliz teknikerine, merkez sahibinden diyaliz personeline kadar herkesin katkısı olmuÅŸtur. Diyaliz sektörü son 10 yılda sıkıntılı bir süreç yaÅŸamıştır. Bu süreçten hekimlerde nasibini almış; iÅŸ yükü ve hukuki sorumlulukları artarken, çalışma koÅŸulları kötüleÅŸmiÅŸtir. Bu yüzden tecrübeli hekimlerimiz;  çalışma ÅŸartlarının ağırlığı, daha iyi sosyal ve ekonomik ÅŸartlar altında yaÅŸamak ümidiyle sektörden ayrılmıştır. Orta ve uzun vadede bu sektörde hekim bulmak güçleÅŸecektir” dedi.

​

Uzm. Dr. Hıdır Arslan “Son yayınlanan “SaÄŸlık Uygulama TebliÄŸi” ile hemodiyaliz seans ücretine % 25 düzeyinde bir artış saÄŸlanmış olup, hemodiyaliz seans ücreti 230 TL’den 287,5 TL’ye yükseltilmiÅŸtir. Bugün itibariyle devletimiz tarafından; diyaliz sektörünün durumunun anlaşılmış ve sektörün sorunlarına çözüm için arayış içine girmiÅŸ olmaları sevindiricidir. Kamu, bu meÅŸakkatli ve özellikli saÄŸlık hizmetini, özel diyaliz merkezleri üzerinden; daha düÅŸük maliyet ve yüksek hasta memnuniyeti ile verebilmektedir. Bu düzenlemenin yapılmasında emeÄŸi olan baÅŸta SaÄŸlık Bakanımız, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız olmak üzere tüm yetkililere sektörümüz adına teÅŸekkür etmek isteriz. Kronik böbrek yetmezliÄŸi zorlu bir hastalık olup; hastalarımızın yaÅŸam kalitesini önemli düzeyde bozarken, yaÅŸam süresi beklentisini önemli düzeyde düÅŸürmektedir. Ne yazık ki ülkemizde her yıl 12.000 hastamız bu hastalık sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Biz Diyaliz Hekimleri DerneÄŸi olarak hastalarımızın yaÅŸam kalitesini artırmak ve yaÅŸam sürelerini uzatmak için projeler hazırlıyoruz. SaÄŸlık Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığı ile projelerimizi paylaÅŸarak, hastalarımıza bu hastalık ile mücadelelerinde destek olmak istiyoruz” diyerek açıklamalarına son verdi. DÄ°YALÄ°ZHABER

Yayın Tarihi: 06/03/2020

bottom of page