top of page

HEMODÄ°YALÄ°ZDE MALPRAKTÄ°SE DÄ°KKAT !!!

 

Edirne'de Yapılan Böbrek YetmezliÄŸi Sempozyumu'nda "Hemodiyalizde Malpraktis"  Gündeme Damgasını Vurdu. 

Böbrek yetmezliÄŸi ülke gündeminde her geçen gün daha fazla tartışılır ve bilinirliÄŸi artarkan, Edirne'de yapılan sempozyumda konunun uzmanları tecrübelerini paylaÅŸtılar.

 

Diyaliz Hekimleri DerneÄŸi (DÄ°HED), Türk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon HemÅŸireleri DerneÄŸi (TNDTH) ve Acıbadem SaÄŸlık Grubu tarafından " Trakya Böbrek YetmezliÄŸi Sempozyumu" 8 Nisan 2018 tarihinde Edirne Hilly Hotel'de gerçekleÅŸtirildi. Sempozyuma Edirne ve çevre illerden hemodiyaliz alanında çalışan Nefrolog, Diyaliz Hekimi, Kalp ve Damar Cerrahları, Diyaliz HemÅŸireleri ve Diyaliz Teknikerleri sempozyuma yoÄŸun ilgi gösterdiler. Bu sempozyum bölge eÄŸitim toplantılarına ihtiyaç ve saÄŸlık çalışanlarının birbiriyle tecrübe alışveriÅŸinde bulunmasının deÄŸeri gözler önüne serildi.

Sempozyumda açılış konuÅŸmaları DÄ°HED Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Uzm. Dr. Hıdır Arslan ve TNDTHD Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Uzm. Hem. Ayten Karakoç tarafından gerçekleÅŸtirildi. Ä°lk oturumda Prof. Dr. Ülkem Çakır ve Hem. Bahar Yılman Çetin oturum baÅŸkanı olarak görev alırken ilk olarak Uzm. Dr.Emel IşıktaÅŸ Sayılar "Hemodiyaliz Hastalarında Beslenme" konusunda fevkalade bir bilgilendirme yaptı. Sunum sebebiyle beslenme konusunun ülkemizde ihmal edildiÄŸini bir kez daha anladık; zira beslenme konusu da multidisipliner bir konu ve ülke olarak ekip çalışması gerektiren bu gibi konularda pek baÅŸarılı olamıyoruz. Hastalık halinde beslenme konusu ulusal tıp camiası olarak hem okuma hem de yazmamızın eksik olduÄŸu  bir konudur. Takiben Prof. Dr. Ä°brahim Berber, sayılar ile böbrek naklinde, dünya ile yarışan baÅŸarı dolu tecrübelerini paylaÅŸtı. Anladık ki cerrahlar, uzun yıllardır uyguladıkları baÅŸarılı tekniklerinden sıkılıp, yeni teknikler geliÅŸtirmek ihtiyacı duyuyorlar.

​

Daha sonra  Doç. Dr. Serhat Hüseyin ve  Hem. Fatma Gedikli'nin oturum baÅŸkanı oldukları ikinci oturum baÅŸladı. Bu oturumda Op. Dr. Mesut Kösem her zamanki gibi ÅŸiirsel ve görsel bir sunum ile “damaryolu eÅŸittir hayatyolu” dedirtti. Takiben Hem. Esengül ÅžiÅŸman "Diyaliz YeterliliÄŸi" gibi zor bir konuyu, baÅŸarılı bir ÅŸekilde sundu. En son olarak DÄ°HED Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Uzm. Dr. Hıdır Arslan "Hemodiyaliz ve Malpraktis" konusunu anlattı. Sunum sonrası akılda kalan; hemodiyaliz tedavisi ister tam teÅŸekküllü hastanede, ister özel diyaliz merkezinde ve isterse de ev hemodiyalizi olarak uygulansın, saÄŸlık çalışanlarının pek çok risk ile yüz yüze olduÄŸumuzdu. Ülkemizde pek çok tıbbi uygulama hatası toza dumana karışarak, fark edilmeden unutulmaktadır.

 

Sempozyum sonrası görüÅŸlerini aldığımız Uzm. Dr. Hıdır Arslan “ Hemodiyaliz ve Malpraktis baÅŸlığı bu toplantı ile ülkemizde ilk defa kullanılmaktadır. Böbrek yetmezliÄŸi tedavilerinde hep baÅŸarılara odaklandık, ülke olarak dünya ile yarışan bir düzeyi yakaladık. Buna raÄŸmen "tıbbi hatalı uygulamaların gizlenmesi yerine, bu hatalı uygulamaların açık ÅŸekilde konuÅŸularak azaltılması" dünyada tercih edilen doÄŸru yoldur. Hem hekimlik, hem de hemÅŸirelik uygulamalarında ortaya çıkan hatalı tıbbi uygulamalar, sistemden kaynaklanan eksiklikler nedeni ile hastanın zarar görmesi ,dünya da en korkulan sonuç iken, ülkemizde bu konudaki bilincin eksik olduÄŸu ortadadır. Son yılların en büyük sorunu maliyet ve ödeme sorunları ile saÄŸlık alanında eÄŸitim kalitesinin düÅŸmesi ve birim insan kaynağı başına düÅŸen hasta iÅŸi miktarının artması en önemli risk faktörüdür" dedi.

 

Uzm. Dr. Hıdır Arslan; "Diyaliz Hekimleri DerneÄŸi olarak Nefroloji alanında; organ nakli, hemodiyaliz, periton diyalizi, ev diyalizi ve diÄŸer tedavilerin takibi aÅŸamalarında, malpraktis konusunu bundan böyle toplantılarımızda gündeme getireceÄŸiz. Bu ÅŸekilde hata oranımızı azaltıp ve hasta zararını önlemeye katkıda bulunmak istiyoruz. Türkiye'deki yüksek standartlı saÄŸlık tedavi hizmetimizde, hatalı uygulama oranlarını, çaÄŸdaÅŸ dünyadan daha iyi bir noktaya getirmeyi amaçlıyoruz. Ülkemizde en önemli malpraktis konusunun "hastaya yeterli eÄŸitim ve bilgilendirme yapılmadan tıbbi iÅŸlemlerin yapılması olduÄŸunu" vurgulamak isterim" diyerek açıklamalarına son verdi. DÄ°YALÄ°ZHABER

Yayın Tarihi: 16/05/2018

bottom of page