SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ’NDE YAPILAN DÜZENLEME İLE HEMODİYALİZ SEANS ÜCRETİNE %45 ZAM YAPILDI!
Hemodiyaliz son dönem böbrek yetmezliği tedavisinde en sık uygulanan tedavi yöntemidir. Hemodiyaliz işlemi ile hastanın damaryolundan kan alınır, diyaliz makinesi üzerindeki filtreden geçirilerek, vücuda zararlı üre ve diğer maddeler temizlenir, vücutta biriken fazla sıvı alınır. Hemodiyaliz genellikle diyaliz merkezlerinde haftada 3 kez 4 saatlik seanslar şeklinde yapılmaktadır.
Hemodiyaliz tedavisi 20. Yüzyılın en büyük tıbbi icatlarından biridir ve günümüzde dünyada 3 milyon civarında hasta bu tedavi ile hayatta kalabilmektedir. Ülkemizde ise 65.000 hasta hemodiyaliz ile yaşamakta ve hastaların büyük kısmı özel diyaliz merkezlerinde bu tedaviyi almaktadır.
Ülkemizde hemodiyaliz işlemi SGK kapsamında tamamen ödenmekte olup seans başına ücretlendirilmektedir. Hemodiyaliz seans ücreti SGK ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenerek Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) içinde yayınlanmaktadır. Hemodiyaliz geri ödeme ücretleri ile ilgili SUT Değişiklik Tebliği Resmi Gazete’de 12/12/2024 tarihinde yayınlanmıştır. Yeni SUT ile seans başı hemodiyaliz geri ödeme ücreti % 45’lik bir artış ile 4033 TL olarak fiyatlanmıştır. Yeni düzenleme 1 Ocak 2025’ten itibaren geçerli olacaktır.
Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Diyaliz Hekimleri Derneği Başkanı Uzm. Dr. Sadi Kemal Alim Arslan DiyalizHaber’e yaptığı açıklamada; “Diyaliz merkezlerinin çoğu borçlu ve ekonomik olarak sıkıntı altındadır. Avrupa ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletleri’nde diyaliz seans ücreti 250-500 USD düzeyindedir. Türkiye’de bu ülkelerle karşılaştırılabilecek düzeyde kaliteli hemodiyaliz yapılabiliyor. Ülkemizde diyaliz seans ücreti son yapılan zamla ancak 130 USD düzeyine gelmiştir. Diyaliz sektörünün ayakta kalabilmesi için seans ücretinin dünya gerçeklerine uygun olarak belirlenmesi gerekir” dedi.
DİYALİZHABER
Yayın Tarihi: 09/01/2025