top of page

PERÄ°TON DÄ°YALÄ°ZÄ° ÜLKEMÄ°ZDE HAKETTİĞİ YERÄ° BULAMADI !


Ä°zmir’de yapılan toplantıda periton diyalizinde yaÅŸanan sorunlar tartışıldı.

Böbrek yetmezliÄŸi ülkemiz ve dünya için öncelikli saÄŸlık sorunlarından biri olarak ön plana çıkıyor. Dünya’da yaklaşık 3 milyon insan son dönem böbrek yetmezliÄŸi sebebiyle diyaliz tedavilerine bağımlı olarak yaşıyor.


Ülkemizde de daha önce diyaliz olmadığı için kaybedilen hayatlar, bugün diyaliz tedavileriyle hayata tutunabiliyor.  Diyaliz tedavilerindeki ilerlemeler diyaliz ile yaÅŸam süresini uzatarak diyalizle yaÅŸayan sayısının artmasını saÄŸlıyor. Bu ÅŸekilde son 20 yılda diyaliz tedavisi ile yaÅŸayan hasta sayısı hızla büyüyerek 65.000 sayısına ulaÅŸtı. 

Diyaliz tedavileri olarak en yaygın yöntem olarak hemodiyaliz (kan diyalizi) bilinmekte ve diyaliz merkezlerinde uygulanmaktadır. DiÄŸer bir seçenek olarak bilinen periton diyalizi(karın diyalizi) ise hastanın karın boÅŸluÄŸuna yerleÅŸtirilen bir kateter ile, evde hastanın kendisi veya yakını tarafından uygulanıyor. 


Ä°zmir periton diyalizi konusunda örnek bir toplantıya ev sahipliÄŸi yaptı. Türk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon HemÅŸireleri DerneÄŸi (TNDTHD) ve Baxter tarafından, 23 Mayıs 2017 tarihinde Park Inn by Radisson Ä°zmir Hotel’de gerçekleÅŸtirilen «Ä°zmir PD HemÅŸire EÄŸitim Toplantısı» bu tedavi ile ilgilenen diyaliz hemÅŸirelerinden yoÄŸun ilgi gördü. Toplantı Baxter Türkiye Medikal Müdürü Dr. Tanju Turan’ın ve Türk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon HemÅŸireleri DerneÄŸi Yönetim Kurulu Üyesi Sevginar Åžentürk’ün açılış konuÅŸmaları ile baÅŸladı.


 Dr. Tanju Turan yaptığı açılış konuÅŸmasında; periton diyalizinin ülkemizde ve dünyadaki önemine deÄŸindi. Günümüzde böbrek yetmezliÄŸinde tedavi tercihi yapılırken «hasta odaklı karar" yöntemine öncelik verilmesi gerektiÄŸini vurguladı. Baxter Türkiye olarak bu tür eÄŸitim programlarına her zaman destek olmayı amaçladıklarını ifade etti.

​

Toplantıda Feruze Yüksel «Kronik Böbrek Hastalığı EÄŸitim Programı»,  AyÅŸen Toktay «ISPD 2016 Enfeksiyon Kılavuzu», Mevlüt Ülgen ise «Kronik Hastaya Yaklaşım» adlı sunumlarını gerçekleÅŸtirdiler. Takiben gerçekleÅŸtirilen Periton Diyalizi Paneli’nde ise; periton diyalizinde yaÅŸanan sorunlar, öneriler ve çözümler tartışıldı. Bu kısımda sahada aktif çalışanlar interaktif olarak görüÅŸlerini ve sorunlarını konunun uzmanlarına aktarma ÅŸansına eriÅŸtiler.


Toplantı sonrası Türk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon HemÅŸireleri DerneÄŸi Yönetim Kurulu Üyesi Sevginar Åžentürk periton diyalizi ve gerçekleÅŸtirilen toplantı hakkında DiyalizHaber’e açıklamalarda bulundu. Sevginar Åžentürk yaptığı açıklamada; « Periton diyalizi aslından en az hemodiyaliz kadar önemli bir tedavi seçeneÄŸi olmasına raÄŸmen, ülkemizde gerekli baÅŸarıyı gösterememiÅŸtir. Resmi sayılar; 2015 yılı sonu itibariyle yaklaşık 3900 hasta periton diyalizi tedavisi uygulamakta olduÄŸunu, kronik böbrek yetmezliÄŸi sebebiyle diyaliz tedavisi uygulanan hastaların sadece % 7’sinin bu tedaviyi tercih ettiÄŸini göstermektedir. Bu tedavi seçeneÄŸinin bazı konularda hemodiyalize üstünlükleri de mevcuttur. Özellikle çocuk yaÅŸ grubunda damaryolu saÄŸlanmasında yaÅŸanan zorluklar, periton diyalizini çocuklarda rakipsiz bir konuma sokmaktadır. Ben 25 yıldır periton diyalizinin içindeyim ve periton diyalizinin bu durumda olmasını üzüntüyle karşılıyorum. Bunun sebebi nedir diye sorarsanız; periton diyalizinin halkımıza ve saÄŸlık çalışanlarına doÄŸru anlatılamadığını düÅŸünüyorum. Bu türdeki eÄŸitim toplantıları, hastalara uygulanacak eÄŸitim programları ve saÄŸlık çalışanlarının emekleriyle periton diyalizinin hak ettiÄŸi gerçek deÄŸere ulaÅŸacağına inanıyorum» dedi.


Sevginar Åžentürk toplantı organizasyonunda emek veren konuÅŸmacılara, katılımcılara ve Baxter Türkiye ekibine teÅŸekkürü bir borç bilirim diyerek açıklamalarına son verdi.  Haber: AyÅŸe Atak/ DÄ°YALÄ°ZHABER

Yayın Tarihi: 30/05/2017

bottom of page