top of page

SEKTÖRÜN KANAYAN YARASI; DÄ°YALÄ°Z TEKNÄ°KERLİĞİNE ÇÖZÜM ARANIYOR!

​

Diyaliz sektörünün temsilcileri, soruna çözüm bulmak amacıyla YükseköÄŸretim Kurulu’na bir ziyaret gerçekleÅŸtirdi.

Hemodiyaliz kronik böbrek yetmezliÄŸi tedavisinde ülkemizde ve dünyada en sık uygulanan tedavi seçeneÄŸidir. Dünyada ÅŸu an 2 milyon, ülkemizde ise 62000 hasta hemodiyaliz tedavisi almaktadır. Hemodiyaliz tedavisi ağırlıklı olarak özel diyaliz merkezlerinde uygulanmaktadır. Hemodiyaliz iÅŸlemi diyaliz hekimlerinin yönetimindeki diyaliz merkezlerinde diyaliz hemÅŸireleri veya diyaliz teknikerleri tarafından gerçekleÅŸtiriliyor.

​

On yıl kadar önce diyaliz sektörünün ihtiyacı olan diyaliz hemÅŸiresi açığına çözüm olması için baÅŸlatılan, diyaliz teknikeri yetiÅŸtirme projesi, ÅŸu an için kanayan bir yara haline dönüÅŸmüÅŸ bulunuyor. ÇoÄŸunlukla Vakıf Üniversitelerinin SaÄŸlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulları bünyesinde eÄŸitim veren Diyaliz Bölümleri 2 yıllık bir eÄŸitim sonunda, öÄŸrencilerini diyaliz teknikeri olarak mezun ediyor.

Hemodiyaliz gibi uzmanlık ve tecrübe gerektiren bir alanda 2 yıllık bir eÄŸitimin; diyaliz teknikerlerinin, diyaliz merkezlerinin ve hastaların beklentilerine cevap vermekte yetersiz kaldığı görülüyor. Ülkemizin hemodiyaliz tedavisi gören 62000 hastanın tedavisi için toplam 5000 hemÅŸire veya tekniker yeterli idi. Ama buna raÄŸmen 10000 sertifikalı diyaliz hemÅŸiresi ve 15000 diyaliz teknikeri mezun edildi. Sonuç olarak bu bölümlerden mezun olan gençler iÅŸ bulmakta ve hayata atılmakta zorluklar yaÅŸamaktadır.

​

Bu konuya çözüm bulmak için Bağımsız Diyaliz Merkezleri DerneÄŸi (DÄ°YAMER), Anadolu Aslanları Ä°ÅŸadamları DerneÄŸi (ASKON) ve sektör temsilcilerinin yer aldığı heyet 14 Åžubat 2020 tarihinde YükseköÄŸretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan’ı makamında ziyaret etti. Heyette Dr. Bünyamin Altundal (DÄ°YAMER Yönetim Kurulu BaÅŸkanı),  Av. Nurettin Yıldız (DÄ°YAMER Denetim Kurulu Üyesi), Yılmaz Aydın (ASKON Yönetim Kurulu Üyesi, Ä°TO SaÄŸlık Meclisi Üyesi) ve Dr. Adem Sezen (Diyaliz Hekimleri DerneÄŸi Kurucu BaÅŸkanı, DemiroÄŸlu Bilim Üniversitesi ÖÄŸretim Görevlisi) hazır bulundu.

​

Ziyaret sonrası DiyalizHaber’e açıklama yapan Dr. Bünyamin Altundal; “ Bu ziyarette diyaliz teknikerlerinin istihdam ve eÄŸitim sorunlarını en üst düzeyde istiÅŸare imkanımız oldu. Bu konu ile ilgili hazırladığımız raporu Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan’a sunduk. Zeliha Hocamız “sahadan YÖK’e bu tür raporlar gelmiyor, ancak bu raporlara çok ihtiyaç duyuyoruz” diyerek bize teÅŸekkür etti. Zeliha Hocamız konuya son derece hakim idi. GörüÅŸmenin her iki taraf için de son derece baÅŸarılı geçtiÄŸini düÅŸünüyoruz. Bu konunun çözümü için DÄ°YAMER olarak çalışmalarımız devam edecektir” dedi.

​

Dr. Adem Sezen ise; ”Yaklaşık 10 yıldır diyaliz teknikerliÄŸi konusunun içindeyiz. Bu süreçte birçok gencimizi baÅŸarıyla mezun ettik. Ä°lk yıllarda sektörün ihtiyacı olması sebebiyle hemen iÅŸe baÅŸlayan mezunlarımız, mezun sayısının hızla artması sebebiyle neredeyse iÅŸ bulamaz hale geldi. Bunun için  diyaliz teknikeri yetiÅŸtiren okulların,  öÄŸrenci alımları durdurulmalı veya sınırlandırılmalıdır.  Diyaliz teknikerlerinin ve diyaliz sektörünün beklentilerini karşılayacak sistemin oluÅŸturulması için bir çalışma hazırlıyoruz. Åžu an için bu alanda ihtiyaç duyulan sayının 2-3 kat fazlası diyaliz teknikeri mezun edilmiÅŸtir. Biz bu alanda çalışacak gençlerimizin lisans düzeyinde 4 yıllık eÄŸitim alması gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. Bu eÄŸitimin en az 1 yılı diyaliz merkezinde bilfiil çalışmak ÅŸeklinde olmalıdır. Ön lisans mezunu diyaliz teknikerleri sınavsız olarak 2 yıl daha eÄŸitim alarak “Diyaliz HemÅŸiresi” ünvanı ile mezun olmalıdır” diyerek açıklamalarına son verdi. DÄ°YALÄ°ZHABER

Yayın Tarihi: 18/02/2020

bottom of page