top of page

SGK YETKÄ°LÄ°LERÄ°NE DAMARYOLU SORUNU ANLATILDI !

 

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi DerneÄŸi (TKDCD) ve SGK Yetkillerinin Katılımı Ä°le Ortak Çalışma Komisyonu Toplandı. 

Kronik böbrek yetmezliÄŸi ülkemizde en önemli saÄŸlık sorunlarından biridir. Åžu an için 75.000 hasta son dönem böbrek yetmezliÄŸi tanısı ile diyaliz tedavileri ile yaÅŸatılmakta veya böbrek nakilli olarak izlenmektedir. Ülkemizde böbrek yetmezliÄŸine yol açan en önemli hastalıklar diabet ve hipertansiyondur.

​

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi DerneÄŸi(TKDCD) tarafından düzenlenen "Koroner Revaskülarıizasyon" konulu Odak Toplantısı 12-13 Mayıs 2018 tarihlerinde Bodrum'da gerçekleÅŸtirildi. Toplantı öncesinde Türk Kalp ve Damar Cerrahisi DerneÄŸi ve Sosyal Güvenlik Kurumu temsilcilerinin katılımı ile ortak komisyon toplandı. Bu toplantıda SaÄŸlık Uygulama TebliÄŸi’ndeki  “Kalp ve Damar Cerrahisi ile ilgili iÅŸlem ve tıbbi malzemeler” konusunda düzenlenme talepleri deÄŸerlendirildi.

Toplantıya hemodiyaliz amaçlı damaryolu operasyonları konusunda görüÅŸlerini bildirmek için davet edilen Diyaliz Hekimleri DerneÄŸi Genel Sekreteri  Op. Dr. Mesut Kösem DiyalizHaber'e yaptığı açıklamada; “Ülkemizde yaklaşık 60.000 son dönem böbrek yetmezlikli hastamız hemodiyaliz ile yaÅŸamasını sürdürmek zorundadır. Hemodiyalizin yapılabilmesi için yüksek akım saÄŸlayan damaryolu dediÄŸimiz sistemlere ihtiyaç vardır. Bunun için kolda yapılan fistül ve greft ameliyatlarına veya boyundan takılan kataterlere ihtiyaç vardır. Ülkemizde hemodiyalize giren hastalar için yılda 50.000 operasyon veya iÅŸleme ihtiyaç olduÄŸu düÅŸünülmektedir. Bu konuda en iyi damaryolu seçeneÄŸi A-V fistül denilen atardamar ile toplardamarın kolda birbirine baÄŸlanması ÅŸeklinde yapılan bir operasyondur. Greft ise bu iÅŸlemin yapay damar ile gerçekleÅŸtirilmesidir. Bunların yapılamadığı hastalarda ise katater denen sistemlerle hemodiyaliz uygulanmaktadır" dedi.

 

Op. Dr. Mesut Kösem açıklamalarına “Ülkemizde  hastalarımız bu konuda yeterli tecrübeye sahip cerrahlara ulaÅŸmakta büyük sıkıntılar yaÅŸamaktadır” dedi. Diyaliz Hekimleri DerneÄŸi olarak 2 yıl önce hemodiyaliz hastalarına damaryolu saÄŸlanmasında yaÅŸanan sorunları saptamak ve çözümler bulmak için “Damaryolu Çalışma Grubu” oluÅŸturduk. Bu çalışma grubu tarafından oluÅŸturulan raporda bu konuda çalışan Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanlarının SaÄŸlık Uygulama TebliÄŸi’ndeki yetersizlikler sebebiyle, malzeme temininde ve bu operasyonları yapmakta ciddi sorunlar yaÅŸadığını saptadık. Hazırladığımız bu raporu bu vesileyle Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerine ve Türk Kalp ve Damar Cerrahisi DerneÄŸi’ne ilettik. Bu toplantıda alınan kararların ve verdiÄŸimiz rapor sebebiyle oluÅŸan görüÅŸlerin uygulamaya geçmesiyle, hemodiyaliz hastalarının yaÅŸadığı zorluklar bir nebze rahatlayacaktır. Bu komisyon toplantısının gerçekleÅŸmesinde emeklerinden dolayı Türk Kalp ve Damar Cerrahisi DerneÄŸi Yönetim Kurulu’na ve Sosyal Güvenlik Kurumu temsilcilerine ÅŸükranlarımı sunuyorum” diyerek açıklamalarına son verdi. DÄ°YALÄ°ZHABER

Yayın Tarihi: 14/05/2018

bottom of page