top of page

SÄ°ZE DE ORGAN NAKLÄ° GEREKEBÄ°LÄ°R!

​

DÄ°HED Organ Bağışının Önemine Dikkat Çekti. 

Organ yetmezliÄŸi günümüzün önemli saÄŸlık sorunlarından birisidir. Organ nakli organ yetmezlikli hastaların tedavisinde en baÅŸarılı tedavi seçeneÄŸidir. Ülkemizde bu konuda duyarlılığı artırmak için, her yıl 3-9 Kasım tarihlerinde “Organ Bağışı Haftası” olarak kutlanmaktadır.

​

Organ Bağışı Haftası ve böbrek yetmezliÄŸi  hakkında görüÅŸlerini aldığımız Diyaliz Hekimleri DerneÄŸi (DÄ°HED) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Uz. Dr. Hıdır Arslan; “ Ülkemizde ÅŸu an için yaklaşık 65.000 hasta diyaliz tedavileri ile yaÅŸamak zorundadır. Bu hastaların % 90'ı hemodiyaliz , % 10 kadarı ise periton diyalizi tedavisi uyguluyor. Biz diyaliz hekimleri olarak, hastalarımızın yaÅŸadığı sorunları çok yakından biliyoruz. Hemodiyaliz hayat kurtaran bir tedavi olmakla birlikte, hastalarımızın yaÅŸam kalitesi ve yaÅŸam süresi istediÄŸimiz düzeyde deÄŸildir" dedi.

Uz. Dr. Hıdır Arslan; “Diyaliz hastalarımızın yaÅŸadığı en büyük sorunlardan birisi de aile ve toplum tarafından yalnız bırakılmalarıdır. Biz diyaliz hekimleri olarak, hastalarımıza hemodiyaliz tedavisini en iyi ÅŸekilde yapmaya gayret  sarf ediyoruz. Ama insan sosyal bir varlıktır. Diyaliz sonrası evde, sokakta, kahvede hastalarımız yalnızdır. Bu hastaları toplumla kaynaÅŸtıracak ve üretken hale getirecek projelere ihtiyaç vardır. Bu konuda belediyeler, kamu kuruluÅŸları ve siyasetçilerin desteÄŸi gereklidir. Hastalarımız için sosyal tesisler ve etkinlik ortamları  oluÅŸturulmalıdır. Hastalarımız için mümkünse çalışma imkanları yaratılmalıdır. Yıllardır bu alanda çalışmış bir hekim olarak; iÅŸ ve sosyal hayat açısından desteklenen hastalarımızın yaÅŸam kalitesi ve diyaliz etkinliÄŸi artmaktadır. Bizim görevimiz, sadece hastalarımızı diyalizde yaÅŸatmak deÄŸil, aynı zamanda onları toplumda yerini almış, üretken insanlar olarak yer alması için çaba harcamaktır.  Böbrek nakli ise kronik böbrek yetmezliÄŸinde hastanın yaÅŸam süresi beklentisini ve yaÅŸam kalitesini artıran, hastamızı üretkenve sosyal bir birey haline getirmesi ile en önemli tedavi seçeneÄŸidir. Ne yazık ki ülkemizde kadavradan organ bağışında, istediÄŸimiz düzeyde baÅŸarı gösteremedik. Unutmayalım ki yarın kendimize veya sevdiklerimize de organ nakli gerekebilir ” diyerek toplumu organ bağışına destek olmaya davet etti. DÄ°YALÄ°ZHABER

Yayın Tarihi: 05/11/2018

bottom of page