top of page

​

DİYALİZ EĞİTİMİ ve RESERTİFİKASYON SINAVI

 

Ülkemizin diyaliz konusunda, dünya standartlarında olduÄŸu, kabul edilen bir gerçektir. Bu baÅŸarıda etkili en önemli faktörlerden biri de; iyi eÄŸitim almış ve tecrübeli saÄŸlık personeline sahip olmamızdır.

​

18.06.2010 tarih ve 27615 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüÄŸe giren “Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmelik” hükümlerince diyaliz eÄŸitimlerimiz gerçekleÅŸtirilmektedir. Her yıl Ocak, Mayıs ve Eylül aylarında eÄŸitime baÅŸvurular baÅŸlamaktadır. Bu aylar aynı zamanda eÄŸitim baÅŸlama ayıdır. Yani Ocak ayında yapılan baÅŸvurular Mayıs’ta,  Mayıs ayında yapılan baÅŸvurular Eylül’de ve Eylül ayında yapılan baÅŸvurular ise Ocak ayında eÄŸitimlerine baÅŸlarlar.

 

Her yıl sonuna doÄŸru halen aktif olarak eÄŸitim verme yetkisine sahip 52 Diyaliz EÄŸitim Merkezi’nden alınan kontenjanlar dahilinde, baÅŸvurular için yerleÅŸtirmeler yapılmaktadır.  BaÅŸvurularda acil personel ihtiyacı olan, özel ve kamu diyaliz merkezlerine, öncelik verilmektedir.

​

2014 Åžubat ayında yayınlanan “SaÄŸlık Bakanlığı Sertifikalı EÄŸitim YönetmeliÄŸi” kapsamında hazırlanan ve revizyon çalışması devam eden “ Diyaliz EÄŸitim Standartları” gereÄŸince eÄŸitim baÅŸvuruları ve planlamada önemli bir deÄŸiÅŸiklik olmayacaktır. Ama gelecek en büyük kolaylık ise; sertifika düzenleme iÅŸ ve iÅŸlemleri, Ä°l SaÄŸlık Müdürlükleri yerine Bakanlığımız tarafından yürütülecek olmasıdır.  

​

BilindiÄŸi üzere sertifikalı diyaliz çalışanlarına  “Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmelik” hükümlerince “Diyaliz Resertifikasyon Sınavı” yapılmaktadır. Maalesef son yıllarda bu sınava ilgi azalmıştır. Sınava sadece aktif olarak diyalizde çalışan sertifika sahipleri katılmaktadır.

​

Bakanlığımızda sertifika verilen diÄŸer birimler, mevzuat çalışmalarını yapmalarına karşın resertifikasyon sınavlarını henüz yapamamışlardır. Bu bizim Diyaliz Birimi olarak, çalışanların bilgilerini tespit etmek adına, öncülüÄŸümüzü ortaya koymaktadır. Sonuçta hastalarımızın tedavi kalitesini arttırmak adına bu sınavların faydalı olduÄŸuna inanıyorum. KeÅŸke bütün birimlerimiz de sınavlarını yapabilseler…

​

Åžunu da belirtmek isterim ki; bu sınavı yaparken sertifika geçerlilik süresinde, diyaliz hizmeti veren personel ile, hiç diyalizde çalışmamış personeli ayırt etmek gerekiyor. Bu konuda gerekli düzenleme çalışmalarımız devam etmektedir.  

Gelelim sınavın giriÅŸ, geliÅŸme ve sonuçlarına. Her yıl Mayıs ayında yapmaya çalıştığımız sınav için Eylül ayında kimlerin sınava gireceÄŸine dair resmi yazımızı 81 Ä°l SaÄŸlık MüdürlüÄŸüne göndererek sınav baÅŸvurularını baÅŸlatırız. BaÅŸvurular Ocak ayı sonu veya Åžubat ayı ortasına kadar devam eder. Åžubat ayı sonunda ya da Mart ayı içerisinde sınav için yapılan baÅŸvuru listeleri birimimize iletilir. Yapılan kayıt ve kontrol iÅŸlemlerinin ardından sınava katılması uygun görülenlerin listesi Bakanlığımız web sayfasında yayınlanır. Sınav için son hazırlıklar yapılır ve Mayıs ayında sınav yapılır. Son olarak sınav sonuçları deÄŸerlendirilir ve baÅŸarılı olanların listesi yayınlanır. BaÅŸarılı olanlar Ä°l SaÄŸlık MüdürlüÄŸüne ya da Bakanlığımıza sertifika asıllarını götürerek, sınav tarihi itibariyle sertifikalarının yedi(7) yıl daha geçerli olduÄŸuna dair ÅŸerh iÅŸlemini yaptırırlar.

​

15 Mayıs 2016 tarihinde yapmış olduÄŸumuz sınavımıza, tüm branÅŸlarda yaklaşık 700 kiÅŸi baÅŸvuru yaptı. Kayıt ve kontrol iÅŸlemleri sonucunda 570 kiÅŸinin sınava girmesi uygun görüldü ve yayınlandı. Sınava 480 kiÅŸinin sınava katıldığı tespit edilmiÅŸtir. Sınav sonuçlarına göre yapılan deÄŸerlendirmeye göre genel olarak yaklaşık % 90 oranında baÅŸarı saÄŸlandığı gözlemlenmiÅŸtir. Bu ise diyaliz hizmeti veren personelimizin  kalitesini ortaya koymaktadır.

​

Sonuç olarak, diyalizde yapılan resertifikasyon sınavları, eÄŸitim kalitesinin artırılmasının sürekliliÄŸini saÄŸlayarak, saÄŸlık personelimizin bilgi ve beceri düzeyini yükseltmektedir.

SavaÅŸ Çamöz

 

scamoz@hotmail.com

 

Diyaliz EÄŸitim ve Sertifikasyon Birimi

S.B. Organ Doku Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanlığı

Yayın Tarihi: 23/06/2016

bottom of page