top of page

ÖZÜRLÜLÜK ÖLÇÜTÜ, SINIFLANDIRMASI VE ÖZÜRLÜLERE VERÄ°LECEK SAÄžLIK KURULU RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELÄ°K

KAYNAK: Resmi Gazete Tarihi: 30.03.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28603
 

​

BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik; özürlü saÄŸlık kurulu raporlarının alınışı, geçerliliÄŸi, deÄŸerlendirilmesi ve özürlü saÄŸlık kurulu raporu verebilecek yetkili saÄŸlık kurumlarının tespiti ile ilgili usul ve esasları belirlemek; özürlülerle ilgili derecelendirmelere, sınıflandırmalara ve tanımlamalara gereksinim duyulan alanlarda ortak bir uygulama geliÅŸtirmek ve uluslararası sınıflandırma ve ölçütlerin kullanımının yaygınlaÅŸtırılmasını saÄŸlamak amacıyla hazırlanmıştır.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, özürlülere saÄŸlanan haklardan ve verilecek hizmetlerden yararlanmak üzere istenilen özürlü saÄŸlık kurulu raporları ile özürlü saÄŸlık kurulu raporu verebilecek yetkili saÄŸlık kurumlarını ve özürlülerle ilgili sınıflandırma ve ölçütleri kapsar.

(2) 8/10/1986 tarihli ve 86/11092 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüÄŸe konulan Türk Silahlı Kuvvetleri SaÄŸlık YeteneÄŸi YönetmeliÄŸi kapsamında asker hastanelerince malullük aylığı baÄŸlanacaklara verilecek özürlü saÄŸlık kurulu raporları ve sosyal güvenlik kuruluÅŸlarınca primli sisteme tabi olanlara baÄŸlanacak malullük aylıkları için istenecek özürlü saÄŸlık kurulu raporları bu Yönetmelik kapsamında deÄŸerlendirilmez.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını DoldurmuÅŸ Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk VatandaÅŸlarına Aylık BaÄŸlanması Hakkında Kanun, 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı SaÄŸlık Hizmetleri Temel Kanunu ile 1/7/2005 tarihli ve 5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Kanunun 5 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Ağır özürlü: Özür durumuna göre özür oranı %50 ve üzerinde olduÄŸu tespit edilenlerden günlük yaÅŸam aktivitelerini baÅŸkalarının yardımı olmaksızın yerine getiremeyeceÄŸine özürlü saÄŸlık kurulu tarafından karar verilen kiÅŸileri,

b) Balthazard formülü: KiÅŸinin özür oranı belirlenirken birden fazla özrü olanlar için kullanılan hesaplama ÅŸeklini,

c) Özürlü: DoÄŸuÅŸtan veya sonradan; bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeÅŸitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaÅŸama uyum saÄŸlama ve günlük gereksinimlerini karşılamada güçlükleri olan ve korunma, bakım veya rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kiÅŸiyi,

ç) Özürlü saÄŸlık kurulu: KiÅŸilerin hastalık ve özürleri hakkında karar vermeye yetkili olan ve bu YönetmeliÄŸin 6 ncı ve 7 nci maddelerinde belirtilen organları,

d) Özürlü saÄŸlık kurulu raporu: Özürlü saÄŸlık kurulunca hazırlanan, kiÅŸilerin özür ve saÄŸlık durumu ile kullanım amacını belirten belgeyi,

e) Özürlülük sınıflandırması: Önemli bir saÄŸlık öÄŸesi olarak özürlülüÄŸün tanımı konusunda ortak ve standart bir dil ve çerçeveyi,

ifade eder.

​

​

Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM

Özürlülük Sınıflandırması

Özürlülük sınıflandırması

MADDE 5 – (1) Özürlülere iliÅŸkin sınıflandırma çalışmalarında, sınıflandırma sistemi olarak; Dünya SaÄŸlık Örgütü tarafından saÄŸlık ve saÄŸlıkla ilgili durumların tanımlanması için ortak standart bir dil ve çerçeve oluÅŸturmak amacı ile geliÅŸtirilen ve insanın iÅŸlevselliÄŸi ve kısıtlılıklarla ilgili durumlarının tanımlanmasını saÄŸlayan çok kapsamlı uluslararası bir sınıflandırma sistemi olan Ä°ÅŸlevsellik Yetiyitimi ve SaÄŸlığın Uluslararası Sınıflandırması esas alınır.

(2) Özürlülerin saÄŸlığı ile ilgili durumlarının tanımlanmasında ve her türlü bilginin kodlanmasında, çeÅŸitli disiplinler ve hizmetler açısından verilerin toplanmasında, kaydedilmesinde ve karşılaÅŸtırılmasında, özürlülerin tedavisi, rehabilitasyonu, eÄŸitimi ve istihdamı ile ilgili hizmetlerin deÄŸerlendirilmesinde, planlanmasında Ä°ÅŸlevsellik Yetiyitimi ve SaÄŸlığın Uluslararası Sınıflandırması sisteminin kullanılması amacıyla eÄŸitim, öÄŸretim, uygulama ve yaygınlaÅŸtırma hizmetleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının koordinatörlüÄŸünde, ilgili kamu kurum ve kuruluÅŸları ile sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve ilgili meslek kuruluÅŸlarının iÅŸbirliÄŸi ile yürütülür.

 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Özürlü SaÄŸlık Kurulu Raporu Düzenleme Usul ve Esasları

Özürlü saÄŸlık kurulunun teÅŸkili

MADDE 6 – (1) Özürlü saÄŸlık kurulu; iç hastalıkları, göz hastalıkları, kulak-burun-boÄŸaz, genel cerrahi veya ortopedi, nöroloji veya ruh saÄŸlığı ve hastalıkları uzmanlarından oluÅŸur.

(2) Özürlü saÄŸlık kurulu raporu vermeye yetkili saÄŸlık kurumunda, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekiminin bulunması halinde, bu uzmanın özürlü saÄŸlık kurulunda yer alması zorunludur.

(3) DeÄŸerlendirilecek özür, birinci fıkrada sayılan uzmanlık dallarının dışında ise ilgili dal uzmanının da kurulda bulunması ÅŸarttır. Kurulda bulunan hekimler birbirlerinin yerine karar veremezler.

(4) EÄŸitim ve araÅŸtırma hastanelerinde özürlü saÄŸlık kuruluna ÅŸefler, bulunmadıkları zaman ÅŸef yardımcıları veya ÅŸeflerin görevlendirecekleri uzman hekimler girerler. Kurulun baÅŸkanı, bu YönetmeliÄŸin 7 nci maddesinde belirtilen hastanelerin baÅŸtabibi veya baÅŸtabibin görevlendireceÄŸi ÅŸef veya ana bilim dalı baÅŸkanıdır.

(5) Asker hastanelerinde, baÅŸtabip yardımcısı veya baÅŸtabibten sonraki en kıdemli uzman hekim; asker eÄŸitim hastanelerinde ise baÅŸtabip tarafından görevlendirilecek diÄŸer üyelerden kıdemli bir öÄŸretim üyesi kurula baÅŸkanlık eder.

(6) Sadece bir organ ya da sistemi ilgilendiren özürü bulunanlar için özürlü saÄŸlık kurulu, o özürü ilgilendiren branÅŸtan üç uzman ile oluÅŸturulabilir. Bu kurulun baÅŸkanlığını ilgili ÅŸef ya da anabilim dalı baÅŸkanı yürütür.

Yetkili sağlık kurumları

MADDE 7 – (1) Bu Yönetmelikte belirtilen özürlü saÄŸlık kurulu raporlarını düzenlemeye yetkili saÄŸlık kurumlarını ve hakem hastaneleri SaÄŸlık Bakanlığı belirler ve internet sitesinde yayımlar.

(2) Yetkili olmayan saÄŸlık kurumları ile 6 ncı maddede belirtilen ÅŸekilde özürlü saÄŸlık kurulunu teÅŸkil edemeyen saÄŸlık kurumlarının verdiÄŸi saÄŸlık kurulu raporları deÄŸerlendirilmeye alınmaz.

Raporların düzenlenmesi ve özür oranının belirlenmesi

MADDE 8 – (1) Özürlü saÄŸlık kurulu raporları, bu YönetmeliÄŸin ekinde yer alan EK-1 Özürlü SaÄŸlık Kurulu Raporu Formuna uygun olarak düzenlenir.

(2) KiÅŸinin özür oranı, özürlü saÄŸlık kurulunca bu YönetmeliÄŸin ekinde yer alan EK-2 Özür Oranları Cetvelinde bulunan özür oranlarına göre yüzde (%) olarak belirlenerek özürlü saÄŸlık kurulu raporunun ilgili bölümünde rakam ve yazı ile belirtilir. Bu cetvelde adı geçmeyen hastalık ve özürler ile bunlara ait özür oranları, fonksiyon kayıplarına göre özürlü saÄŸlık kurulunca deÄŸerlendirilerek belirlenir.

Özürlü saÄŸlık kurulu raporunun doldurulması

MADDE 9 – (1) Özürlü saÄŸlık kurulu raporu formu eksiksiz olarak doldurulur. Özürlü saÄŸlık kurulu raporu, bu YönetmeliÄŸin ekinde yer alan EK-1 Özürlü SaÄŸlık Kurulu Raporu Formunda gösterilen rapor ÅŸekline göre; poliklinik muayene tarihi, poliklinik kayıt numarası yazılmak suretiyle, bulgular ve teÅŸhis ayrıntılı olarak yazılıp imza edilir. Yapılan muayene, tetkik ve laboratuvar bulgularına dair bilgiler özürlü saÄŸlık kurulu raporu formuna eklenir. Özürlü saÄŸlık kurulu, özürlü kiÅŸiyi bizzat görerek karar verir ve kiÅŸinin özür oranını bu YönetmeliÄŸin 8 inci maddesinde belirtilen esaslara göre belirler.

(2) Özre iliÅŸkin klinik bulgular, radyolojik tetkikler ve laboratuvar bilgileri, bu YönetmeliÄŸin ekinde yer alan EK-1 Özürlü SaÄŸlık Kurulu Raporu Formunda gösterilen raporun ön yüzündeki ilgili bölüme özetlenerek yazılır.

(3) Özürlü saÄŸlık kurulu raporları kurul üyelerince mutlaka imzalanır. Okunaklı bir ÅŸekilde kaÅŸelenir ve mühürlenir. 15 yaşından büyük özürlülere düzenlenecek olan özürlü saÄŸlık kurulu raporlarında, özürlünün fotoÄŸrafının bulunması zorunludur.

(4) KiÅŸinin ya da kiÅŸiyi sevk eden kurumun talebi halinde, kiÅŸinin saÄŸlığına etkisi dikkate alınarak çalıştırılamayacağı iÅŸlerin niteliÄŸi ile raporun kullanım amacı bölümüne; bireyin yararlanmak istediÄŸi hak ve hizmetlere iliÅŸkin talepleri belirtilir.

(5) Özürlü saÄŸlık kurulu raporunun sonucu bölümünde yer alan “Ağır Özürlü” kısmında evet ya da hayır ifadesi yazılarak kiÅŸinin durumu belirtilir ve bu bölüm hiçbir suretle boÅŸ bırakılmaz.

(6) Özürlü saÄŸlık kurulu raporunun ilgili kısmına kiÅŸinin özür grubu belirtilir. GerektiÄŸinde birden fazla özür grubu iÅŸaretlenir. Bu kısım boÅŸ bırakılmaz.

(7) KiÅŸinin özür durumunun zaman içinde deÄŸiÅŸme ihtimali olduÄŸu ve hastalık bulgularının tam olarak görülemediÄŸi durumlarda kiÅŸinin mevcut durumu esas alınarak süreli rapor düzenlenir.

(8) Özürlü saÄŸlık kurulu raporlarının kiÅŸinin baÅŸvuru tarihinden itibaren en geç yirmi iÅŸ gününde tamamlanarak ilgiliye verilmesi esastır.

Özürlü saÄŸlık kurulu raporuna itiraz

MADDE 10 – (1) Özürlü saÄŸlık kurulu raporuna; özürlü, velisi veya vasisi veyahut raporu isteyen kurum tarafından itiraz edilebilir. Ä°lgililer itiraz dilekçesi ve ilk özürlü saÄŸlık kurulu raporunun tasdikli bir örneÄŸi ile birlikte, bulunduÄŸu ilin saÄŸlık müdürlüÄŸüne baÅŸvurur. Ä°l saÄŸlık müdürlüÄŸünce, özürlü saÄŸlık kurulu raporu alacak kiÅŸi en yakın farklı bir özürlü saÄŸlık kurulu raporu vermeye yetkili hastaneye gönderilir. Ä°tiraz edilen özürlü saÄŸlık kurulu raporu ile itiraz üzerine verilen özürlü saÄŸlık kurulu raporundaki kararlar aynı yönde ise özürlü saÄŸlık kurulu raporu kesinleÅŸir.

(2) Özürlü saÄŸlık kurulu raporlarının farklı olması durumunda, SaÄŸlık Bakanlığınca belirlenmiÅŸ olan hakem hastanelerden, kiÅŸinin ikamet ettiÄŸi yere en yakın bir hakem hastaneye, kiÅŸi yeniden muayene edilmesi ve özürlü saÄŸlık kurulu raporu tanzim edilmesi amacıyla yine il saÄŸlık müdürlüÄŸü kanalıyla gönderilir. Hakem hastanenin özürlü saÄŸlık kurulunca verilen kararı kesindir.

(3) Milli Savunma Bakanlığına baÄŸlı asker hastanelerince; Türk Silahlı Kuvvetleri personeline verilecek özürlü saÄŸlık kurulu raporlarına itiraz esas ve usulleri Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilgili mevzuat hükümlerine tabidir. Türk Silahlı Kuvvetleri personeline verilecek özürlü saÄŸlık kurulu raporlarına yapılan itirazlar, Gülhane Askeri Tıp Akademisi EÄŸitim Hastanesi ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi HaydarpaÅŸa EÄŸitim Hastanesi ile yetkilendirilecek hastanelerce kesin olarak karara baÄŸlanır.

Birden fazla özür durumunun bulunması

MADDE 11 – (1) Birden fazla hastalığı veya özrü bulunanların, özür oranları bu YönetmeliÄŸin ekinde yer alan EK-2 Özür Oranları Cetvelinde aksi belirtilmedikçe balthazard formülü ile toplanarak kiÅŸinin özür oranı hesaplanır.

(2) Balthazard formülü aÅŸağıdaki ÅŸekilde uygulanır:

a) Özür oranları ayrı ayrı tespit edilir.

b) Bu oranlar en yükseÄŸinden baÅŸlanarak sıraya konulur.

c) En yüksek oran, özürlünün tüm vücut fonksiyonunun tamamını gösteren % 100'den çıkarılır.

ç) Bu çıkarmada kalan miktar, sırada ikinci gelen özür oranı ile çarpılır. Çarpımın 100'e bölünmesinden çıkan rakam en yüksek özür oranına eklenir; böylece, birinci ve ikinci rahatsızlıkların özür oranı bulunmuÅŸ olur.

d) Özür ikiden fazla ise, birinci ve ikinci rahatsızlıkların özür oranı birinci sıraya ve üçüncü sıradaki özür oranı ise ikinci sıraya alınarak formül tekrarlanır.

e) 60 yaşın üzerindekilerde hesaplanan özürlülük oranına balthazard formülü ile % 10 eklenerek kiÅŸinin özür oranı bulunur.

(3) Balthazard formülünün uygulanmasına iliÅŸkin olarak bu YönetmeliÄŸin ekinde yer alan EK-3 Balthazard Hesaplama Tablosu da kullanılabilir.

Kurul kararlarının kaydı

MADDE 12 – (1) Kurul kararlarının kaydı için özürlü saÄŸlık kurulu raporu vermeye yetkili her hastanede ayrı bir özürlü saÄŸlık kurulu kaydı tutulur. Kurul üyeleri, kaydedilen özürlü saÄŸlık kurulu raporlarının suretlerini de imza ederler. Kararlara muhalefet edenler, raporun kurumda kalan nüshasına ve bu kayıt ortamına gerekçeli olarak muhalefet ÅŸerhini yazarak imza ederler. Ä°lgiliye verilecek veya kurumuna gönderilecek rapor nüshaları kurula katılan bütün üyeler tarafından muhalefet gerekçesi yazılmaksızın imzalanır. Kararın oy birliÄŸi veya oy çokluÄŸu ile verildiÄŸi, raporların karar bölümüne mutlaka yazılır.

(2) Özürlü saÄŸlık kurulu kararları oy çokluÄŸu ile alınır. Oyların eÅŸit olması halinde, kurul baÅŸkanının kullandığı oy yönünde karar alınmış sayılır.

Özürlü saÄŸlık kurulu raporunun geçerlilik süresi

MADDE 13 – (1) Özürlü saÄŸlık kurulu raporunun sürekli olup olmadığı ile süreli raporlarda raporun geçerlilik süresi mutlaka belirtilir.

(2) Özürlü saÄŸlık kurulunca kiÅŸinin özür durumunun sürekli olduÄŸuna karar verilmesi durumunda, özürlü saÄŸlık kurulu raporunun ilgili bölümünde bu durum belirtilir. Ancak özür durumunun deÄŸiÅŸmesi halinde, kiÅŸinin talebi üzerine rapor ve buna baÄŸlı kiÅŸinin özür oranı yeniden belirlenir.

(3) Özürlü saÄŸlık kurulunca özürlünün özür durumunun sürekli olmadığına karar verilmesi halinde de bu husus ilgili bölümde belirlenerek özürlü saÄŸlık kurulu raporunun geçerlilik süresi belirtilir. Zaman içinde deÄŸiÅŸebilen veya kontrolü gerektiren hastalıklar, hastanın önceki özürlü saÄŸlık kurulu raporu da kurula sunularak, özürlü saÄŸlık kurulunun belirleyeceÄŸi süre içinde yeniden görüÅŸülür ve karara baÄŸlanır.

(4) Bu Yönetmelik hükümlerine göre alınmış olan sürekli raporlar ile süreli raporların geçerlilik süresi dolmadan tekrar rapor alınmak istenmesi durumunda, mükerrer rapor tanzimini önlemek maksadıyla, ilgililerin daha önce özürlü saÄŸlık kurulu raporu alıp almadıklarına iliÅŸkin beyanı istenir. Ä°lgilinin beyanı üzerine veya bir baÅŸka ÅŸekilde, evvelce özürlü saÄŸlık kurulu raporu verilmiÅŸ olduÄŸunun tespiti halinde tekrar rapor verilmez. Kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiÅŸ ve bu Yönetmelik hükümlerine göre alınmış olan sürekli raporlara sahip kiÅŸilerden kurumlarca yeniden rapor istenilmez.

Özürlü saÄŸlık kurulu raporunun onaylanması ve veriliÅŸi

MADDE 14 – (1) Raporların usulüne uygun olarak düzenlenip düzenlenmediÄŸi, formdaki bilgilerin tam olarak doldurulup doldurulmadığı kontrol edilerek, gerekiyorsa eksik ve yanlışlıklar düzeltildikten sonra raporlar; kurum müracaatı ise üç nüsha, kiÅŸisel müracaatlarda ise iki nüsha olarak düzenlenir ve baÅŸhekim tarafından onaylanır.

(2) Özürlü saÄŸlık kurulu raporunun bir nüshası ilgili kiÅŸiye verilir. Ä°lgilinin talebi üzerine hazırlanmış olan özürlü saÄŸlık kurulu raporlarından; özürlünün yararlanabileceÄŸi hakları sayısınca veya talep ettiÄŸi sayıda çoÄŸaltılarak imza edilir, onaylanır ve mühürlenerek ilgiliye verilir. Kurum müracaatlarında ise raporun bir nüshası raporu isteyen kuruma gönderilir.

(3) Raporun bir nüshası, gerektiÄŸinde belgelendirilmesi amacıyla raporu veren saÄŸlık kurumunda saklanır. Raporların saklanma usul ve esasları; saÄŸlık kurumlarının baÄŸlı bulunduÄŸu kurumların ilgili mevzuatına tabidir.

(4) Özürlü saÄŸlık kurulu raporu vermeye yetkili saÄŸlık kurumları, özürlü saÄŸlık kurulu raporlarına ait bilgileri SaÄŸlık Bakanlığı veri tabanına aktarır. SaÄŸlık Bakanlığı, veri tabanındaki bu bilgileri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının belirlediÄŸi veri yapısında Ulusal Özürlüler Veri tabanına aktarılmak üzere her ayın ilk haftası Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına elektronik ortamda gönderir. Ayrıca, SaÄŸlık Bakanlığı bu bilgilerin Ulusal Özürlüler Veri tabanına aktarılması amacıyla uygun servisler hazırlar. Özürlülük bilgilerinin Ulusal Özürlüler Veri tabanına aktarılmasına yönelik teknik yöntem ile özürlülük bilgilerinin elektronik ortamda alınmasına iliÅŸkin usul ve esaslar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenir.

Vergi indirimine esas raporlar

MADDE 15 – (1) 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre, sakatlık indirimine esas olmak üzere düzenlenen raporlarda, raporu düzenleyen saÄŸlık kuruluÅŸu tarafından iÅŸverenin bulunduÄŸu yerdeki il defterdarlığına gönderilen özürlü saÄŸlık kurulu raporu esas alınır.

5233 sayılı Kanun kapsamında verilecek raporlar

MADDE 16 – (1) 17/7/2004 tarihli ve 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden DoÄŸan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun kapsamında verilecek saÄŸlık kurulu raporlarında bu YönetmeliÄŸin özür oranlarına iliÅŸkin hükümleri uygulanır.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

ÇeÅŸitli ve Son Hükümler

Atıflar

MADDE 17 – (1) 14/1/2012 tarihli ve 28173 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek SaÄŸlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik, 16/12/2010 tarihli ve 27787 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek SaÄŸlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik, 16/7/2006 tarihli ve 26230 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek SaÄŸlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik ile 6/2/1998 tarihli ve 98/10746 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüÄŸe konulan Özürlülere Verilecek SaÄŸlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine yapılan atıflar bu Yönetmelik hükümlerine yapılmış sayılır.

Kazanılmış haklar

MADDE 18 – (1) Bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce; özürlüler için düzenlenmiÅŸ saÄŸlık kurulu raporlarıyla belirlenmiÅŸ olan özür oranları, çalışma gücü kayıp oranları, vücut iÅŸ görme gücü kaybı oranları, tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak saÄŸlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü saÄŸlık kurulu raporu düzenlenmez.

(2) Ancak, süreli verilen raporlar ile ilgili olarak hastaneye yeniden sevk iÅŸlemi uyarınca veya herhangi bir sebeple yeni bir rapor istenmesi durumunda, özür oranları, bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden belirlenir.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 19 – (1) 14/1/2012 tarihli ve 28173 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek SaÄŸlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 20 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.

Yürütme

MADDE 21 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ile SaÄŸlık Bakanı yürütür.

 

 

Ekleri için tıklayınız.

 

Sayfa

bottom of page