top of page

 

BANA Ä°KÄ°NCÄ° ÅžANSI VERÄ°R MÄ°SÄ°NÄ°Z ?

 

 

Gece uykularım kaçmaya baÅŸladı, yıllardır beklediÄŸim fırsat elime geçmiÅŸ ve ben bunu kaçırmıştım. Böbrek nakli olma hayallerim, baÅŸka bahara kalmıştı. Belki de bu benim için, ikinci bir ÅŸans olacaktı. Hayatım nakille, yeniden baharda yeÅŸeren aÄŸaçlar gibi çiçeklenecekti.

​

Kim bilir; özlem duyduÄŸum birçok yiyeceÄŸi yerken, doyasıya su içebilecek, rahat rahat gezip dolaÅŸabilecektim. Ama zamanında, polikistik böbreklerimi aldırmaya cesaret edememem, beni buraya kadar getirmiÅŸti. Sonra arkadaşım Nebahat geliyor aklıma; o da benim gibi polikistik böbrek hastasıydı. Biz böbrek hastalarının arkadaÅŸlıkları, kader arkadaÅŸlığıdır. Hiç bitmez; nereye gidersek gidelim, birbirimizden mutlaka haberimiz olur.

 

Birlikte birçok hatıralarımız vardır. Kederimiz, sevincimiz ve belki isyanlarımız bile aynıdır. Bu yüzden biz birbirimizin ne çektiÄŸini çok iyi biliriz. Bazen yan yana oturur, konuÅŸmadan dertlerimizi uzun cümleler kuramadan, birbirimize bakarken gözlerimiz dolar. O bakışlar çekilenleri anlatır, her zaman konuÅŸmak mı gerekir? Bazen susarak sadece ellerimizi birleÅŸtirir, destek alırız birbirimizden.

​

Ä°ÅŸte benimde öyle bir arkadaşımdı, Nebahat. Onunla aynı yıllarda periton diyalizi yapıyorduk. Kontrolleri aynı güne alır, hastanede buluÅŸur, sohbet eder, dertleÅŸirdik. Kader arkadaşım, bilsen ne kadar çok özlüyorum seninle ettiÄŸimiz sohbetleri. EÅŸi bir vefa örneÄŸi göstererek, Nebahat’e böbreÄŸini vermiÅŸti. Bir ay sonra acı haberini aldım. Çünkü; o polikistik böbreklerini çıkarttırmadan nakil olmuÅŸtu; sonra çıkarttırmadığı o böbrek kanserleÅŸmiÅŸ, yapılan tedaviler ise sonuç vermemiÅŸti. Bazen olmayınca olmuyor iÅŸte.

​

Bütün bu yaÅŸananlardan bir yıl sonra, böbreklerim beni çok zorlamaya baÅŸladı. AÄŸrılarım bitmiyor ve kanamalarım çoÄŸalmıştı. Doktorlarımın ortak kararıyla, böbreklerimi aldırdım. Bunu iki kelimeyle anlatmak çok kolay aldırdım ve kurtuldum. Aslında hiç te öyle olmadı; ölümlerden döndüm. Böbreklerim o kadar büyümüÅŸtü ki; çok zor geçti operasyonum. Åžimdi iyiyim, çok ÅŸükür. Belki de “aldıracaktın böbreklerini, neden daha önce aldırmadın” diye düÅŸünenleriniz vardır. Ä°nsan korkuyor, hayat mücadelesini ve sevdiklerini kaybetmekten. BaÅŸka, ne olabilirdi ki sebebi. Böbreklerimi aldırınca aylarca toparlayamadım kendimi. Halen hemodiyalize devam ediyorum.

​

Bütün bunları anlatıyorum, çünkü 64 yaşındayım; yaÅŸadıklarım ve yaÅŸayamadıklarım çok yordu beni. Diyalize girdiÄŸim merkezde genç, hatta çocuk hastaları görüyorum. Onların benim yaÅŸadıklarımı yaÅŸamasını, benim gibi yıpranmalarını istemiyorum. Her zaman iyi örnekler yoktur hayatta; bazen yaÅŸananlar olumsuz da olsa anlatmak paylaÅŸmak ve ders çıkartmak gerekir.

​

Bir nesil böbrek hastalığıyla yaÅŸadı ve yaÅŸlandı. Åžanslı olanlar, nakil olup kendilerini kurtardılar. Artık bizim yaÅŸadıklarımız bilinsin, ders çıkarılsın istiyorum. Bizim yaptığımız ve bize yapılan yanlışlar yapılmasın. Herkes ikinci bir ÅŸansı hak eder; böbrek hastalarına ikinci ÅŸans vermenizi ve sesimizin duyulmasını istiyorum.

Aliye Şentürk

 

burcualiye@gmail.com

Yayın Tarihi:03/06/2016

bottom of page