top of page
AyÅŸe Seryal Olcay

AyÅŸe Seryal Olcay

seryalolcay@hotmail.com

BU BAYRAM DA AÇIÄžIZ !

​

Bu yazı benim hikayemin son bölümü. On beÅŸ yıllık böbrek nakli sürecinin sonunda hemodiyalize girmek zorundaydım.  Son ana kadar hemodiyalize girmemek için direndim. Bu bana her ÅŸeyin sonu gibi geliyordu.

​

Ama öyle olmadı. Canlılığın en büyük göstergesi dayanma güdüsü. Ä°lk hemodiyalize girdiÄŸimde vücudumda tam 11 kilo fazladan su vardı, Afrikalı çocuklara benziyordum. Hemodiyalize girer girmez düzelmeye baÅŸladım. Tüm fazla sular gidince kısa zamanda 47 kiloya düÅŸüverdim. Böbrek nakli için kullandığım tüm ilaçları bırakınca, bağırsağımdaki kanama ve ishal durdu. Besinleri sindirmeye baÅŸladım. Åžu anda 60 kilo civarındayım.

 

Moralim o kadar bozuktu ki; uzun süre doÄŸru dürüst kimseyle konuÅŸmadım. Hayatımın amacı, enerjisi, neÅŸesi kalmamıştı sanki. Ä°ÅŸ arkadaÅŸlarım ilk WhatsApp grubumu kurdular, kitaplar yolladılar. Kitaplar ya da sanatın birçok dalı, çoÄŸu dönemde, bana tekrar yaÅŸamın keyifli yanını hatırlattılar. Ä°yi ki varlar.

 

Bir de beni hayata baÄŸlayan, kalbimi hala heyecanla çarptıran güzel insanlar var. Onlar da hep iyi olsunlar, saÄŸ olsunlar.

 

Bu tür zor dönemlerimde hiçbir zaman “bu neden benim başıma geldi” demedim. Kaderci deÄŸilim,  bu ne bir ceza, ne de bir sınav benim için. Ben sadece istatistiksel olarak 1000 kiÅŸiden biriyim. DiÄŸer 999 kiÅŸinin de beslenmesi, genetik ÅŸartları, vb. gibi nedenlerle birçok hastalığa yakalanabilirler. Benden daha kötü durumda olan insanlara bakıp, durumuma ÅŸükretmek de bana çok zalimce geliyor. Hayır, ben o da deÄŸilim. Sadece elimden geldiÄŸi kadar, bu ÅŸartlar altında en iyi olmaya çalışıyorum, o kadar.

 

Fistül için gidebileceÄŸim en iyi cerraha gittim.  SaÄŸ kolumdaki damarlar ince olduÄŸu için diyalize uygun olmadı. Fistül sol kol dirsek hizasından açıldı. Olmadı tekrar düzeltme yapıldı. Fistül çalışmaya baÅŸlayınca,  sıra o büyük iÄŸnelere geldi. Ä°lk zamanlar anestezik kremlerle idare ettim. Sonra her hasta gibi, ben de bu göz korkutucu iÄŸnelere alıştım. Ama takılırken hala hiçbir zaman bakamam.

 

Diyaliz merkezi olarak, ev diyalizini düÅŸündüÄŸüm için buna uygun bir diyaliz merkezine baÅŸladım. Önce servisle gitmemi kabul etmediler. Bu tür tali iÅŸler gerçekten çok can sıkıcı. Ancak zamanla anladım ki; diyaliz merkezlerinin mali durumları hiç parlak deÄŸil. Bunu bir hasta olarak söylemem garip gelebilir, ama ne kadar ekmek o kadar köfte. Devletin diyaliz seansları geri ödemesi AB ülkelerinin neredeyse 7'de biri kadar. Ä°thal malzeme aynı, ithal makine aynıyken, kısabilecekleri en büyük kalemler de deÄŸiÅŸken giderler oluyor. Yani personel maaÅŸları, servis, yiyecek, vb gibi.

Önemli olan diyaliz kalitesi. Ancak personel maaÅŸlarının gerçekten çok düÅŸük olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Haftada en az 50 saat,  sabah 6'dan gece saat 10'a kadar çalışma, sinirli, huysuz, çoÄŸu hep ÅŸikayetçi hastalarla bir arada olma ve en kötüsü yaptığınız bir hatanın cana mal olma stresine karşılık, alınan çok düÅŸük maaÅŸ haksızlık gibi geliyor. Bir de  üstüne üstlük, diyaliz merkezleri diyaliz teknikeri ve diyaliz hemÅŸiresi dengesi kurmaya çalışırken, iÅŸ bulamayan personellerin olduÄŸunu bilmek daha da üzücü. Bunu okuyan birçok kiÅŸi benzer durumları ve düÅŸük maaÅŸlı baÅŸka sektörlerin de olduÄŸunu söyleyecek. Deveye neren eÄŸri diye sormuÅŸlar, nerem doÄŸru ki demiÅŸ.

 

Bu arada, bağırsak delinmesi ve septik ÅŸok yaÅŸadım. Uzun müddet ileostomi torbası kullandım.  Bir yandan çok kötüydü ama bir yandan da muhteÅŸemdi. O dönem ne istersem yiyip içebiliyordum. Hiçbir kısıtlama yok. Ne kilo alıyorsunuz,  ne de su içmek problem. Bir keresinde bir oturuÅŸta yarım karpuz yemiÅŸtim, on dakika sonra torbayı boÅŸalttım.

Ancak ileostomiyi kapatmak için yapılan ameliyatı sırasında fistülüm durunca yapay damar takıldı ama o da çok sık tıkandığı için, ayda bir anjiyo ile açtırmak zorunda kaldım. Sonra pes ettim. Åžu anda tek giriÅŸ ÅŸansım olan soldan kalıcı kataterle giriyorum. O tıkanınca artık bakacağız.

 

Tekrar kadavradan nakile yazıldım. Bu kadar hasta ilk naklini beklerken,  benim ikinciye hakkım var mı diye düÅŸünüyorum. Diyaliz doktorum, damarlarımdaki sorunlardan dolayı acil nakil listesine baÅŸvurmamı önerdi, ancak acil nakil olabilmeniz için, tüm damarlarınızın tıkalı olması gerekiyormuÅŸ.

 

Kataterin güzel tarafı; artık fistül ve iÄŸne problemi kalmadığı için 1-2 ay içinde ev diyalizine geçeceÄŸim.  Daha uzun ve yavaÅŸ pompa ile olacağı için, ÅŸu anda yaÅŸadığım halsizlik ve düÅŸük tansiyon problemlerini yaÅŸamayacağımı ümit ediyorum. Benim hayatımın devamı için, hayatım boyunca o kadar çok insanların emeÄŸi oldu ki, onlara minnet duygularımı anlatmaya kelimeler yetmez.

 

Ramazan bayramı baÅŸlıyor. Biz  tekniker, hemÅŸireler ve doktorlarımızla beraber, bu bayram da açığız.  Herkese iyi bayramlar. Hepimiz için, her ÅŸey, daha güzel olsun

Yayın Tarihi: 04 /06/2019

bottom of page