top of page

Dr. Hakkı Gökhan Eryılmaz

hgeryilmaz@hotmail.com

Diyaliz Hekimi
Özel FMC Kayseri Erciyes Diyaliz Merkezi
 

BAÅžARI VE ZAMANI DOÄžRU KULLANMAK

​

Zaman yönetiminin önemi çoÄŸumuzun bildiÄŸi, fakat uygulama becerisi gösteremediÄŸi bir husustur. Zaman planlamasını doÄŸru yaparak, hem enerjimizi hem de saatlerimizi daha düzgün ve ekonomik kullanabiliriz. Bu sayede hedefe en hızlı ÅŸekilde ulaÅŸarak, baÅŸarı kriterlerini gerçekleÅŸtirmiÅŸ oluruz. Bunun için ÅŸahsımıza özgü bir zaman anlayışı geliÅŸtirmemiz gereklidir. Kısa, orta ve uzun vadeli planlarımızı geliÅŸtirmemiz önemlidir. Gün içinde aktivitelerimizi planlamalıyız. Ä°ÅŸlerimizi düzenlerken, performansımızın en üst düzeyde olduÄŸu zamanları göz önünde bulundurmalıyız. Bu sayede arta kalan zamanlarımızı deÄŸerlendirme ÅŸansımız olacaktır.

​

BaÅŸlangıçta düzenli bir program yapmak ve uygulamak zor gelse de; aktivite haricinde kalan vakitlerimizi çalışma, eÄŸlenme ve dinlenme zamanı deÄŸerlendirme avantajını bize verecektir. Ayrıca; belli saatlerde belli iÅŸler yapılacağı gibi, dar vakitlerde zaman verimli kullanılacağı için, sorumlulukların gerçekleÅŸtirilmesi kolaylaÅŸacaktır.

​

Zamanı yönetmeyi öÄŸrenenler kendilerine vakit ayırmayı da becerecektir. Zaman yönetirken amaç sırf hedefe varmak deÄŸil; hedefe en hızlı ÅŸekilde ulaÅŸmak olmalıdır. Belirli iÅŸlevleri belirli zaman diliminde yapma,k ekstra bir sorumluluk hissini yükleyecektir. Bu da planlanan zaman diliminde plan dahilinde olan iÅŸlerin yapılmasını, yapılmaz ise rahatsızlık hissini beraberinde getirecektir.

​

Bir iÅŸe baÅŸlarken en çok hazırlık ÅŸamasında zaman kaybı olur. Hazırlık aÅŸamasında ne için olursa olsun çok verimli zamanlar kaybedilmemesi için zaman planlamasını alışkanlık haline getirmemiz gerekir. Bunu baÅŸardığımızda tüm hazırlıklar zaman kaybı olmadan gerçekleÅŸecektir. Bunun için ise; yapmak zorunda olduklarımızı ve önceliklerimizi belirlemeliyiz.

​

Haftalık olarak bir sonraki hafta için yapmak zorunda olduklarımızı ve önceliklerimizi belirleyerek iÅŸe baÅŸlayabiliriz. Bundan sonra zamanı analiz edeceÄŸiz. Bir haftayı nasıl kullandığımızı belirleyeceÄŸiz, bunu dürüst olarak yapmalıyız. Ondan sonra planlamayı eksiklikleri giderecek ÅŸekilde yapmalıyız. Günün bizim için verimli saatlerinin tespiti ve ona göre düzenleme yapılması ister öÄŸrenci, ister iÅŸadamı, isterse baÅŸka birisi olsun baÅŸarıyı artıracaktır.

​

Kısaca, kendimizi iyi tanımalıyız ki; programlamayı buna göre yapmak zaman yönetimi konusunda bizi baÅŸarılı kılacaktır. Eksiklerimizi görüp, düzeltme ÅŸansı vereceÄŸinden umduÄŸumuzdan daha çabuk hedefe ulaÅŸmamızı saÄŸlayacaktır. Çok zorlanmadan yapacağımız bir seri düzenleme ile ileriye yönelik yaÅŸantımızın seyrinde geliÅŸme saÄŸlamak ellerimizde deÄŸil mi?

​

Zaman yönetimi alışkanlığı daha çocukluk çağında kazandırılsa; aile, ülke ekonomisi, çalışma hayatı, toplum düzenine katkılar saÄŸlayacaktır.

Yayın Tarihi: 30/04/2018

bottom of page