top of page

Uzm. Dr. Hıdır Arslan

arslanh@me.com

 

Adli Tıp Uzmanı, Diyaliz Hekimi

DÄ°HED Yönetim Kurulu BaÅŸkanı

SBÜ Bakırköy Dr. Sadi Konuk EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi

YENÄ° DÄ°YALÄ°Z YÖNETMELİĞİ HAZIRLANIRKEN !!!


Diyaliz merkezlerinde diyaliz hekimleri genellikle aynı zamanda, mesul müdürlük görevini de ifa etmektedir. Bu durum biz hekimleri SaÄŸlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Adliye, Belediye, Hasta Hakları konusunda primer sorumlu hale sokmaktadır. Bu ağır yük ne yazık ki; ÅŸu ana kadar ücretlendirilmemiÅŸtir. Ayrıca “Ev Hemodiyalizi” gibi Nefroloji Uzmanı kontrolünde yürütülen hizmetin idari sorumluluÄŸu da omuzlarımızdadır. Kuruma karşı açılacak davalarda oluÅŸan maddi tazminatın yükünün kimin üzerine kalacağı ise belirsizdir. Yönetmeliklere göre diyaliz ünitesinde hekim bulunmadan hemodiyaliz tedavisi uygulanamaz. Yönetmelikler ve iÅŸ kanunları diyaliz hekiminin çalışma saatlerini ve çalışma koÅŸullarını belirlemiÅŸtir. Bu hükümler öncelikle hekimin insani çalışma koÅŸullarını ve hastaların alacağı hizmetin kalitesini belirlemektedir.


Ä°ÅŸ Kanunu hükümlerine göre bir iÅŸçinin çalışma süreleri haftalık 45 saattir. YönetmeliÄŸe göre bir diyaliz seans süresi kan pompasının çalıştığı süre olarak 4 saatin altında olamaz. Hastanın salona alınması, hastanın hazırlığı, iÄŸnelerin takılması, iÄŸnelerin çıkarılması, hastanın kanama vital bulgular açısında salonda takibi ve son hastanın diyaliz ünitesinden ayrılması gerçekleÅŸinceye kadar diyaliz hekiminin görevi devam etmektedir. Bu durumda bir seans için diyaliz hekimin çalışma süresi 4,5-5 saat arasındadır. Bu durumda bir diyaliz hekiminin haftalık çalışma süresi ideal olarak 10 seanstır. Diyaliz hekiminin daha fazla seans yaparak, daha fazla ekonomik kazanç elde etme ihtiyacı duyması, hekimin sosyal ÅŸartlarını zorlamaktadır. Diyaliz YönetmeliÄŸi'ne bakarsak bir diyaliz hekimi en fazla 30 hastaya bakabilir. 30 hasta ile 50 hasta bulunan seanslarda ise ikinci bir diyaliz hekiminin çalışması bir zorunluluktur. Bir seansta 3 saatin diyaliz salonunda geçtiÄŸini düÅŸünürsek 180 dakikadan hasta başına düÅŸen 6 dakikadır. Bu 6 dakika içinde hastanın muayene edildiÄŸi, tedavisinin düzenlendiÄŸi, geliÅŸen acil durumlara müdahale edildiÄŸi ve hasta kayıtlarının tutulabilmesi mümkün deÄŸildir. Ülkenin ve diyaliz merkezlerinin ekonomik zorluk içinde bulunması gibi mazeretler ile pratikte bu konunun da bazı merkezler ve hekimler tarafından gözardı edildiÄŸi bilinmektedir. Diyaliz merkezlerinde en önemli görevlerden biri de hastanın diyaliz hizmeti dışındaki saÄŸlık hizmetinin planlanması ve koordine edilmesidir. Genellikle hasta yakınları diyaliz kliniÄŸinde tüm saÄŸlık hizmetinin verilebileceÄŸini veya böyle bir görevi olduÄŸu kanısındadır. Oysa bir diyaliz merkezi sadece diyaliz hizmetinin verilmesi ile yükümlüdür. Hastanın damaryolu problemleri, kardiolojik sorunlar, endokrin problemler vb. konulara çözüm bulunması da diyaliz hekiminin görevi haline getirilmiÅŸtir. Bu branÅŸlar ile hastanın buluÅŸturulması, konsültasyonların yorumlanması da diyaliz hekiminin vaktini ve enerjisini alan konulardır. Bir diÄŸer konuda yönetmelikte belirtildiÄŸi üzere, hastanın tedavisinin uzman tabip (Nefrolog veya Sertifikalı Sorumlu Dahiliye Uzmanı) tabip tarafından düzenlenmesi gerekliliÄŸidir. Uzman hekimin ayda 1 kere tüm hastaları görmesi, muayene etmesi ve tedaviye karar vermesi ise imkansızdır. Hasta başına düÅŸen 5 dakika içinde bu iÅŸin yapılması da teknik olarak mümkün deÄŸildir, bu görevde diyaliz hekiminin üzerine kalmış gibi gözükmektedir. Diyaliz hekimleri kurumlarla yaÅŸanan sorunlarda muhatap konumundadır. SaÄŸlık MüdürlüÄŸü, Sosyal Güvenlik Kurumu, Belediyeler, Maliye, vb. kurumlara giderek ifade verme, iÅŸlemleri baÅŸlatma gibi süreçlerde diyaliz hekimine sorumluluk düÅŸmektedir.


Yeni yönetmelik ile hemodiyaliz kliniklerinde bir seansta çalışan birim hekim başına düÅŸen sayıyı artırmak sadece hastaya zarar verir. SaÄŸlık hizmeti kalitesini düÅŸürür. Hasta ölümlerine, saÄŸlık kalitesinde önlenemez kayıplara yol açar. Mevcut seans içinde hekim başına 30 cihaz/hasta parametresi korunmalıdır.


DÄ°YALÄ°Z TEKNÄ°KERÄ° MÄ°?  DÄ°YALÄ°Z HEMŞİRESÄ° MÄ°?
Diyaliz teknikerliÄŸi eÄŸitimi ülkemizde evvela diyaliz kliniklerinin teknik sorunlarını çözmek üzere baÅŸlatılmıştır. 2005 yılında saÄŸlık sektöründe muazzam geniÅŸleme sonrası ortaya çıkan muazzam hemÅŸire talebi nedeni ile diyalizde çalışacak hemÅŸire bulunamaması üzerine, zamanın SaÄŸlık Bakanı sayın Recep AkdaÄŸ bey ile yapılan istiÅŸareler sonrası, yönetmelik deÄŸiÅŸikliÄŸi ile iki yıllık yüksek okul eÄŸitimi ile yetiÅŸtirilen teknikerler sertifika eÄŸitimleri almak koÅŸulu ile diyalizde hasta bakmakla yetkilendirildi. Hemen ardından 2007 yılında bir yönetmelik deÄŸiÅŸikliÄŸi ile diyaliz teknikerlerine sertifika zorunluluÄŸu kaldırıldı. Pek çok özel üniversite veya yüksek okul dershane ortamında bu çocukları hak ettikleri eÄŸitimi vermeden staj ortamı saÄŸlamadan mezun etmiÅŸtir, etmektedir. Devletimizin 11 okuluna karşın 25 özel üniversite veya yüksek okulda diyaliz teknikeri yetiÅŸtirilmesi konunun ne kadar ticari olduÄŸuna iÅŸaret edebilir. DoÄŸru bir planlama yapılmadan ticari rant maksadı ile bu fakir aile çocuklarına diploma edindirmektedir. Mevcut birikmiÅŸ mezun tekniker sayısı (YÖK rakamları 5000 civarı mezun diyaliz teknikeri göstermektedir, diyaliz teknikerliÄŸi yüksek okul kontenjanları 1500 civarındadır) dahi ülkenin 10 yıllık ihtiyacının üzerindedir. SaÄŸlık nosyonu kazandırılamamış, eÄŸitimleri yetersiz teknikerlerin eÄŸitim açıklarını gidermek yıllar almaktadır. SaÄŸlık mesleÄŸine çocukken adım atan saÄŸlık meslek lisesi kökenli sertifikalı hemÅŸirelerin diyalizden uzaklaÅŸtırılması veya önünün kapatılması, diyaliz kliniklerinde tedavi alan 70 bin diyaliz hastasının yaÅŸamını riske atacaktır. Hasta ölümleri çığ gibi artacak, saÄŸlık durumları bozulmuÅŸ, sakat edilmiÅŸ hasta kamuya maliyesine artmış hasta bakım yükü olarak dönecektir.


Diyaliz hemÅŸireleri diyaliz sektöründe mevcut hali ile istihdamın yarısı civarındadır. Sertifika edinme hakları korunmalıdır. EÄŸitici vasıfları, saÄŸlık nosyonu kazandırmaları açısından yararlanılacak bir konudur. Diyaliz hemÅŸiresi diyalizde çalışmaya devam etmelidir.


Temel sorun diyaliz teknikerliÄŸi okullarının yetersiz altyapısı ile öÄŸrencilerine gerekli saÄŸlık hizmeti formasyonu kazandırmadan saÄŸlık iÅŸ ortamına dahil etmesidir. SaÄŸlık eÄŸitimine talip olan kurumların hastane veya saÄŸlık kuruluÅŸu veya afilasyon ile öÄŸrencilere uygun staj eÄŸitimi ortamının saÄŸlanacağı ruhsat verilme koÅŸulu haline getirilmelidir. Kar amaçlı eÄŸitime talip kurumlar, öÄŸrenciye hak ettiÄŸini veremiyor, mevcut eÄŸitim süresi ve müfredat ile teknikerlik bölümü öÄŸrencilerine saÄŸlık çalışanı formasyonu kazandırılması güçtür. Bu okullar denetlenmeli, mezun öÄŸrenciler ile görüÅŸülerek gerekir ise ruhsatları iptal edilmelidir. YÖK ün diyaliz teknikerliÄŸi bölümünü saÄŸlık meslek lisesi çıkışlı öÄŸrencilerinin tercihleri ile sınırlaması en faydalı çözüm yolu olarak görünmektedir.

​

Diyaliz teknikerliÄŸi eÄŸitim süresi uzatılarak en az dört yıla yayılmalı, yeniden düzenlenmiÅŸ müfredat ile ve tekniker eÄŸitim kalitesi artırılmalı, mezun durumdakilere sertifikasyon zorunlu eÄŸitimi planlanmalıdır(en az 6 aylık bir sertifika programı mezun durumdaki teknikerlerin eÄŸitim açıklarını kısmen giderebilir). Tekniker eÄŸitim kalitesi artırılmalıdır, zaman içinde zaten diyalizde doÄŸal olarak büyük oranda tekniker istihdam edilecektir. Zira hemÅŸire çalışma alanı çok geniÅŸ iken önce teknik konular daha sonra direk hasta bakımına yönlendirilen teknikerlerin çalışma alanı diyaliz ile sınırlıdır. 

 

Not: Bu metin 15/02/2019 tarihinde CÄ°MER üzerinden T.C. CumhurbaÅŸkanlığı'na iletilmiÅŸtir.

Yayın Tarihi: 02/03/2019

bottom of page