top of page

ORGAN  NAKLÄ° MERKEZLERÄ° YÖNERGESÄ°

KAYNAK: SaÄŸlık Bakanlığı    https://www.saglik.gov.tr/TR,11284/organ-nakli-merkezleri-yonergesi.html

​

​(13/02/2012 tarihli ve 6157 sayılı Bakan Onayı ile yürürlüÄŸe giren Yönerge’ de  19/7/2012 tarihli ve 15399 sayılı Bakan Onayı ve 11/10/2013 tarihli ve 34492 sayılı Bakan Onayı ile deÄŸiÅŸikliÄŸe gidilmiÅŸtir.)

BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; kalp, karaciÄŸer, akciÄŸer, kalp-akciÄŸer, böbrek ve pankreas nakli yapan merkezlerin taşıması gereken ÅŸartlar ile çalışmalarına dair usul ve esasları belirlemektedir.

 

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönerge; üniversite, kamu ve özel saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸlarının organ nakli ile ilgili tüm faaliyetlerini kapsar.

 

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönerge; 29/5/1979 tarihli ve 2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanun ile 01/02/2012 tarihli ve 28191 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Organ ve Doku Nakli Hizmetleri YönetmeliÄŸinin 23 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

MADDE 4 - (1) Bu Yönergede geçen;

a) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,

b) Kanun: 2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanunu,

c) Komisyon: YönetmeliÄŸe uygun olarak her nakil türü için Bakanlık tarafından oluÅŸturulan bilimsel danışma komisyonlarını,

ç) Müdürlük: il saÄŸlık müdürlüÄŸünü,

d) Merkez: Organ nakillerinin uygulandığı tıbbi tedavi merkezlerini,

e)Nakil türü: Nakil merkezlerinin Bakanlıktan alacakları faaliyet izni ile uygulayabildikleri, nakil yapılacak organlara göre bu Yönergede sayılan; kalp, karaciÄŸer, akciÄŸer, kalp–akciÄŸer, böbrek ve pankreas nakli uygulamalarını,

f) Organ nakli: Bazı hastalıkların son safhasında tedavi amacıyla uygulanan organ nakli ameliyesini,

g) Türkiye Organ ve Doku Bilgi Sistemi (TODS): Bakanlıkça oluÅŸturulan, ülke genelinde tüm organ ve doku bağışları ile nakil bekleyen hasta bilgilerini, verici kayıtlarını ve gerçekleÅŸen nakillere ait alıcı ve verici izlem bilgilerini içeren veri tabanı sistemini,

ÄŸ)Ulusal Koordinasyon Sistemi: Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemini,

h)Ulusal Koordinasyon Kurulu: Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Kurulunu,

ı)Yönetmelik: 01.02.2012 tarihli ve 28191 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Organ ve Doku Nakli Hizmetleri YönetmeliÄŸini,

ifade eder.

 

Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM

Organ Nakli Merkezi Konseyi, Merkezlerin Planlanması ve Kuruluşu

 

Organ nakli merkezi konseyi

MADDE 5 -(1) Her merkezin bulunduÄŸu hastanede, nakil türüne göre belirtilen branÅŸlardan teÅŸekkül etmek üzere bir nakil konseyi kurulur.

(2) Konsey; organ nakli yapılacak hastaların operasyonundan önce operasyona uygun olup olmadığını, alıcının ve vericinin onamının usulüne uygun olarak alınıp alınmadığını ve yapılacak operasyonun tıbbi, sosyal ve etik açıdan uygun olup olmadığını deÄŸerlendirir.

(3) Konsey tarafından alınan tüm kararlar, baÅŸtabiplik tarafından tasdik edilmiÅŸ bir deftere kaydedilerek katılanlarca imzalanır. Konsey kararına katılmayan üye gerekçesi ile beraber kararını deftere yazarak imzalar. Konsey kararları en az dörtte üç çoÄŸunlukla alınır. Yalnızca Konseyin uygun bulduÄŸu vakalara nakil yapılır.

 

Merkezlerin kuruluşu ve planlanması

MADDE 6 - (1) Merkez; kamu kurum ve kuruluÅŸları ile gerçek veya tüzel kiÅŸiler tarafından, bunlara ait genel ve özel hastaneler bünyesinde, bir veya birden fazla organ nakli türü için bir ünite biçiminde kurulur.

(2) Bakanlık; illerin demografik yapısını, organ bekleme listelerinde kayıtlı hasta sayıları, hastaların bölgesel dağılımı ve diÄŸer epidemiyolojik özellikler, merkezlerin kapasite kullanım durumu, bölgelere göre nüfus ve merkez sayıları, nakil yapabilecek hekim sayıları ve bunların ülke genelinde dağılımı gibi kriterler dikkate alınarak ülke genelinde planlama yapılabilir. Bu planlamada kaynakların etkin kullanımı ve atıl kapasiteye yol açılmaması ile ülke düzeyinde hizmetin dengeli, eriÅŸilebilir, kaliteli ve verimli bir ÅŸekilde sunumu hedeflenir.

(3) Her yıl Kasım ve Aralık ayında bir sonraki yılın planlaması yapılır. Ä°htiyaç olan yeni hizmet bölgeleri, faaliyet izni için baÅŸvuru yapılabilecek organ nakli türleri ve sayıları belirlenerek Bakanlık internet sitesinde ilan edilir.

(4) Planlamanın ilanından sonra, o yıl içerisinde yeni bir nakil türü veya hizmet bölgesi açılması ihtiyacı ortaya çıkarsa, bu husus planlamaya eklenir ve Bakanlık internet sitesinden yayınlanır.

(5) (11/10/2013 tarihli ve 34492 sayılı Bakan Onayı ile deÄŸiÅŸik) Hizmetin sürekliliÄŸi ve sürdürülebilirliÄŸi ile uzman hekim eÄŸitimi bakımından, o ildeki eÄŸitim verme yetkisi olan eÄŸitim ve araÅŸtırma hastaneleri, üniversite hastaneleri ve askeri hastaneler planlamadan muaftır. Planlamadan muaf tutulan bu hastanelere, her nakil türü için en fazla bir faaliyet izni verilir. Hali hazırda bünyesinde nakil merkezi bulunanlar, o nakil türü için bu muafiyetten yararlanamaz.

(6) (11/10/2013 tarihli ve 34492 sayılı Bakan Onayı ile eklenmiÅŸtir.) Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten sonra bu maddedeki muafiyet kapsamında ruhsatlandırılmış nakil merkezleri, transplantasyon konusunda eÄŸitim merkezi olarak kabul edilir ve Bakanlıkça düzenlenecek Organ Nakli Merkezi Ruhsatnamesinde ilgili merkezin aynı zamanda eÄŸitim merkezi olduÄŸu belirtilir.

 (7) 11/10/2013 tarihli ve 34492 sayılı Bakan Onayı ile eklenmiÅŸtir.)  Planlamadan muaf olarak nakil merkezi ruhsatı verilecek olan hastaneler, ruhsat baÅŸvurusu aÅŸamasında açılacak nakil merkezi ile ilgili bu Yönerge’ deki bütün ÅŸartları saÄŸlar ve transplantasyon eÄŸitimi konusunda aÅŸağıdaki yükümlülüklere riayet eder ;

a) Söz konusu merkezlerde eÄŸitim alacak hekimler, en az 6 (altı) ay fiilen bu merkezde nakil operasyonlarına katılır ve bunlara hasta takibinde bizzat görev verilir. En geç 1 yıl içerisinde bu Yönerge’nin Ek-1’ indeki nakil merkezi sorumlu uzmanı olabilmek için gerekli olan puanı alacak ÅŸekilde eÄŸitim ve tecrübesini tamamlaması saÄŸlanır. Puantaj ile ilgili kriterin saÄŸlanamadığı durumlarda, Bakanlığın da uygun görmesi halinde eÄŸitim süresi bir defaya mahsus 6 (altı) ay süreyle uzatılabilir.

b) Böbrek nakil merkezinde eÄŸitim alan hekimin; 6 ay içerisinde en az 30 (otuz) nakil operasyonunda görev alması,  20 (yirmi) nakil operasyonunda birinci asistan olması, 10 (on) nakil operasyonunu bizzat kendisinin gerçekleÅŸtirmesi ve en az 30 (otuz) donör operasyonu ameliyatını bizzat yapması saÄŸlanır.

c) KaraciÄŸer nakil merkezinde eÄŸitim alan hekimin; bir yıl içerisinde en az 10 (on) nakil operasyonunda görev alması,  5 (beÅŸ) nakil operasyonunda birinci asistan olması, 5 (beÅŸ) nakil operasyonunu bizzat kendisinin gerçekleÅŸtirmesi ve en az 10 (on) donör operasyonu ameliyatını bizzat yapması saÄŸlanır.

ç) Kalp nakil merkezinde eÄŸitim alan hekimin; bir yıl içerisinde en az 10 (on) nakil operasyonunda görev alması, 5 (beÅŸ) nakil operasyonunda birinci asistan olması, 5 (beÅŸ) nakil operasyonunu bizzat kendisinin gerçekleÅŸtirmesi ve en az 10 (on) donör operasyonu ameliyatını bizzat yapması saÄŸlanır.

d) AkciÄŸer nakil merkezinde eÄŸitim alan hekimin; bir yıl içerisinde en az 10 (on) nakil operasyonunda görev alması, 6 (altı) nakil operasyonunda birinci asistan olması, 4 (dört) nakil operasyonunu bizzat kendisinin gerçekleÅŸtirmesi ve en az 10 (on) donör operasyonu ameliyatını bizzat yapması saÄŸlanır.

e) Nakil merkezi, bu fıkrada her bir nakil türü bakımından belirlenmiÅŸ koÅŸullara uygun olarak yılda en az 1 (bir) hekime eÄŸitim vermek zorundadır. Nakil merkezi ruhsatnamesinin verildiÄŸi yıl hariç olmak üzere 2 (iki) yılda en az 2 (iki) hekime eÄŸitim vermeyen merkezin o nakil türü bakımından faaliyet izni iptal edilir. Yönerge’nin 9 uncu maddesi’nin ikinci fıkrasındaki hüküm bu hekimler için de geçerlidir.

f) Bu merkezler yalnızca Bakanlığın yapacağı eÄŸitim planlaması doÄŸrultusunda belirlenen uzman hekimlere, eÄŸitim verir. Bakanlık izni olmadan bu merkezlerde eÄŸitim amaçlı personel görevlendirilemez.

g) EÄŸitim merkezi olan hastane bünyesinde organ nakli ile ilgili eÄŸitim alan kiÅŸiden veya kurumundan herhangi bir ücret talep edilemez.

Ön izin

MADDE 7 - (1) Bu Yönergenin 6 ncı maddesine uygun olmak kaydıyla planlama kapsamında yeni merkez açmak isteyen veya açılmış merkeze yeni bir nakil türü için faaliyet izni almak isteyenler, Bakanlıkça ilan edilen yerler için müdürlük aracılığı ile Bakanlığa müracaat eder. Bakanlıktan bu madde kapsamında ön izin alınır.

(2) BaÅŸvuruda aÅŸağıdaki belgelerin aslı veya müdürlük tasdikli sureti istenir:

a) Ön iznin alındığı tarihten itibaren, üç ay içinde merkez ruhsatnamesi alarak en az bir nakil türü için faaliyet izni alarak faaliyete baÅŸlanacağına dair taahhütname,

b) Yapılacak ilanda belirtilen diğer belgeler.

(3) (19/07/2012 tarihli ve 15399 sayılı Bakan Onayı ile deÄŸiÅŸik) Planlama kapsamında izin verilecek iller için yapılacak nakil merkezi baÅŸvurularında öncelik sırası ÅŸu ÅŸekilde belirlenir:

a) Ä°lgili mevzuatına göre eÄŸitim yetkisi almış olan vakıf üniversitesi tıp fakültesi hastanesi.

b) Özel hastane.

Her bir bentdeki hastanelerden birden fazla müracaat olması halinde bent içerisinde öncelik sırası aÅŸağıdaki ÅŸekilde belirlenir. Bu ÅŸartlarda da eÅŸitlik olması halinde noter huzurunda kura çekilerek asil ve yedek hak sahipleri belirlenir.”

1) Bünyesinde nakil merkezi olmayan.

2) Ventilatörlü yoÄŸun bakım yatak sayıları fazla olan.

3) Beyin ölümü bildirim sayısı fazla olan.

(4) Hak sahibinin verilen sürelerde ön izin alınan nakil türü için faaliyete geçmeyeceÄŸi veya geçemeyeceÄŸinin tespit edilmesi halinde, sıradaki hak sahibine ön izin verilir.

(5) Özel hastaneler bünyesinde açılacak merkezler veya verilecek faaliyet izni bakımından hastanenin, öncelikle kendi ruhsatlandırma mevzuatına uygunluÄŸu aranır.

 

Nakil türleri

MADDE 8 – (1) Merkez, Bakanlıktan her birisi için ayrı ayrı faaliyet izni almak koÅŸulu ile aÅŸağıdaki nakil türlerinde faaliyette bulunabilir:

a) Kalp nakli.

b) KaraciÄŸer nakli.

c) AkciÄŸer nakli.

ç) Kalp–akciÄŸer nakli: Hastaya tek başına kalp nakli veya kalp ve akciÄŸer birlikte nakledilebilir, ancak tek başına akciÄŸer nakledilemez.

d) Böbrek nakli.

e) Pankreas nakli.

 

Faaliyet iznine esas personel

MADDE 9- (1) (19/07/2012 tarihli ve 15399 sayılı Bakan Onayı ile deÄŸiÅŸik) Mesul müdür: Merkezin idarî ve teknik hizmetleri tam zamanlı çalışacak bir mesul müdür sorumluluÄŸunda yürütülür. Özel hastanelerde hastane mesul müdürü veya görevlendireceÄŸi bir hekim, kamu hastaneleri ve üniversitelerde ise baÅŸhekim, baÅŸhekim yardımcısı ya da baÅŸhekimin görevlendireceÄŸi bir hekim merkezin mesul müdürü olarak görevlendirilebileceÄŸi gibi merkezde görev alan sorumlu uzmanlardan biri de aynı zamanda mesul müdür olarak görevlendirilebilir.

(2) (19/07/2012 tarihli ve 15399 sayılı Bakan Onayı ile deÄŸiÅŸik) Sorumlu uzman: Merkezin yapacağı her bir nakil türü için bu Yönergenin eki Ek-1’ de yer alan deÄŸerlendirme kriterlerine göre yeterli puana sahip, faaliyetin tıbbi açıdan sorumluluÄŸunu taşıyan bir uzman hekimdir. Ancak,  yetersiz nakil sayısı veya yüksek ölüm oranları nedeni ile faaliyet izni iptal edilen merkezin sorumlu uzmanı aynı nakil merkezi veya herhangi bir nakil merkezinde bir yıl süreyle ilgili nakil türü için tekrar sorumlu uzman olarak müracaat edemez. Bu süre sonunda müracaat yapılması halinde Bakanlık ilgili komisyonu tarafından deÄŸerlendirme yapılır. Komisyon görüÅŸü alınarak Bakanlıkça iÅŸlem yapılır.

(3) Sorumlu uzman yardımcısı: Merkezin yapacağı her bir nakil türü için bu Yönergedeki nitelikleri haiz bir uzman tabip, sorumlu uzmana yardımcı olarak görevlendirilir.

(4) Sorumlu uzman ve sorumlu uzman yardımcısı olacak kiÅŸiler, nakil türü bakımından Yönergedeki niteliklere sahip olmak kaydı ile birden fazla nakil türü için bu görevi alabilirler.

(5) DiÄŸer personel: Her nakil türü için belirlenen niteliklere sahip yeterli sayıda personel bulundurulur.

 

Personelin görev, yetki ve sorumlulukları

MADDE 10 – (1) Mesul müdür; merkezin, idarî ve teknik hizmetlerini mevzuata uygun olarak idare etmek ve denetlemekten sorumludur. Bu kapsamda;

a) Ruhsatlandırma ile ilgili her türlü iÅŸlemleri yürütür.

b) Merkezinin ruhsatlandırılmasından sonra her türlü personel, bina, tesis, cihaz ve diÄŸer fizik ÅŸartlardaki herhangi bir deÄŸiÅŸikliÄŸi ilgili müdürlüÄŸe bildirir.

c) İlgili mevzuat uyarınca bildirimi zorunlu olan hastalıkları yetkili mercilere bildirir.

d) Bakanlıkça gerek duyulduÄŸunda, beyan edilen bilgilerin detaylı belgelerini karşılar.

(2) Sorumlu uzman: Bu görevi üstlenecek kiÅŸi merkezde tam zamanlı olarak çalışır ve merkezin özel hastane bünyesinde olması halinde o hastanenin hekim kadrosunda olması aranır.

Sorumlu uzman;

a) Nakil iÅŸleminin alıcısının yaÅŸam boyu bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlara baÄŸlı yan etkilere ve nakil iÅŸlemlerine baÄŸlı diÄŸer tüm komplikasyonlara maruz kalacağı konularında hastanın bilgilendirilmesinden ve hastadan bilgilendirilmiÅŸ onamın alınmasından,

b) Hastanın nakil iÅŸlemine hazırlanması, naklin gerçekleÅŸtirilmesi ve nakil sonrasında hastanın tedavilerinin düzenlenmesi, izlenmesi ve nakil iÅŸlemine faydalı olacak diÄŸer tedbirlerin alınmasından,

c) Faaliyet alanı ile ilgili Bakanlıkça belirlenen verilerin iletilmesinden,

sorumludur.

(3) (19/07/2012 tarihli ve 15399 sayılı Bakan Onayı ile deÄŸiÅŸik) Sorumlu uzman yardımcısı: Sorumlu uzman tarafından yürütülen iÅŸlemlerde ona yardımcı olur ve sorumlu uzman tarafından verilen görevleri yerine getirir. Bu görevi üstlenecek hekim merkezde tam zamanlı olarak çalışır ve merkezin özel hastane bünyesinde olması halinde o hastanenin hekim kadrosunda olması ÅŸartı aranır. Sorumlu uzmanın merkezden geçici olarak ayrıldığı durumlarda onun görevlerini vekâleten yürütür. Ayrıca Yönergede belirtilen Ek-1’de yer alan nakil türüne göre asgari puan ÅŸartını taşıdığını belgelendirerek Bakanlığa bildirim yapmış olması kaydıyla vekâlet ettiÄŸi dönemde sorumlu uzman yetkisi ile organ nakli de yapabilir. Sorumlu uzman yardımcısının görevden ayrılmasında ise yerine aynı niteliklere haiz hekim görevlendirilerek müdürlüÄŸe bildirilir.

 

Ruhsat baÅŸvurusu ve ruhsata esas belgeler

MADDE 11- (1) Devlete ait üniversite hastaneleri ve eÄŸitim ve araÅŸtırma hastaneleri ile bir veya birden fazla nakil türü için ön izin alan diÄŸer hak sahipleri açılacak merkeze ruhsat almak üzere aÅŸağıdaki belgelerle müdürlüÄŸe baÅŸvurur:

a) Ön izin alarak baÅŸvurabilecekler bakımından ön izin belgesi,

b) Özel hastane bünyesinde açılacak merkezlerde mesul müdüre ait belgeler;

1) Merkezde mesul müdür olarak çalışacaklarına dair hastane sahipliÄŸi ile yapılmış sözleÅŸme,

2) T.C. kimlik numarası beyanı,

3) Diploması ve var ise uzmanlık belgesinin müdürlük tasdikli birer örneÄŸi,

4) BaÅŸvuru sırasında son altı ay içinde ve tanınmasına engel olmayacak ÅŸekilde çekilmiÅŸ iki adet vesikalık fotoÄŸrafı,

5) Tabip odası kayıt belgesi,

c) Kamu hastanesinde açılacak merkez için, mesul müdüre ait belgeler; T.C. kimlik numarası beyanı, diploması ve var ise uzmanlık belgesinin ilgili müdürlük tasdikli birer örneÄŸi, iki adet vesikalık fotoÄŸrafı,

ç) Merkezin planı: Nakil hizmetleri için ayrılan bölümlere ait 1/100 ölçekli, her kat için ayrı olmak üzere mimar tarafından düzenlenmiÅŸ, yerleÅŸim ve kullanım alanlarını gösterir, ozalite çekilmiÅŸ plan,

d) Merkezde bulunan araç ve gereçleri gösterir baÅŸhekim tarafından onaylanan liste,

e) Özel hastane bünyesinde kurulacak merkez için, hastane sahibi gerçek kiÅŸi ise T.C kimlik numarası beyanı, vakıf ise vakıf senedinin ve ticaret sicil gazetesi kaydının, ÅŸirket ise sermaye durumunun ve ÅŸirket ortaklarını gösteren ticaret sicili gazetesinin örneÄŸi bulunur.

f) Merkez tarafından kullanılacak ruhsata esas diÄŸer birimlerin baÅŸhekim tarafından onaylanmış listesi ve hizmet alımı yoluyla temin edilecek birimler ve donanım için yapılmış sözleÅŸmelerin onaylı sureti.

(2) Ruhsat alacak merkezin bulunduÄŸu birimin giriÅŸinde “Organ Nakli Merkezi” ibaresi bulundurulur.

 

Başvurunun değerlendirilmesi ve ruhsatlandırma

MADDE 12 – (1) BaÅŸvuru, müdürlük tarafından dosya üzerinde incelenir ve belgeleri noksan veya inceleme sonucunda durumu mevzuata uygun olmayan baÅŸvuru dosyası, gerekçeleriyle birlikte baÅŸvuru sahibine resmî bir yazı ile iade edilir.

(2) Noksansız olduÄŸu tespit edilen baÅŸvuru dosyası, müdürlük tarafından Bakanlığa gönderilir. Bakanlık tarafından yapılan deÄŸerlendirmede uygun görülen baÅŸvuru için ilgili komisyonun bir üyesi ve Bakanlık temsilcisi olmak üzere en az iki kiÅŸilik bir heyet tarafından yerinde denetim yapılarak inceleme raporu hazırlanır. BaÅŸvuru uygun görüldüÄŸü takdirde Bakanlıkça, sahiplik adına “Organ Nakli Merkezi Ruhsatnamesi” ve mesul müdür adına “Mesul Müdürlük Belgesi” düzenlenir.

(3) Ruhsatnamenin düzenlendiÄŸi tarihten itibaren üç ay içerisinde faaliyet izni alarak faaliyete geçmeyen merkezin ruhsatnamesi Bakanlıkça iptal edilir.

(4) Merkez sahipliÄŸi, Bakanlıkça belirlenen planlama bölgesi veya il içerisinde adres deÄŸiÅŸikliÄŸi gibi hususlar planlamaya tabi olmayıp bu gibi ruhsata esas nitelik deÄŸiÅŸikliÄŸinde sadece deÄŸiÅŸen hususlar ile ilgili belgeler Bakanlığa sunularak yeni ruhsatname düzenlenir. Adres deÄŸiÅŸikliÄŸi durumunda gerektiÄŸinde bu maddenin ikinci fıkrasında sayılan heyet ile yerinde inceleme yaptırılır ve uygun bulunduÄŸu takdirde yeni ruhsatname düzenlenir.

 

Faaliyet izni

MADDE 13–(1) Ruhsatnameyi almış olup faaliyet izni alacak merkezler ile henüz ruhsatname almamış olup ruhsat baÅŸvurusu ile faaliyet izni baÅŸvurusunu birlikte yapmak isteyenler aÅŸağıdaki belgelerle birlikte faaliyet izni almak için müdürlük aracılığıyla Bakanlığa baÅŸvurur:

a) Merkezde görev yapacak nakil personelinin bu Yönerge uyarınca istenilen meslekî sertifikaları ile diplomalarının ve uzmanlık belgelerinin müdürlük tasdikli örnekleri; kamu kurum ve kuruluÅŸlarından yapılan baÅŸvurularda ise, bu belgelerin kurum amirinden tasdikli örnekleri.

b) Dışarıdan hizmet alımı ile gördürülecek iÅŸler için hizmet alım sözleÅŸmesi örneÄŸi veya kamu kurumları ile yapılacak sözleÅŸme örneÄŸi.

c) Özel hastane bünyesinde açılacak merkez için; merkezde görev yapacak personelin tamamı ile yapılan sözleÅŸmeler, çalışma belgeleri ve müdürlük onaylı güncel hekim listesi.

(2) Faaliyet izni almak üzere hazırlanan baÅŸvuru dosyası, ilgili komisyon ya da Bakanlıkça komisyon üyeleri arasından seçilecek alt komisyon tarafından deÄŸerlendirilir. DeÄŸerlendirme sonucunda hazırlanan rapor, Bakanlığa sunulur. Bakanlıkça da uygun görüldüÄŸü takdirde, faaliyet izin belgesi düzenlenir. Bu belgenin verilmesi ile merkez hasta kabulü ve tedavisine baÅŸlar.

(3) Faaliyet izin belgesinde; nakil türlerinden hangilerinin yapılacağı ile her nakil türü için sorumlu uzman görevi üstlenen kiÅŸinin adı ve mesul müdürün adı açıkça belirtilir.

(4) Merkezin faaliyet izin belgesinde belirtilen nakil türleri dışındaki nakil türlerinde de faaliyet yapmak istenmesi halinde; devlet üniversite hastaneleri ile eÄŸitim araÅŸtırma hastanelerinde kurulan merkezler için doÄŸrudan doÄŸruya, planlamaya uygun olarak ön izin almak zorunda olanlar için ise ön izin aldıktan sonra; mesul müdür aracılığıyla nakil türüne göre bu Yönergeye uygun olarak hazırlanacak dosya ile faaliyet izni almak üzere müdürlük aracılığıyla Bakanlığa müracaat edilir. Dosya, Komisyon tarafından incelenir. Komisyonun uygun görüÅŸü sonrası Bakanlıkça uygun bulunması halinde merkeze ilgili alanda da faaliyet izni verilerek, faaliyet izin belgesi yeniden düzenlenir.

(5) Bakanlık, ruhsatname ve faaliyet izin belgesi tanzimi ve bunlarla ilgili diÄŸer iÅŸlemleri gerekli görmesi halinde valiliklere yaptırabilir.

 

Mesul müdür ve sorumlu uzman deÄŸiÅŸikliÄŸi

MADDE 14 – (1) Merkezdeki mesul müdürün ya da sorumlu uzmanın herhangi bir nedenle görevinden ayrılması halinde, hastane baÅŸhekimliÄŸi durumu bir hafta içerisinde Bakanlığa bildirir. Yeni mesul müdür veya sorumlu uzmana ait belgeler de bir ay içerisinde Bakanlığa ulaÅŸtırılır. Mesul müdürün ve sorumlu uzmanın yeterliliÄŸi Bakanlıkça deÄŸerlendirilir. Uygun görüldüÄŸü takdirde onaylanır.

(2) Sorumlu uzmanın görevinden ayrılması durumunda, Bakanlıkça faaliyet izin belgesi yenilenene kadar merkez ilgili alanda yeni nakil yapamaz.

(3) Üç ay içerisinde yeni mesul müdür veya sorumlu uzman atanamaz ise faaliyet izni iptal edilir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Kalp Nakli, Kalp-AkciÄŸer Nakli

 

Konsey

Madde 15 - (1) Nakil türü olarak “kalp nakli” veya “kalp-akciÄŸer nakli” faaliyetlerinin yapılacağı merkezin bulunduÄŸu hastanede, aÅŸağıda belirtilen branÅŸlardan teÅŸekkül etmek üzere bir kalp, kalp-akciÄŸer nakli konseyi kurulur: Konseyde;

a) Nakil ekibinde bulunan iki cerrah,

b) Nakil ekibinde bulunan pediatrik hastalarda, biri pediatrik kardiyolog olmak üzere iki kardiyolog,

c) Klinik psikolog veya psikiyatri uzmanı,

ç) Anestezi ve reanimasyon uzmanı,

bulunur.

 

Personel

MADDE 16- (1) Bu nakil türleri bakımından merkezin bulunduÄŸu hastanede aÅŸağıda sayılan personel bulunur :

a) Merkezde üç kardiyovasküler cerrahi uzmanı görev yapar. Bunlardan en fazla ikisi sorumlu uzman kriterlerine göre deÄŸerlendirilir ve bunların toplamda en az 120 puanı olmalıdır. Ek-1’de yer alan D-E-F-G iÅŸlemlerinden en az 80 puanı tamamlayan cerrahlardan birisi sorumlu uzman olarak Bakanlığa önerilir.

b) En az iki yıl invaziv ve noninvaziv kardiyoloji alanında deneyimli ve birisi nakil konusunda aktif bir merkezde en az üç ay çalışmış iki kardiyoloji uzmanı.

c) Kardiyovasküler cerrahi konusunda deneyimi olan bir anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı.

ç) Segmentektomi, lobektomi ve pnömonektomi olarak yılda en az otuz akciÄŸer rezeksiyonu yapmış göÄŸüs cerrahisi uzmanı.

d) Mikrobiyoloji uzmanı.

e) Biyokimya uzmanı.

f) Radyoloji uzmanı.

g) GöÄŸüs hastalıkları uzmanı.

ğ) Sosyal hizmet uzmanı.

h) Pediatrik transplantasyon yapacak merkezlerde çocuk kardiyoloji uzmanı.

ı) Yeterli sayıda hemşire.

i) Organ nakli koordinatörü.

j) Perfüzyonist.

k) Tıbbi sekreter.

(2) Hastane bünyesinde olmadığı takdirde dışardan alınacak hizmetler:

a) Solid organ nakli konusunda deneyimli patoloji uzmanlığı.

b) Psikoloji.

c) Fizyoterapist.

(2) “Kalp nakli” faaliyet izni alan merkezlerin bu maddenin (ç) bendindeki personeli bulundurması zorunlu deÄŸildir.

 

Birimler ve donanım

MADDE 17 - (1) Merkezin bulunduÄŸu hastanede:

a) İnvaziv ve noninvaziv kardiyoloji laboratuvarı bulunan kardiyoloji birimi,

b) Açık kalp cerrahisini rutin olarak yapabilecek kapasiteye sahip kalp ve damar cerrahi birimi,

c) Açık kalp ameliyatı geçirmiÅŸ hastaları takip etmeye uygun tam donanımlı en az altı yatağı olan yoÄŸun bakım ünitesi,

ç) Her türlü mikrobiyolojik ve serolojik tetkiki yapma olanağına sahip mikrobiyoloji laboratuvarı,

d) Ä°laç düzeylerini ölçebilecek kapasitede biyokimya laboratuvarı,

e) Radyoloji birimi,

f) GöÄŸüs hastalıkları birimi,

g) Organ nakli koordinatörlüÄŸü ve dokümantasyon birimi,

ÄŸ) Sosyal hizmetler birimi,

h) Pediatrik transplantasyon yapacak merkezlerde pediatri birimi,

bulunur.

(2) Donanım olarak merkezin bulunduğu hastanede :

a) Açık kalp ameliyatı yapmaya uygun, tam teknolojik donanımlı, hastanelerde havalandırma ve kontrolüne uygun minimum standartlarda en az iki adet ameliyathane, bu ameliyathanelerde en az iki adet kalp-akciÄŸer pompası ve en az bir adet intraaortik balon pompası,

b) En az iki adet kalp akciğer pompası,

c) Bir adet intraaortik balon pompası,

ç) Donanımlı ve izole edilebilen en az iki adet özel hasta odası,

d) Merkezle irtibatlı 24 saat hizmet verecek bilgisayar, faks, ÅŸehirlerarası konuÅŸmaya açık telefon ve bunları içeren bir bilgi iÅŸlem merkezi,

e) ArÅŸiv,

f) Sekreterlik bölümü,

bulunur.

(3) Merkezde güvenli kan teminini saÄŸlamaya yönelik tedbirler alınır.

(4) Merkezi steril depo ve eczane nakil için yeterli düzeyde planlanır, hastanenin bekleme listesindeki hastalar dahil nakil öncesi ve sonrası uzun sürebilecek tedavilerine cevap verecek kapasitede tutulur.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

AkciÄŸer Nakli

 

MADDE 18 - (1) AkciÄŸer nakli faaliyetinin yapılacağı merkezin bulunduÄŸu hastanede, aÅŸağıda belirtilen branÅŸlardan teÅŸekkül etmek üzere bir AkciÄŸer Nakli Konseyi kurulur. Konseyde;

a) Nakil ekibinde bulunan iki cerrah,

b) Nakil ekibinde bulunan pediatrik hastalarda biri pediatrik kardiyolog olmak üzere iki kardiyolog,

c) Klinik psikoloğu veya psikiyatri uzmanı,

ç) Anestezi ve reanimasyon uzmanı,

(19.07.2012 tarihli ve 15399 sayılı Bakan Onayı ile ek bent) d) Nakil ekibinde bulunan göÄŸüs hastalıkları uzmanı,

bulunur.

 

Personel

MADDE 19- (1) Merkezin bulunduğu hastanede aşağıda sayılan personel bulunur:

a) Toplamda en az 120 puanı olan iki göÄŸüs cerrahi uzmanı görev yapar. Ek-1’de yer alan D-E-F iÅŸlemlerinden en az 80 puanı tamamlayan cerrahlardan biri sorumlu uzman olarak Bakanlığa önerilir.

b) Kardiyovasküler cerrahı.

c) En az iki yıl invaziv ve noninvaziv göÄŸüs hastalıkları alanında deneyimli ve nakil konusunda aktif bir merkezde en az üç ay çalışmış bir göÄŸüs hastalıkları uzmanı.

ç) GöÄŸüs cerrahisi konusunda deneyimli anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı.

d) Mikrobiyoloji uzmanı.

e) Biyokimya uzmanı.

f) Radyoloji uzmanı.

g) Kardiyoloji uzmanı.

ğ) Sosyal hizmet uzmanı.

h) Perfüzyonist: Aktif kalp cerrahisi yapılmayan merkezlerde dışarıdan hizmet alınabilir.

ı) Pediatrik nakil yapacak merkezlerde çocuk göÄŸüs hastalıkları uzmanı.

i) Yeterli sayıda hemşire.

k) Organ nakli koordinatörü.

l) Tıbbi sekreter.

(2) Hastane bünyesinde olmadığı takdirde dışarıdan alınacak hizmetler:

a) Solid organ nakli konusunda deneyimli patoloji uzmanlığı.

b) Psikoloji.

c) Fizyoterapi.

 

Birimler ve donanım

MADDE 20- (1) Merkezin bulunduÄŸu hastanede:

a) GöÄŸüs cerrahisi uygulamalarında segmentektomi, lobektomi ve pnömonektomi olarak yılda en az otuz akciÄŸer rezeksiyonu yapılan göÄŸüs cerrahı uzmanının bulunduÄŸu birim,

b) Ä°nvaziv ve noninvaziv göÄŸüs hastalıkları laboratuvarları ve en az altı yataklı ileri solunumsal yoÄŸun bakım ünitesi olan göÄŸüs hastalıkları birimi,

c) Anesteziyoloji ve reanimasyon birimi,

ç) GöÄŸüs cerrahisi ameliyatı geçirmiÅŸ hastaları takip etmeye uygun tam donanımlı en az altı yatağı ve bir adet ekstrakorporeal destek sistemi olan yoÄŸun bakım,

d) Her türlü mikrobiyolojik ve serolojik tetkiki yapma olanağına sahip mikrobiyoloji laboratuvarı,

e) Ä°laç düzeylerini ölçebilecek kapasitede laboratuvarı haiz testlerin yapılabildiÄŸi biyokimya laboratuvarı

f) Radyoloji birimi,

g) Kardiyoloji birimi,

ÄŸ) Organ nakli koordinatörlüÄŸü ve dokümantasyon birimi,

h) Sosyal hizmetler birimi,

ı) Pediatrik nakil yapacak merkezlerde pediatri birimi,

i) GöÄŸüs cerrahisi ameliyatları yapmaya uygun, tam teknoloji donanımlı, hastanelerde havalandırma ve kontrolüne uygun minimum standartlarda en az iki adet ameliyathane ve bu ameliyathanelerde en az bir adet kalp-akciÄŸer pompası, en az bir adet intraaortik balon pompası ve bir adet ekstrakorporeal destek sistemi,

j) Merkezle irtibatlı 24 saat hizmet verecek bilgisayar, faks, ÅŸehirlerarası konuÅŸmaya açık telefon ve bunları içeren bir bilgi iÅŸlem merkezi,

k) ArÅŸiv,

l) Sekreterlik bölümü,

bulunur.

(2) Merkezde güvenli kan teminini saÄŸlayacak tedbirler alınır.

(3) Merkezi steril depo ve eczane nakil için yeterli düzeyde planlanır, hastanenin bekleme listesindeki hastalar dahil nakil öncesi ve sonrası uzun sürebilecek tedavilerine cevap verecek kapasitede tutulur.

(4) Hastane bünyesinde olmadığı takdirde dışarıdan alınacak hizmet birimleri:

a) Patoloji laboratuvarı.

b) Psikoloji.

c) Fizyoterapi.

​

​

BEŞİNCÄ° BÖLÜM

KaraciÄŸer Nakli

Konsey

MADDE 21- (1) KaraciÄŸer nakli faaliyetinin yapılacağı merkezin bulunduÄŸu hastanede, aÅŸağıda belirtilen branÅŸlardan teÅŸekkül etmek üzere bir KaraciÄŸer Nakli Konseyi kurulur. Konseyde:

a) Nakil ekibinde bulunan bir cerrah,

b) Nakil ekibinde bulunan gastroenterolog; pediatrik hastalarda ayrıca pediatrik gastroenterolog,

c) Anestezi ve reanimasyon uzmanı,

bulunur.

(2) Gerekli durumlarda, Konsey deÄŸerlendirmesinden önce alıcı ve vericinin psikiyatrist tarafından deÄŸerlendirmesi yapılır ve dosyaya eklenir.

(3) Ä°htiyaç halinde organ nakil koordinatörü ve diÄŸer branÅŸlar Konseye davet edilebilir.

 

Personel

MADDE 22- (1) Merkezin bulunduğu hastanede aşağıda sayılan personelin bulunur:

a) Merkezde, sorumlu uzman hariç bir verici ve bir alıcı ekip için, iki genel veya pediatrik cerrahi uzmanı görev yapar. En az dört yıllık aktif genel cerrahi veya pediatrik cerrahi deneyimine sahip iki uzman sorumlu uzman kriterlerine göre deÄŸerlendirilir. Bu iki cerrahın puanı toplamda en az 120 olması gerekir. Ek-1’de yer alan B-C-D-E iÅŸlemlerinden toplam en az 80 puanı tamamlayan cerrahlardan biri sorumlu uzman olarak Bakanlığa önerilir.

b) Bir gastroenteroloji uzmanı. c) Nakil konusunda tecrübeli iki anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı.

ç) Kardiyoloji uzmanı. d) Radyoloji uzmanı.

e) Mikrobiyoloji uzmanı. f) Biyokimya uzmanı. g)Yeterli sayıda hemşire.

ÄŸ) Organ nakli koordinatörü.

h) Nefroloji uzmanı.

ı) Tıbbi sekreter.

(2) Hastane bünyesinde olmadığı takdirde dışarıdan alınabilecek hizmetler:

a) Solid organ nakli konusunda deneyimli patoloji uzmanlığı.

b) Psikoloji.

c) Pediatrik hastalar için pediatrik gastroenteroloji uzmanı.

 

 

Birimler ve donanım

MADDE 23 – (1) Merkezin bulunduÄŸu hastanede;

a) Genel cerrahi birimi,

b) Gastroenteroloji birimi,

c) Yoğun bakım birimi,

ç) Nefroloji birimi,

d) Kardiyoloji birimi,

e) Radyoloji birimi,

f) Her türlü mikrobiyolojik ve serolojik tetkiki yapma olanağına sahip mikrobiyoloji laboratuvarı,

g) Ä°laç düzeylerini ölçebilecek kapasitede laboratuvara haiz biyokimya laboratuvarı,

ÄŸ) Anestezi ve reanimasyon birimi,

h) Isıtıcı sistemleri olan anestezi cihazı, invaziv hemodinamik monitörizasyon, perfüzörler, hızlı tranfüzyon sistemi, hastanın ısıtılması için gerekli sistem baÅŸta olmak üzere tam teÅŸekküllü en az iki ameliyathane için gerekli tüm cihazlar,

ı) Anjiyografi, USG dopler, C kollu floroskopi cihazı, BT, MR,

i) Hemofiltrasyon cihazı,

j) Hastanede diyaliz merkezi bulunmuyor ise 18/06/2010 tarihli ve 27615 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Diyaliz Merkezleri Hakkında YönetmeliÄŸe uygun olarak kurulmuÅŸ en az iki adet hemodiyaliz cihazı,

k) Endoskoplar (ERCP endoskopu, kolonoskop, gastroskop),

l) Tam teÅŸekküllü yoÄŸun bakım ünitesi için gerekli tüm donanım,

m) Ä°laç kan düzeylerinin ve biyokimyasal parametrelerin hızlı ölçümünü saÄŸlayacak analizörler,

n) Merkezle irtibatlı 24 saat hizmet verecek bilgisayar, faks, ÅŸehirlerarası konuÅŸmaya açık telefon ve bunları içeren bir bilgi iÅŸlem merkezi,

o) ArÅŸiv,

ö) Sekreterlik bölümü,

bulunur.

(2) Merkezde güvenli kan temini saÄŸlanmasına yönelik tedbirler alınır.

(3) Merkezi steril depo ve eczane, nakil için yeterli düzeyde planlanır. Hastanenin bekleme listesindeki hastalar dâhil nakil öncesi ve sonrası uzun sürebilecek tedavilerine cevap verecek kapasitede tutulur.

(4) Gerekli durumlarda kullanılmak üzere plazmaferez cihazı bulundurulur veya hizmet satın alınır.

 

ALTINCI BÖLÜM

​

Böbrek Nakli

Konsey

MADDE 24 - (1) Böbrek nakli faaliyetinin yapılacağı merkezin bulunduÄŸu hastanede, aÅŸağıda belirtilen branÅŸlardan teÅŸekkül etmek üzere bir Böbrek Nakli Konseyi kurulur. Konseyde;

a) Nakil ekibinde bulunan cerrah,

b) Nakil ekibinde bulunan nefroloji uzmanı,

c) Pediatrik hastalarda, ayrıca nakil ekibinde bulunan pediatrik nefroloji uzmanı,

ç) Anestezi ve reanimasyon uzmanı,

bulunur.

(2) Transplantasyon immünolojisi konusunda deneyimli immünolog veya doku tipleme laboratuvarı sorumlusunun nakil öncesi onayı alınır.

(3) Ä°htiyaç halinde organ nakli koordinatörü ve diÄŸer branÅŸlar da Konseye davet edilebilir.

  

Personel

MADDE 25- (1) Merkezin bulunduğu hastanede aşağıda sayılan personel bulunur:

a) Merkezde; genel cerrahi uzmanı, çocuk cerrahi uzmanı, üroloji uzmanı veya nefroloji uzmanı arasından en fazla ikisi sorumlu uzman kriterlerine göre deÄŸerlendirilir ve en az 120 toplam puanlarının olması gerekir. Ek-1’de yer alan B-C-D-E iÅŸlemlerinden en az 80 puanı tamamlayan cerrahlardan biri veya nefroloji uzmanı sorumlu uzman olarak Bakanlığa önerilir. Nefroloji uzmanının sorumlu uzman olması halinde merkezde; genel cerrahi, çocuk cerrahisi veya üroloji dallarından herhangi birinden en az üç cerrahi uzmanı bulunur.

b) Sorumlu uzman nefroloji uzmanı değil ise bir nefroloji uzmanı.

c) Radyoloji uzmanı.

ç) Kardiyoloji uzmanı.

d) Mikrobiyoloji uzmanı.

e) Anestezi ve reanimasyon uzmanı.

f) Yeterli sayıda hemşire.

g) Tıbbi sekreter.

h) Organ nakli koordinatörü.

(2) Hastane bünyesinde olmadığı takdirde dışarıdan alınabilecek hizmetler:

a) 24 saat destek verecek immünolog.

b) Solid organ nakli konusunda deneyimli patoloji uzmanlığı.

c) Psikiyatri uzmanı veya psikolog.

ç) Çocuk böbrek nakli yapılan merkezlerde pediatrik nefroloji uzmanı.

d) Enfeksiyon hastalıkları uzmanı.

e) GöÄŸüs hastalıkları uzmanı.

 

Birimler ve donanım

MADDE 26 – (1) Merkezin bulunduÄŸu hastanede;

a) Genel cerrahi birimi veya üroloji birimi,

b) Anesteziyoloji ve reanimasyon birimi,

c) Ä°ç hastalıkları birimi,

ç) Çocuk böbrek nakli merkezlerinde çocuk saÄŸlığı ve hastalıkları birimi,

d) Yoğun bakım birimi,

e) Radyodiyagnostik ve giriÅŸimsel radyoloji birimi,

f) Ä°laç düzeylerini ölçebilecek kapasitede laboratuvara haiz biyokimya laboratuvarı,

g) Her türlü mikrobiyolojik, moleküler ve serolojik tetkiki yapma olanağına sahip mikrobiyoloji laboratuvarı,

ÄŸ) Kardiyoloji birimi,

h) Hastanede diyaliz merkezi bulunmuyor ise 18/06/2010 tarihli ve 27615 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Diyaliz Merkezleri Hakkında YönetmeliÄŸe uygun olarak kurulmuÅŸ en az iki adet hemodiyaliz cihazı,

ı) Böbrek nakli cerrahisi yapılabilecek yeterliliÄŸe sahip donanım ile ekipman, renkli doppler ve anjiografi,

i) Merkezle irtibatlı 24 saat hizmet verecek bilgisayar, faks, ÅŸehirlerarası konuÅŸmaya açık telefon ve bunları içeren bir bilgi iÅŸlem merkezi,

bulunur.

(2) Merkezde güvenli kan temini saÄŸlanması için gerekli tedbirler alınır.

(3) Merkezi steril depo ve eczane, nakil için yeterli düzeyde planlanır. Hastanenin bekleme listesindeki hastalar dâhil nakil öncesi ve sonrası uzun sürebilecek tedavilerine cevap verecek kapasitede tutulur.

(4) Gerekli durumlarda kullanılmak üzere plazmaferez cihazı bulundurulur veya hizmet satın alınır.

(5) (11/10/2013 tarihli ve 34492 sayılı Bakan Onayı ile deÄŸiÅŸik) Hastane bünyesinde olmadığı takdirde dışarıdan alınabilecek hizmetler:

a) Yeni açılacak olan böbrek nakli merkezi, karayolu veya deniz yoluyla azami 3 (üç) saat uzaklıkta olmak kaydıyla 24 saat hizmet verebilecek doku tipleme laboratuvarı ve immünoterapi ilaç doz tayinlerinde immünolojik testler için laboratuvar desteÄŸi temin eder. Her nakilde transplantasyon immünolojisi ve doku tipleme ünitesinin sorumlusunun imzaladığı laboratuvar raporları bulunur.

b) Sintigrafi.

 

Pankreas nakli faaliyet izni

MADDE 27- (1) KaraciÄŸer ve böbrek nakli faaliyet izin belgesi olan merkezler pankreas nakli yapmak için faaliyet izin belgesi alabilirler. Bunun için; müdürlük aracılığıyla sorumlu cerrahın pankreas nakli konusunda deneyimi, sorumlu yardımcısına ait belgeler, merkezin personel ve teknik donanımı hakkında ayrıntılı bir dosya ile Bakanlığa müracaat edilir. Dosya böbrek ve karaciÄŸer nakilleri bilimsel danışma komisyonları tarafından deÄŸerlendirilir. DeÄŸerlendirme sonucunda hazırlanan rapor Bakanlığa sunulur.

(2) BaÅŸvuru dosyasında bildirilecek olan pankreas nakli faaliyet sorumlusu ve sorumlu yardımcısı, merkezdeki sorumlu ve sorumlu yardımcılarından seçilir.

(3) BaÅŸvuru uygun bulunduÄŸu takdirde merkeze Bakanlıkça pankreas nakli konusunda faaliyet izni verilir.

 

YEDÄ°NCÄ° BÖLÜM

ÇeÅŸitli ve Son Hükümler

 

Organ nakli merkezlerinin izlenmesi ve deÄŸerlendirilmesi

MADDE 28- (1) Hasta tarafından aksi bir durum belirtilmemiÅŸ ise, merkez greft fonksiyonu devam ettiÄŸi sürece hastasını takip eder veya takip için gerekli tedbirleri alır. Merkezler, her yılın sonunda deÄŸerlendirilmek üzere yaptıkları nakil sayılarını ve hasta izlenimlerini TODS üzerinden alacakları Organ Nakli Merkezleri Bildirim formlarını onaylayarak bir dosya halinde, en geç 31 Ocak tarihine kadar Bakanlığa bildirir.

(2) Dosyalar ilgili Komisyon tarafından incelenir. Komisyon, deÄŸerlendirilen merkezlere iliÅŸkin görüÅŸ ve önerilerini Ulusal Koordinasyon Kuruluna bir rapor halinde sunar.

(3) Ulusal Koordinasyon Kurulunca bu raporların incelenmesi sonucunda merkezlerin ruhsat/faaliyet iznine iliÅŸkin nitelikleri kaybettikleri veya faaliyetlerinin mevzuata aykırı olduÄŸu kanaatine varıldığı durumlarda, Bakanlıkça da uygun görülmesi halinde ilgili merkezin faaliyetleri geçici olarak ya da tamamen durdurulur.

(4) Birinci fıkraya göre Bakanlığa intikal ettirilen dosyalar ve gerektiÄŸinde yerinde yapılan incelemeler neticesinde;

a) Kalp nakli faaliyetinde;

1) Son bir yıl içerisinde toplam üç’ den az nakil yapan merkezin ilgili Komisyon görüÅŸü alınarak faaliyet izni iptal edilir.

b) AkciÄŸer nakli faaliyetinde;

1) Son bir yıl içerisinde hiç nakil yapmamış ise merkez Bakanlıkça ikaz edilir. Ä°kinci yıl aynı durumun tekrarında Komisyon görüÅŸü alınarak faaliyet izni iptal edilir.

c) Böbrek nakli faaliyetinde;

1) Yılda 10’dan az sayıda böbrek nakli yapması halinde merkez birinci yıl Bakanlıkça ikaz edilir. Ä°kinci yıl aynı durumun tekrarında Komisyon görüÅŸü alınarak faaliyet izni iptal edilir.

2) (11/10/2013 tarihli ve 34492 sayılı Bakan Onayı ile deÄŸiÅŸik) Yıllık hasta yaÅŸam süresinin %90’in, greft yaÅŸam süresinin %80’in altına düÅŸmesi halinde merkez Bakanlıkça ikaz edilir. Ä°ki yıllık hasta yaÅŸam süresinin %85’ın, greft yaÅŸam süresinin %75’in altında olması durumunda ilgili Komisyon görüÅŸü alınarak merkezin faaliyet izni iptal edilir.

3) Operasyonda ve operasyondan sonra on beÅŸ gün süre zarfında, operasyona baÄŸlı nedenlerle ölümün geliÅŸmesi durumunda, merkezin faaliyeti izlemeye alınır. Gerekli durumlarda merkezin bu nakil türü bakımından faaliyet izni iptal edilir.

ç) KaraciÄŸer nakli faaliyetinde;

1) Son bir yıl içerisinde toplam beÅŸ’ den az nakil yapan merkezin faaliyet izni iptal edilir. Yılda en az beÅŸ kadavra verici bildiriminde bulunan merkezler bu hükümden muaftır.

2) (11/10/2013 tarihli ve 34492 sayılı Bakan Onayı ile deÄŸiÅŸik) Yıllık hasta yaÅŸam süresinin % 75’in altında olması durumunda merkez ikaz edilir, takip eden yıl içerisinde hasta yaÅŸam süresinin yeniden %75’in altında olması halinde ilgili Komisyon görüÅŸü alınarak merkezin bu nakil türü bakımından faaliyet izni iptal edilir.

3) Yıllık yaÅŸam süresi %50’nin altında olması halinde merkezin faaliyet izni iptal edilir.

d) Pankreas ve kalp-akciÄŸer nakli faaliyetinde;

1) Bu nakil türleri bakımından; nakil sayısı, hasta yaÅŸam süresi ve greft yaÅŸam süresi açısından ilgili Komisyonlarca yıllık deÄŸerlendirmeler yapılır. Yetersiz bulunan merkezlerin faaliyet izni Bakanlıkça iptal edilebilir.

(5) Faaliyet izninin iptal edildiÄŸi veya faaliyetin geçici süre durdurulduÄŸu durumlarda hastaların maÄŸdur olmaması için müdürlükçe gerekli tedbirler alınır.

(6) Yeni açılan merkezler açıldıkları ilk bir yıl bu maddenin dördüncü fıkrası hükümlerinden muaftır.

(7) Merkezin faaliyetlerine yönelik nedenlerle personeli hakkında adli iÅŸlem baÅŸlatılması durumunda, Bakanlıkça merkez ve ilgili personel hakkında Kanun ve YönetmeliÄŸin ilgili hükümlerine göre iÅŸlem yapılır.

(8) Merkez, hastane bünyesinde olmadığı takdirde dışarıdan alınabilecek hizmetlerde ve hekim listesinde oluÅŸacak deÄŸiÅŸikliklerde durumu Bakanlığa bildirmekle yükümlüdür.

 

Yasaklar

MADDE 29 – (1) Yönetmelik ve bu Yönerge ile gösterilen vasıf ve ÅŸartları haiz olmadan organ nakli yapılması yasaktır. Bu yasaÄŸa uymayanların faaliyetleri Bakanlıkça durdurulur ve haklarında Kanun ve YönetmeliÄŸin ilgili hükümleri ile genel hükümlere göre iÅŸlem yapılır.  (2) (11/10/2013 tarihli ve 34492 sayılı Bakan Onayı ile deÄŸiÅŸik) Bu Yönerge hükümlerine göre ruhsatname düzenlenen merkezler ve kiÅŸiler Bakanlıktan izin almaksızın açıldıkları il dışında ve baÄŸlı bulunduÄŸu Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi dışında eÄŸitim düzenleyemez ve düzenlettiremez. Reklam ve tanıtım faaliyetlerinde bulunamaz. Belirtilen faaliyetlerde bulunanların ilk tespitinde kadavra organ dağıtımı 3 (üç) ay süre ile durdurulur. Ä°kinci tespitte ise nakil türüne göre 3 (üç) ay süre ile faaliyet izni iptal edilir.

 

 

Muafiyet ve uyum

Geçici Madde 1- (1) Yürürlükten kaldırılan Yönergeye göre Bakanlıkça açılma izni verilen ve faaliyette olan merkezler, bu Yönergenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren en geç altı ay içerisinde Bakanlığa ruhsat ve faaliyet izni almak üzere baÅŸvuru yapar. Bu merkezler yalnızca faaliyet yapmakta oldukları nakil türü bakımından planlamadan muaftır. Süresi içerisinde bu Yönerge hükümlerine uygun ruhsat ve faaliyet izni baÅŸvurusunu yapmayan merkezlerin açılma izinleri geçersiz sayılır ve faaliyetleri durdurulur.

(2) Bu Yönergenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce faaliyette bulunan merkezlerde sorumlu olarak görev yapan kiÅŸiler, sadece çalıştıkları merkezde ve sorumlusu oldukları nakil türü bakımından bu Yönergede aranan sorumlu uzman kriterlerinden muaf olup baÅŸka bir merkez veya nakil türü için sorumlu uzmanlık baÅŸvurularında bu Yönergedeki sorumlu uzman kriterleri aranır.

 

Yürürlükten kaldırılan hükümler

MADDE 30 – (1) 28/05/2008 tarih ve 19734 sayılı Bakanlık Onayı ile yürürlüÄŸe giren Organ Nakli Merkezleri Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Yürürlük

MADDE 31 – (1) Bu Yönerge Bakan Onayı ile yürürlüÄŸe girer.

Yürütme

 MADDE 32 – (1) Bu Yönerge hükümlerini SaÄŸlık Bakanı yürütür.

bottom of page