top of page

SAĞLIKTA ŞİDDETE NE ZAMAN DUR DENİLECEK?

​

KAMUOYUNUN DÄ°KKATÄ°NE

YENİ DİHED LOGO ÇALIŞMASI.arial-bold.fw.

Bir meslekdaşımızın daha sözlü ve fiziki ÅŸiddete maruz kaldığını üzülerek öÄŸrenmiÅŸ bulunuyoruz. 15/08/2019 tarihinde Antalya EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi'nde Nefroloji Uzmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Metin Sarıkaya görevi başında, hasta yakınları tarafından önce sözlü hakaretlere maruz kalmış, takiben başına ve yüzüne acımasızca darp edilmiÅŸtir.

 

Meslekdaşımız kamu hizmeti veren bir devlet memuru olmasına raÄŸmen, emniyet ve adli birimler konuya gereken hassasiyeti göstermemiÅŸtir. Meslekdaşımızı sözlü hakaret ve darp uygulayan saldırganların ifadelerinin alınması sonrası savcılık tarafından serbest bırakılması ise üzüntümüzü katlamıştır. Aynı muameleye, yine kamu hizmeti veren bir polis veya savcı maruz kalsaydı; mutlaka farklı bir yaklaşım izlenirdi.

 

Konu hakkında Diyaliz Hekimleri DerneÄŸi olarak bu sorunun sadece basit bir adli olay olmadığını ve olayın daha geniÅŸ bir açıdan kamu güvenliÄŸine ve kanun hakimiyetine karşı bir saldırı olarak kabul edilmesi gerektiÄŸine inanıyoruz. Bu sebeple bu konu hakkında kamuoyunu bilgilendirmeyi ve yetkilileri göreve davet etmeyi bir görev kabul ediyoruz. Bu konuda bizim tespitlerimiz ve görüÅŸlerimiz ÅŸu ÅŸekildedir:

​

1- Ülkemizde saÄŸlık hizmeti 150.000'i hekim olmak üzere yaklaşık 500.000 kiÅŸilik saÄŸlık ordusu tarafından verilmektedir. Bu verilen hizmet kalitesi dünya standartları seviyesinde ve ekonomik maliyet olarak ise oldukça düÅŸüktür.

​

2- Bu saÄŸlık hizmetinin bu kalitede verilmesinde eÄŸitimli iÅŸgücünün önemi çok büyüktür. Ülkemizin en çalışkan ve yetenekli gençleri üstün bir çaba ve baÅŸarı göstererek Tıp Fakültelerinde 6 yıllık bir eÄŸitim görmektedir. Sonrasında ise tekrar bir sınava girip baÅŸarılı olanlar 3-6 yıl süren bir uzmanlık eÄŸitimini tamamlamaktadır. Hekimlik alanında eÄŸitim bununla kalmayıp, meslek yaÅŸamı boyunca kazandığı tecrübeler ile ülkemizin her ilinde, ilçesinde, köyünde saÄŸlık hizmeti verilmektedir.

​

3- Türk SaÄŸlık Ordusu ve dolayısiyle Hekimler ülkemiz için hayati önemdedir. Bu saÄŸlık ordusu ülkemizin tüm fertlerinin saÄŸlığı için canla ve baÅŸla çaba harcamaktadır. Tarihimize bakarsak hekimler gereÄŸinde ülkesi için canını bile ortaya koymaktan çekinmemiÅŸtir; 1. Dünya Savaşı boyunca toplam 765 tıp öÄŸrencisinden 346'sı ÅŸehit düÅŸmüÅŸ ve geri dönememiÅŸtir. 1915 yılında Tıbbiye'ye kaydolan 1. sınıf öÄŸrencilerinin tamamı Çanakkale'de ÅŸehit düÅŸmüÅŸ ve bu nedenle de Mekteb-i Tıbbiye-i Åžahane 1921 yılında hiç mezun verememiÅŸtir.

​

 4- Åžu an için ülkemizde hizmet veren saÄŸlık ordusunun takdir edilmek bir yana, cezalandırıldığı bir ortam yaÅŸanmaktadır. Bu konuda SaÄŸlık Bakanlığı, Ä°çiÅŸleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'nın saÄŸlık ordusunun güvenliÄŸini saÄŸlayamadığını ve ÅŸiddete uÄŸrayan saÄŸlık personeline  sahip çıkamadığını üzülerek izliyoruz. Bu haliyle saÄŸlık hizmetinin verilmesinde orta ve uzun vadede sorunlar yaÅŸanması kaçınılmazdır.

​

5- Ülkemiz için gerekli saÄŸlık hizmetinin kaliteli bir ÅŸekilde verilmesi çok önemlidir. Bu sebeple saÄŸlık ordusunun moral ve motivasyonuna zarar veren olaylara, gereken karşılık mutlaka verilmelidir. Aksi durumda saÄŸlık hizmetinde günümüze dek oluÅŸan ilerlemenin tersine döneceÄŸini, saÄŸlık hizmeti verilmesinin ekonomik maliyetinin katlanacağını unutmamalıyız.

 

SaÄŸlıkta ÅŸiddet konusunda baÅŸta CumhurbaÅŸkanımız Recep Tayyip ErdoÄŸan, SaÄŸlık Bakanımız Prof. Dr. Fahrettin Koca, Ä°çiÅŸleri Bakanımız Süleyman Soylu, Adalet Bakanımız Abdulhamit Gül, TBMM BaÅŸkanımız Mustafa Åžentop, Türk Tabipler BirliÄŸi, saÄŸlık alanında faaliyet gösteren tüm dernekler olmak üzere tüm yetkilileri hassasiyet göstermeye davet ediyoruz. Tüm halkımız ve kamuoyundan bu metni paylaÅŸmalarını ve konuya sahip çıkmalarını bekliyoruz. Saygılarımızla.

DİYALİZ HEKİMLERİ DERNEĞİ

Yayın Tarihi: 17/08/2019

bottom of page