top of page

Uzm. Dr. Hıdır Arslan

arslanh@me.com

 

Adli Tıp Uzmanı, Diyaliz Hekimi

DÄ°HED Yönetim Kurulu BaÅŸkanı

SBÜ Bakırköy Dr. Sadi Konuk EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi

DİYALİZ HEKİMLERİNİN GELECEĞİ

 

Günümüzde dernekler üyelerinin haklarını ve mesleÄŸin geleceÄŸini belirleyen en önemli sivil toplum kuruluÅŸlarındandır. Diyaliz hekimliÄŸi ülkemizde 25 yıllık geçmiÅŸi olan ve 60.000 hemodiyaliz hastasının tedavisinin uygulanmasında en önemli yapı taşıdır. Bu alanda çalışan sertifikalı sorumlu hekimleri ve sertifikalı uzman hekimleri, diyaliz hekimi olarak kabul etmekteyiz. Åžu an için, diyaliz hekimlerinin yaptığı görevi yerine getirebilecek baÅŸka bir hekimlik branşı mevcut deÄŸildir. Son on yılda  ülkemizde nefroloji uzmanı hekimlerin sayı olarak artmasına raÄŸmen; nefroloji uzmanları diyaliz salonunda 30 hastanın yükünü ve tıbbi sorunlarını tek başına taşımakta istekli deÄŸillerdir.

 

Tüm bunlara raÄŸmen diyaliz hekimliÄŸi ekonomik ve sosyal olarak hak ettiÄŸi bir yerde deÄŸildir. Bunun en önemli sebeplerinden biri ise diyaliz hekimlerinin örgütlenme konusundaki baÅŸarısızlıkları olarak gözükmektedir.

 

Peki Diyaliz Hekimlerinin görevleri nelerdir ?

1- Mesul Müdürlük: Diyaliz merkezlerinde diyaliz hekimleri genellikle aynı zamanda, mesul müdürlük görevlni de ifa etmektedir. Bu durum biz hekimleri SaÄŸlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Adliye, Belediye, Hasta Hakları konusunda primer sorumlu hale sokmaktadır. Bu ağır yük ne yazık ki; ÅŸu ana kadar ücretlendirilmemiÅŸtir. Ayrıca “Ev Hemodiyalizi” gibi Nefroloji Uzmanı kontrolünde yürütülen hizmetin idari sorumluluÄŸu da omuzlarımızdadır. Kuruma karşı açılacak davalarda oluÅŸan maddi tazminatın yükünün kimin üzerine kalacağı ise belirsizdir.

 

2- Tıbbi Hizmetler: Yönetmeliklere göre diyaliz ünitesinde hekim bulunmadan hemodiyaliz tedavisi uygulanamaz. Yönetmelikler ve iÅŸ kanunları diyaliz hekiminin çalışma saatlerini ve çalışma koÅŸullarını belirlemiÅŸtir. Bu hükümler öncelikle hekimin insani çalışma koÅŸullarını ve hastaların alacağı hizmetin kalitesini belirlemektedir.  Diyaliz hekimlerinin çalışma süresi ve çalışma koÅŸulları ÅŸu ÅŸekilde düzenlenmiÅŸtir:

 

a) Çalışma Süresi: Ä°ÅŸ Kanunu hükümlerine göre bir iÅŸçinin çalışma süreleri haftalık 45 saattir. YönetmeliÄŸe göre bir diyaliz seans süresi kan pompasının çalıştığı süre olarak 4 saatin altında olamaz. Hastanın salona alınması, hastanın hazırlığı, iÄŸnelerin takılması, iÄŸnelerin çıkarılması, hastanın kanama vital bulgular açısında salonda takibi ve son hastanın diyaliz ünitesinden ayrılması gerçekleÅŸinceye kadar diyaliz hekiminin görevi devam etmektedir. Bu durumda bir seans için diyaliz hekimin çalışma süresi 4,5-5 saat arasındadır. Bu durumda bir diyaliz hekiminin haftalık çalışma süresi ideal olarak 10 seanstır. Diyaliz hekiminin daha fazla seans yaparak, daha fazla ekonomik kazanç elde etme ihtiyacı duyması, hekimin sosyal ÅŸartlarını zorlamaktadır.

​

b) Çalışma KoÅŸulları: Diyaliz YönetmeliÄŸi'ne bakarsak bir diyaliz hekimi en fazla 30 hastaya bakabilir. 30 hasta ile 50 hasta bulunan seanslarda ise ikinci bir diyaliz hekiminin çalışması bir zorunluluktur. Bir seansta 3 saatin diyaliz salonunda geçtiÄŸini düÅŸünürsek 180 dakikadan hasta başına düÅŸen 6 dakikadır. Bu 6 dakika içinde hastanın muayene edildiÄŸi, tedavisinin düzenlendiÄŸi, geliÅŸen acil durumlara müdahale edildiÄŸi ve hasta kayıtlarının tutulabilmesi mümkün deÄŸildir. Ülkenin ve diyaliz merkezlerinin ekonomik zorluk içinde bulunması gibi mazeretler ile pratikte bu konunun da bazı merkezler ve hekimler tarafından gözardı edildiÄŸi bilinmektedir.

 

3- Koordinasyon Görevi: Diyaliz merkezlerinde en önemli görevlerden biri de hastanın diyaliz hizmeti dışındaki saÄŸlık hizmetinin planlanması ve koordine edilmesidir. Genellikle hasta yakınları diyaliz kliniÄŸinde tüm saÄŸlık hizmetinin verilebileceÄŸini veya böyle bir görevi olduÄŸu kanısındadır. Oysa bir diyaliz merkezi sadece diyaliz hizmetinin verilmesi ile yükümlüdür. Hastanın damaryolu problemleri, kardiolojik sorunlar, endokrin problemler vb. konulara çözüm bulunması da diyaliz hekiminin görevi haline getirilmiÅŸtir. Bu branÅŸlar ile hastanın buluÅŸturulması, konsültasyonların yorumlanması da diyaliz hekiminin vaktini ve enerjisini alan konulardır.

​

Bir diÄŸer konuda yönetmelikte belirtildiÄŸi üzere, hastanın tedavisinin uzman tabip (Nefrolog veya Sertifikalı Sorumlu Dahiliye Uzmanı) tabip tarafından düzenlenmesi gerekliliÄŸidir. Uzman hekimin ayda 1 kere tüm hastaları görmesi, muayene etmesi ve tedaviye karar vermesi ise imkansızdır. Hasta başına düÅŸen 5 dakika içinde bu iÅŸin yapılması da teknik olarak mümkün deÄŸildir. Dolayısiyle bu görevde diyaliz hekiminin üzerine kalmış gibi gözükmektedir.

 

4- Kurumlarla Ä°liÅŸkiler: Diyaliz hekimleri kurumlarla yaÅŸanan sorunlarda muhatap konumundadır. SaÄŸlık MüdürlüÄŸü, Sosyal Güvenlik Kurumu, Belediyeler, Maliye vb. kurumlara giderek ifade verme, iÅŸlemleri baÅŸlatma gibi süreçlerde diyaliz hekimine sorumluluk düÅŸmektedir.

 

Diyaliz Hekimlerinin örgütlenmesi ne durumdadır ?

Peki diyaliz hekimi bütün bu ağır çalışma koÅŸulları ve sorumluluk altında iken niye ekonomik, sosyal ve idari baskı altındadır? Bunun en önemli sebebi ise diyaliz hekimlerinin örgütlenme konusunda baÅŸarısızlığıdır. Åžu an için diyaliz hekimlerini ulusal düzeyde temsil eden tek hekim derneÄŸi Diyaliz Hekimleri DerneÄŸi(DÄ°HED)' dir.

 

Bir derneÄŸin ise gücü derneÄŸin üye sayısı, üyelerinin derneÄŸi desteÄŸinin düzeyi, derneÄŸin yaptırımı gücü ve derneÄŸin ekonomik gücü en önemli kriterlerdir. Bir derneÄŸin yaÅŸayabilmesi günümüz ÅŸartlarında merkezi yerde dernek merkezine, sekreterine ve çalışmalar için kullanabileceÄŸi ekonomik kaynaÄŸa ihtiyaç vardır. 

​

DÄ°HED gözüyle bakarsak;

1- Sertifikalı diyaliz hekimlerinin yaklaşık 300 tanesi DÄ°HED üyesidir. Bu sayı; sertifikalı 3000 civarında hekim olduÄŸunu kabul edersek %10 oranına karşılık gelmektedir.

 

2- Aktif olarak diyalizde çalışan diyaliz hekimlerin ise yaklaşık 200 kiÅŸidir. Diyaliz alanında çalışan hekim sayısını 1000 kabul edersek yaklaşık olarak bu hekimlerin %20'si DÄ°HED'e üyedir.

 

3- Üyelerimiz görüÅŸlerini ve sorunlarını dernek ile paylaÅŸmakta  ve dernek tarafından verilen görevleri yapmakta isteksizdir. Bu konuda yönetim kurulu dahil olmak üzere, bölge temsilcileri, çalışma grubu üyeleri ve üyelerin bir özeleÅŸtiri yapmasında fayda vardır. DerneÄŸin sorunlarına çözüm olmasını beklerken, dernek için ben ne yaptım sorularını da kendilerine sormaları gereklidir.

 

Sonuç olarak diyaliz hekimliÄŸini hakettiÄŸi yere getirecek yegane yol; diyaliz hekimlerinin DÄ°HED çatışı altında birleÅŸmeleri, derneÄŸin çalışmalarına aktif olarak katılmalarıdır. 25 yılını diyaliz salonlarında geçirmiÅŸ bir hekim ve DÄ°HED Yönetim Kurulu BaÅŸkanı gibi onur duyduÄŸum bir görevi yapmakta olan bir meslektdaşınız olarak size ÅŸunu da hatırlatmak isterim ki; bu günler iyi günlerimizdir. Örgütlenmezsek 1000 USD'ye karşılık gelen ücretlere, günde 12 saat, haftada 70-80 saat çalışmaya, müdürlerinizin uygun gördüÄŸü ilaçları kullanmaya, seansta 60 hasta bakmaya hazır olun.

Yayın Tarihi: 27/01/2019

bottom of page