top of page

ORGAN BAÄžIÅžINDA BURSA MUCÄ°ZESÄ° NÄ°ÇÄ°N  TÜM TÜRKÄ°YE’DE YAÅžANMASIN?

​

Acıbadem Organ Nakli Sempozyumu’nda Bursa Modeli Masaya Yatırıldı!

Organ yetmezliÄŸinin en baÅŸarılı ve bazen de tek tedavi yöntemi organ naklidir. Ülkemizde ÅŸu an için yaklaşık 30.000 organ yetmezliÄŸi hastası organ bekleme listesinde beklemektedir. Organ bekleme listesinde en fazla beklenen organlar böbrek ve karaciÄŸerdir.

​

Türkiye’de organ naklinin durumunu ve son geliÅŸmeleri hekimlere bilimsel ortamda aktarmayı amaçlayan “Acıbadem Organ Nakli Sempozyumu” 5-6 Ekim 2019 tarihlerinde Acıbadem Üniversitesi Kerem Aydınlar Kampüsü’nde gerçekleÅŸtirildi.

​

​Acıbadem Organ Nakli Sempozyumu; Sempozyum BaÅŸkanı Prof. Dr. Bülent Oktay’ın açılış konuÅŸması ile baÅŸladı.

Toplantının en önemli konuÄŸu dünya çapında tanınan organ nakli cerrahı BaÅŸkent Üniversitesi Yönetim Üst Kurul BaÅŸkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın yaptığı "Türkiye’de Transplantasyonun GeliÅŸimi” konulu konuÅŸma tüm katılımcılara duygusal anlar yaÅŸattı. Prof. Dr. Mehmet Haberal organ naklinde bugüne hiç te kolay gelinmediÄŸini hayatından kesitler ile meslektaÅŸlarına anlattı.

​

Sempozyumun belki de en önemli panellerinden birisi “Organ Bağışı Paneli” idi. Prof. Dr. Bülent Oktay moderatörlüÄŸünde gerçekleÅŸen panele Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi (BKM) BaÅŸkanı Yavuz Selim Çınar, Ä°stanbul BKM BaÅŸkanı Gültekin HoÅŸ ve Acıbadem SaÄŸlık Grubu YoÄŸun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Lütfi Telci panelist olarak katıldı.

​

Panelde Ä°spanya modelinin üzerinde durulması gereken bir model olduÄŸu, bu modelde yoÄŸun bakıma gelen hastaların yaÅŸam beklentisi açısından hızla deÄŸerlendirilip, beyin ölümü geliÅŸen hastaların ailesi ile hızla temasa geçildiÄŸi anlatıldı. Bu ÅŸekilde yoÄŸun bakımda geçirilen süre kısalıyor ve  pek çok organ saÄŸlıklı bir ÅŸekilde organ bekleyen hastalara kavuÅŸturulabiliyor.

​

Bursa BKM BaÅŸkanı Dr. Yavuz Selim Çınar Bursa’nın merkez il olarak yer aldığı Güney Mamara Bölgesi’nin son yıllarda organ bağış oranlarında Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde bir baÅŸarıya imza attığını belirtti. Bu baÅŸarıya ulaÅŸmak için  ise çok çalıştıklarını, yıllarca verilen üstün gayretin meyvelerinin toplanmaya baÅŸladığını; bu baÅŸarının temelinde ise saÄŸlık personeli ve halkın eÄŸitiminin olduÄŸunu vurguladı.

 

Ä°stanbul BKM BaÅŸkanı Op. Dr. Gültekin HoÅŸ  ekip olarak aynı baÅŸarıyı Ä°stanbul’da yakalamak için gece gündüz demeden üstün gayret gösterdiklerini  ve bu konuda mutlaka baÅŸarıyı yakalayacaklarını belirtti.

​

Sempozyuma katılan  Diyaliz Hekimleri DerneÄŸi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Uzm. Dr. Hıdır Arslan'dan toplantı sonrası izlenimlerini aldık. Uzm. Dr. Hıdır Arslan “Ülkemizde ÅŸu an itibariyle 60.000 son dönem böbrek yetmezliÄŸi hastamızı hemodiyaliz tedavisi ile yaÅŸatmaya çalışıyoruz. Ama özellikle genç hastalarda  böbrek nakli; diyaliz tedavilerine göre yaÅŸam kalitesi ve yaÅŸam süresi konusunda önemli avantajlara sahiptir. Biz Diyaliz Hekimleri DerneÄŸi olarak BaÅŸkan Yardımcısı Dr. Hakkı Gökhan Eryılmaz,  Genel Sekreter Op. Dr. Mesut Kösem  ve birçok üyemiz ile birlikte bu sempozyuma organ nakli konusunda son yenilikleri izlemek üzere katıldık. Sempozyum çok baÅŸarılıydı ve özellikle “Organ Bağışı Paneli”nde ele alınan konular uygulamaya geçtiÄŸinde, hastalarımızın organ bekleme çilesine bir nebze ümit olacaktır” dedi. DÄ°YALÄ°ZHABER

Yayın Tarihi: 08/10/2019

bottom of page