top of page
AyÅŸe Seryal Olcay

AyÅŸe Seryal Olcay

seryalolcay@hotmail.com

DÄ°YALÄ°ZLERDEN DÄ°YALÄ°Z BEÄžEN

​

Ä°lk yazımda, küçükken geçirdiÄŸim nefriti ve biopsi maceramı paylaÅŸmıştım. Bu yazımda ise ilk böbrek yetmezliÄŸi sürecimi anlatmak istiyorum.

​

Åžu anda, tıp bize böbrek yetmezliÄŸi tedavinde 3 alternatif yöntem sunuyor: Hemodiyaliz, periton diyalizi ve böbrek nakli. Ben hepsini yakinen tecrübe ettim. Yenilikleri takip ediyorum. Bakalım yapay böbrek, 3 boyutlu biyolojik yazıcılarla böbrek üretimi gibi yeniliklere yetiÅŸebilecek miyim?

​

28 yaşına kadar hastalığımı neredeyse unutmuÅŸtum. Sadece arada sırada, bacaklarım ÅŸiÅŸiyordu. Çocukken kesinlikle doktor olacağım demiÅŸtim. Tabii ki bunun altından çok sular aktı. ODTÜ Gıda MühendisliÄŸi'ni bitirmiÅŸtim. Sektörün en iyisinde ARGE mühendisi olarak çalışmaya baÅŸladım. Hatta her daim, kışın bile dondurma yiyen ben, Çorlu'da dondurma cennetindeydim. Çorlu'da çalışmaya baÅŸlar baÅŸlamaz; kağıt oyunlarını sevdiÄŸim için, bir briç kulübü buldum. Aranızda briç oynayanlar varsa, ne kadar zevkli ve bağımlılık yapan bir oyun olduÄŸunu bilir. Orada, bundan sonra hayatımı paylaÅŸacağım erkek arkadaşım Ali ile tanıştım. Briçte çok kavga ederdik, ama hayatımızın diÄŸer kısmında iÅŸler iyi gidiyordu. Ä°ki mühendis kafa, uymuÅŸtuk birbirimize. Kısaca her ÅŸey gıcırdı.
 
Ta ki bir gün bende görme problemi geliÅŸene kadar. Düz çizgileri yuvarlak görmeye baÅŸlamış, okumam birden bozulmuÅŸtu. Tansiyonumun büyük 19, küçük 16 olduÄŸu ortaya çıktı. Böbrek hastalığı tansiyonunuzu, tansiyon da böbreÄŸinizi bozuyor. Tansiyon ilaçları kullanmaya baÅŸlamıştım, ama artık çok geçti. Hızla vücudum su tutmaya, midem bulanmaya baÅŸlamıştı bile. Hastalığımı kabul etmedim. Hafta sonları gittiÄŸim doktor bana idrar söktürücüden baÅŸka bir ÅŸey veremedi ve sonra “Artık SSK'da hemodiyalize gitmen gerek”  deyince, başımdan aÅŸağı kaynar sular döküldü. O zamanları hatırlayanlar vardır, istediÄŸiniz hastanedeki bölüme ulaÅŸmanız, Survivor'da yarışmaktan daha zordu. Ä°lerde nakil olacağım zamanlarda, SSK Samatya Hastanesi döngüsüne CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi Hastanesi de eklenince, erkek arkadaşım Ali ile beraber, oklarla dolu bir sevk iÅŸlemleri çizelgesi hazırladık. 

​

Hemen bileklerime fistül açıldı, aslında açılamadı. Çünkü ikisi de hiç çalışmadı. Fistül, sizden makine için gerekli yüksek miktarda kanı çekebilmek için cerrahi iÅŸlemle oluÅŸturulan bir damaryoludur. Bir çok konuda ÅŸanslı olduÄŸumu düÅŸünürüm, ama damar konusu benim en zayıf yanım galiba. O kadar ince ki damarlarım; bebek iÄŸnesi bile takılırken devamlı sorun yaÅŸarım. Bu yazıyı okuyan hemÅŸireler olursa bir ricam var;  “Aaa senin damarların ne de inceymiÅŸ, hemen patlıyor” gibi dramatik laflar kullanmayın. Zaten biz de biliyoruz ama bunu duyunca daha da çok moralimiz bozuluyor. 

​

Neyse fistüller olmuyor ve ilk defa ölüm korkusu kanımda dolaşıyorken,  Çapa'da tesadüfen periton diyalizi videosunu gördük. O zaman farkına vardık ki, baÅŸka bir alternatif daha varmış. Samatya SSK'da doktor, hasta yatağının etrafına bir perde çekip 5 dakikada karnıma periton kateteri taktı. Yıllar sonra bu cerrahi iÅŸlemin aslında ameliyathanede yapıldığını öÄŸrendim. Ama bu kısmı ben sorunsuz, çok basit atlattım. Kateter takılınca Ali’yle çok sevinmiÅŸtik. Bir kaç gün orada eÄŸitim aldıktan sonra, artık evde periton diyalizi yapmaya baÅŸladım.

​

Periton diyalizi ne demek? Ä°ç organlarınızı saran periton denen bir zar var. Ä°ç organlarımız ve bu zar arasına periton boÅŸluÄŸu deniyor. Bu boÅŸluÄŸa tüp-kateter yerleÅŸtiriliyor. Tüpün ucu 20 cm kadar dışarıda. Bu uçtan, 2 litre ÅŸekerli serum veriyorsunuz.  Kandaki yoÄŸun maddeler ve fazla sıvı bu seruma geçiyor.  Periton zarı bu iÅŸte filtre görevini görüyor. Ama bu zar böbreklerimiz gibi seçici deÄŸil. Zararlısı, yararlısı, filtreden geçebilen her ÅŸey geçiyor. Siz günde 4 defa bu serumu boÅŸaltıp, yenisini koyuyorsunuz.  Beslenme ve sıvı kısıtlaması neredeyse hiç yok. Ben bunu öÄŸrendiÄŸimde neler hissettiÄŸimi tarif edemem. Bunu nasıl keÅŸfetmiÅŸlerdi? Tarih boyunca bilgiyi biriktiren bilim insanlarına nasıl bir minnet duygusu ile dolduÄŸumu anlatamam. Bu benim için bir milat oldu. Pozitif bilime, tıbba hayranlığım daha da arttı.
 
Periton diyalizi yaparken iÅŸimi hiç ihmal etmedim. Yurt dışına iÅŸ için de gittim, tatil için de. Yeter ki yanımda serumlar olsun. Ali’ciÄŸim ayda bir Ä°stanbul'dan kamyonetle benim için onlarca serum taşıyordu. Bir odayı hijyen odası yaptık; seramikle döÅŸedik. Böylece yeni hayatımıza uyum saÄŸladık. Ä°ÅŸ yerinde fabrikada da hiç unutmam; teknik kısım saÄŸ olsun, öÄŸlen deÄŸiÅŸimlerim için bana metal askı yaptı. Serumların vücut sıcaklığında olması gerektiÄŸi için etüvde tutuyordum. 

 

Åžu anda makineli periton diyalizi daha yaygın. Gece baÄŸlanıyorsunuz, gündüz hiçbir ÅŸey yapmanıza gerek yok. Çok iyi bir sistem gibi duruyor deÄŸil mi? Yok hayır, hiçbir sistem mükemmel deÄŸil. BoÅŸuna hastalık yok, hasta var denmiyor. Bu metotların birbirine karşı farklı üstünlükleri var. Periton diyalizinde mutlak hijyen ÅŸart. Aksi takdirde peritonit dediÄŸimiz, mikrop kapma durumunda çok hızlı ÅŸekilde ölüm gerçekleÅŸebiliyor. HemÅŸireler size ne yapmanız gerektiÄŸini anlatıyor. Tüm dikkatime raÄŸmen, 2 yılda  2 defa peritonit oldum. Antibiyotiklerle tedavi edilse bile, bu yapışıklıklara neden oluyor ve periton zarının verimi düÅŸüyor. Bir de üstüne bende göbek fıtığı geliÅŸince, 2 yılın sonunda bu tedavinin sonuna gelmiÅŸtim.

​

Bakalım bundan sonra ne olacak? Ama ipucu da verdim değil mi?

Yayın Tarihi:16 /03/2019

bottom of page