top of page

Uzm. Dr. Sadi Kemal Alim Arslan

arslanh@me.com

 

Adli Tıp Uzmanı, Diyaliz Hekimi

DÄ°HED Yönetim Kurulu BaÅŸkanı

SBÜ Bakırköy Dr. Sadi Konuk EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi

ULUSAL BÖBREK YETMEZLİĞİ TEDAVÄ° PROJESÄ°

 

Kronik böbrek yetmezliÄŸi dünyada önemli bir saÄŸlık sorunu olma durumunu korumaktadır. Bu hastalığın tedavisinde son nokta; diyaliz tedavileri veya böbrek naklidir. Genel olarak diyaliz tedavileri içinde hemodiyaliz en baskın tedavi seçeneÄŸi olarak uygulanmaktadır. Åžu an için ülkemizde 60.000 hasta hemodiyaliz ile hayatını sürdürmektedir. Türkiye gibi geliÅŸmekte olan veya bu tedaviler için bir pazar olarak gözüken ülkelerde bu tedavilerin uzun dönem sürdürülebilirliÄŸinde ciddi sorunlar gözükmektedir.

​

​Amerika BirleÅŸik Devletleri'nde yaklaşık 750.000 diyaliz tedavisi uygulanan veya böbrek nakilli olarak izlenen son dönem böbrek hastası mevcuttur. ABD'de diyaliz tedavileri içinde % 90 ağırlığa sahip tedavi seçeneÄŸi hemodiyalizdir. ABD’de hemodiyaliz hastasının yıllık tedavi maliyeti 90.000 USD düzeyindedir ve hemodiyalize ayrılan kaynak 42 milyar dolardır. ABD'de hemodiyaliz hizmetinin % 70'ini Almanya kökenli Fresenius Medical Care ve ABD kökenli DaVita gerçekleÅŸtirmektedir. Böbrek yetmezliÄŸi olan hastaların takibini, böbrek nakli ve periton diyalizini de eklersek tedavi maliyeti 100 milyar USD’a ulaÅŸmaktadır.

​

​ABD bu kadar yüksek tedavi maliyetini nasıl karşılayabiliyor? Bu ülke dünyada ilk diyaliz tedavilerinin yaygınlaÅŸtığı ve bu alanda üretim yapan bir ülkedir. Bu ülkedeki firmalar diyaliz makinası, filtre (diyalizör), periton diyaliz solüsyonu, ilaç üretimi, vb. alanlarda dünyada lider durumdadır. Diyaliz hastalarında kan yapımını artırmak için kullanılan Eritropoetin maddesinin bir firma için yıllık cirosunun 40 Milyar USD olduÄŸunu belirtirsek bu olayın önemi daha iyi anlaşılabilir.

​

Peki ülkemizde durum nedir? Åžu an için SGK seans başına 190-200 TL düzeyinde diyaliz merkezlerine ödeme yapmaktadır. Son 10 yıllık süreci deÄŸerlendirirsek fiyat 100-120 USD düzeyinden 38 USD düzeyine gerilemiÅŸtir. Bu rakamın düÅŸmesinde SGK'nın diyaliz tedavisinin maliyetini kontrol altında tutma projeleri ve döviz kurlarında önemli düzeyde artışlar etkili olmuÅŸtur. Bu ÅŸekilde dünyanın en ucuz diyalizini yapan ülkelerden biri haline gelmiÅŸ bulunuyoruz. Bu ise özel diyaliz merkezleri için sürdürülemez olarak kabul edilmektedir.

​

Ülkemizde toplam kamunun saÄŸlık harcamaları yaklaşık 80 milyar TL iken bunun yaklaşık 4-5 milyar TL’ si son dönem böbrek yetmezliÄŸi tedavilerine ayrılmış durumdadır. Hasta başına yıllık saÄŸlık harcaması 40.000 TL düzeyindedir. Bu harcama miktarı ile 75.000 hastaya yapılan saÄŸlık gideri yaklaşık 4 milyon kiÅŸiye yapılan saÄŸlık harcamasına eÅŸittir. Diyaliz sektörü eskiden olduÄŸu 100 USD’ye karşılık gelen bir ödeme yapılmasını istemektedir. Bu talebin karşılanması durumunda bu tedavinin maliyeti 12 milyon kiÅŸinin toplam saÄŸlık harcamasına karşılık gelmektedir. Türkiye gibi bütçe imkanları ve saÄŸlığa ayıracağı kaynak sınırlı olan bir ülkede ise; bunun toplumun diÄŸer kesimlerinin saÄŸlık harcamalarında kısıtlama olarak dönmesi kaçınılmazdır.

​

Son 1 yıl içinde dövizde yaÅŸanan artışlar bu tedaviyi ağırlıklı olarak yapan özel diyaliz merkezleri için sonun baÅŸlangıcını hazırlamaktadır. Bu durum Türkiye’nin ÅŸu ana kadar uyguladığı böbrek yetmezliÄŸi stratejisinin çöktüÄŸü anlamına gelmektedir. Son 10 yıllık süreçte böbrek yetmezliÄŸinin tedavilerine ayrılan toplam kaynak 10 milyar USD düzeyindedir. Hemodiyaliz makinasını, filtresini, ilacını ithal etmek zorunda olan bir ülke bu tedavileri ne kadar daha sürdürebilir?


TÜRKÄ°YE ÅžU AN Ä°ÇÄ°N HANGÄ° YOLLARI Ä°ZLEYEBÄ°LÄ°R?

Ülkemizin ÅŸu durumda izleyeceÄŸi yollar ÅŸunlar olabilir:
1- Hemodiyaliz tedavisine dünyadaki seans tedavisine uygun bir fiyat, ithal makine, ithal solüsyonlar, ithal ilaçlarla devam etmek. Bu durumda saÄŸlık harcamaları içinde böbrek yetmezliÄŸine giden kaynağı 2-3 kat artırmak gereklidir.
2- Diyaliz hizmetinin aynı fiyatlarla devam ederek, tedavinin büyük kısmını kamu diyaliz ünitelerinde yapılmasını saÄŸlamak. Bu durumda özellikle büyük ÅŸehirlerde 100-200 makinelik dev diyaliz üniteleri kurulması düÅŸünülecektir. Ä°laçların, diyaliz filtre ve ekipmanlarının tek elden ithali ve dağıtımı ile önemli miktarda maliyet düÅŸüÅŸü saÄŸlanabilecektir.
3- Ulusal Böbrek YetmezliÄŸi Tedavi Projesi: Bu proje ile uluslararası düzeyde bir diyaliz markasının ve tedavi sisteminin markalaÅŸması saÄŸlanacaktır. Ayrıca bu tedavilerin uygulanmasında kullanılacak makine, sarf malzemesi ve ilaçların milli bir proje ile ülkemizde üretilmesi gereklidir.


ULUSAL BÖBREK YETMEZLİĞİ TEDAVÄ° PROJESÄ° GEREKLÄ° MÄ°DÄ°R?
Ülkemizde diyaliz sektörü Avrupa ve Amerika BirleÅŸik Devletleri’nde ödenen kaynağın % 10’u ile bu tedaviyi baÅŸarı ile, ÅŸu ana kadar uygulayabilmiÅŸtir. Tedavi kalitesi ise Avrupa ve ABD’den geride deÄŸildir. Peki bu tecrübeyi niye tüm dünyaya pazarlayamadık. Niye Türk bir diyaliz markası yaratamadık. Türkiye’de yerli diyaliz iÅŸletme sahipleri SGK’dan zam gelmesi için beklemek yerine, tüm dünyada markaları ile rekabete giremedi.

Türkiye’de bu markayı oluÅŸturacak önemli bir yetiÅŸmiÅŸ insan gücü mevcuttur. Bu iÅŸ gücünü sınıflandırırsak;
a) Nefroloji Uzmanı: Bu alanda uluslararası standartlarda 600 Nefroloji uzmanımız mevcuttur. Sayı ÅŸu an için Türkiye’nin ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılamaktadır.
b) Diyaliz Hekimi: Bu alanda 3000 Sertifikalı Diyaliz Hekimi ve 500 civarında Sertifikalı Uzman Hekim mevcuttur. Bu hekimler diyaliz konusunda kendini ileri derecede geliÅŸtirmiÅŸ ve bu konuda adı konulmamış bir uzmanlık seviyesinde hekimlerdir. Bu yetiÅŸmiÅŸ iÅŸ gücünün yaklaşık %25’i diyaliz sektöründe çalışırken diÄŸerleri diÄŸer hekimlik alanlarında çalışmak zorunda kalmışlardır.
c) Damaryolu Cerrahları: Türkiye’de damaryolu maliyeti geliÅŸmiÅŸ ülkelere göre %1 düzeyindedir. Amerika BirleÅŸik Devletleri’nde bir hastanın damaryolu maliyeti yıllık 10.000 USD düzeyinde olduÄŸunu belirtirsek, Türkiye’nin bu konuda tecrübesi ortaya çıkacaktır.
d) Diyaliz HemÅŸireleri ve Diyaliz Teknikerleri: Türkiye’de ÅŸu ana kadar 10.000 sertifikalı diyaliz hemÅŸiresi ve 10.000 diyaliz teknikeri yetiÅŸmiÅŸtir. Diyaliz hemÅŸireleri sektör için tecrübe ve uzmanlaÅŸmayı, diyaliz teknikerleri ise dinamizm ve çaÄŸa ayak uydurabilecek bir nesli ifade etmektedir. Ama ÅŸu an için ülkenin ihtiyacı 4000-5000 diyaliz hemÅŸiresi veya teknikeridir.

​

ULUSAL BÖBREK YETMEZLİĞİ TEDAVÄ° PROJESÄ°’NÄ°N Ä°ÇERİĞİ
1- HEMODÄ°YALÄ°Z: Hemodiyaliz tedavisi ana tedavi yöntemi olması sebebiyle projenin ağırlık noktasını oluÅŸturmaktadır. Bu konuda yapılacak çalışmalar ÅŸunlardır:
a. Hemodiyaliz Makinası Üretimi: Åžu an için dünyada 2-3 tane geliÅŸmiÅŸ makine üretebilen firma mevcuttur. Dünyada en sık kullanılan cihazlar Fresenius markası altında üretilen cihazlardır. Bu cihazlarda ÅŸu an için olmayan özelliklerin ülkemizin üreteceÄŸi makinalarda kullanılması rekabette ön plana çıkmamızı saÄŸlayacaktır. Ä°ÄŸne giriÅŸinin yapılacağı damarda görüntülemeyi saÄŸlayacak Renkli Doppler USG özelliÄŸi, hasta güvenliÄŸini artıracak modüller, makinadaki tıbbi verilerin hekimin bilgisayarına veya uzaktaki bir komuta merkezine (Ev hemodiyalizi için) aktarımı ve takibine imkan veren modüller buna örnek verilebilir.
b. Diyalizör (Filtre) Üretimi: Bu konuda ülkemizde birkaç firma tarafından üretim gerçekleÅŸmiÅŸ olmasına raÄŸmen, yabancı markalarla rekabet edilememiÅŸtir.
c. Ä°ÄŸne ve Set Üretimi: Bu üretim ÅŸu an için ülkemizde yapılabilmektedir. Ama maliyeti düÅŸürmek için çok fazla miktarda üretim yapmak gereklidir.
d. Hemodiyaliz Katateri ve Damar Grefti Üretimi: Hastaların hemodiyalize baÄŸlanmaları için gerekli katater ve damar greftleri ülkemizde üretilmelidir.
e. Ä°laç Üretimi: Bu konuda kan yapımını artıran Eritropoetin, Demir preperatları, Kemik metabolizmasına destek olan ilaçlar vb. ürünlerin üretimi ülkemizde kolaylıkla yapılabileceÄŸini düÅŸünüyoruz.
2- PERÄ°TON DÄ°YALÄ°ZÄ°: Ä°kinci ağırlıkta uygulanan tedavi yöntemidir. Dünyada ortalama %10 hastada tedavi yöntemi olarak tercih edilmektedir. Bazı ülkelerde temel tedavi seçeneÄŸi olarak kabul edilmiÅŸtir. Bu konuda yapılacak çalışmalar ÅŸunlardır:
a. Periton Diyaliz Solüsyonu: Dünyada bunun üretimi konusunda 2 markanın tekeli (Fresenius, Baxter) bulunmakta olup 2 yıl önceye kadar ülkemizde Baxter tarafından bu üretim yapılmıştır. Ülkemizde yerli bazı firmalarında diyaliz solüsyonu üretmeye baÅŸlayacağı bilinmektedir.
b. Periton Diyaliz Katateri: Bu amaçla silikondan üretilmiÅŸ ürünler kullanılmaktadır.
c. Aletli Periton Diyalizi Makinası: Bu cihaz geceleri hasta uyurken tedavinin aralıklı olarak uygulanmasını sağlayan bir makinadır. Periton diyalizi markalarının kendilerine has cihaz modelleri mevcuttur.
3- BÖBREK NAKLÄ°: Ülkemiz en fazla sayıda ve baÅŸarı ile canlıdan böbrek nakli yapabilen bir ülke konumundadır. Bu tecrübenin tüm dünyaya doÄŸru pazarlanması gereklidir. Bu tedavi yönteminde en maliyetli kalem vücudun savunma sistemini baskılayan ilaçların kullanımının getirdiÄŸi maliyettir. Bu ilaçlar uluslararası ilaç firmaları tarafından üretilip pazarlanmaktadır. Bu tedavi yönteminin maliyeti de bu sebeple oldukça yüksek miktarlara ulaÅŸmaktadır.
4- TÜRK MARKASI Ä°LE BÖBREK YETMEZLİĞİ TEDAVÄ°LERÄ°NÄ°N ULUSLARARASI ALANDA PAZARLANMASI: Türkiye olarak elimizde önemli avantajlar olmasına raÄŸmen bu tedavi alanı tamamen yabancı firmaların tekeline bırakılmıştır. Bu tedavilerin ÅŸu an için dünyada yıllık maliyeti 150-200 milyar USD dolar düzeyindedir. Ayrıca ÅŸu an için dünyadaki ülkelerin büyük kısmında yüksek maliyetler nedeniyle bu tedaviler uygulanamamaktadır. Dünyada bu hastaların yıllık tedavi giderleri 20.000-90.000 USD arasında deÄŸiÅŸmektedir. Åžu an için dünyada bu tedavilerle yaÅŸamak zorunda olan 2-3 milyon böbrek yetmezliÄŸi hastası mevcuttur. Orta vadede sayının 10 milyon hasta sayısına ulaÅŸması kaçınılmazdır. Ülkemizde hemodiyaliz tedavisinin fiyatlandırmasının 35 USD düzeyindeyken Avrupa ve ABD ülkelerinde 200-500 USD düzeyinde olması Türkiye’nin bu konuda aldığı mesafeyi göstermesi bakımından önemlidir.

 

PROJE Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° KURUMLAR
Bu proje kapsamında ulusal markaların oluÅŸması ve dünya çapında hizmet üretimi saÄŸlanabilmesi için öncelikle aÅŸağıdaki kurumların eÅŸgüdümlü çalışmalar üretmesi gereklidir.
1- TÜBÄ°TAK, ASELSAN, Bıçakcılar, Vestel, Arçelik gibi bu konuda araÅŸtırma ve üretim yapabilecek markalar görev alacaklardır.
2- Türk Ä°laç Firmaları: Bu alanda ilaç geliÅŸtirilmesi ve üretimi konusunda üniversitelerin desteÄŸinde ilaç firmaları çalışmalar yapmalıdır.
3- SaÄŸlık Bakanlığı: Bakanlıkça projelerin planlanması ve iÅŸleyiÅŸin yönetimsel olarak planlanması gereklidir.
4- Sosyal Güvenlik Kurumu: SaÄŸlık harcamalarını ödeyen kurum olarak yerli marka ürün ve kurumları koruyacak politikaların oluÅŸturulması saÄŸlanmalıdır.
5- Hastane Zincirleri: Acıbadem Sağlık Grubu, Memorial Sağlık Grubu, MedicalPark Sağlık Grubu gibi kurumların bu konularda sağlık hizmeti konularında desteği gereklidir.
6- Dernek ve Vakıflar: Bu projede bu tedavilerin etkinliÄŸi ve güvenilirliÄŸinin tüm dünyaya bilimsel çalışmalar ile gösterilmesi gereklidir.
7- Turizm Bakanlığı ve Turizm Acentaları: Ülkemizde özellikle böbrek nakli olmak üzere saÄŸlık turizmi alanında çalışmalar yapılmalıdır.

​

Bu projenin ülkemiz için önemli bir çalışma olacağına inanıyoruz.

Yayın Tarihi:04/08/2018

bottom of page