top of page

Uzm. Dr. Hıdır Arslan

arslanh@me.com

 

Adli Tıp Uzmanı, Diyaliz Hekimi

DÄ°HED Yönetim Kurulu BaÅŸkanı

SBÜ Bakırköy Dr. Sadi Konuk EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi

DÄ°YALÄ°Z HEKÄ°MÄ° KAÇ HASTAYA BAKABÄ°LÄ°R ?

​

Ülkemizin hemodiyaliz alanında aldığı uzun mesafenin en önemli ayaklarından birisi; yetiÅŸmiÅŸ tecrübeli diyaliz çalışanlarıdır. Diyalizin son 25 yılını incelediÄŸimizde;  diyalizin ilk yıllarında diyaliz hekimliÄŸinin çalışma koÅŸullarının daha rahat, ekonomik olarak daha iyi olduÄŸu görülür. Ayrıca kimsenin müdahale edecek bilgisi ve tecrübesinin olmadığı yeni bir alanda,  ilk olarak çalışmanın verdiÄŸi gurur da mevcuttu.

​

Ülkemizde 20 yıl önce 10 makineli diyaliz merkezleri çoÄŸunluktaydı. Diyaliz hekimleri; aldıkları sertifika eÄŸitimi sonrası, diyaliz merkezine ayağını attığı ilk aylarda zorluklar yaÅŸasa da bu sıkıntıları tecrübe kazandıkça nasıl geçiÅŸtirebileceÄŸini öÄŸrenmiÅŸti. Ayrıca o yıllarda diyaliz hastalarının büyük kısmının genç ve orta yaÅŸ hastalardan oluÅŸtuÄŸunu da kabul etmek gerekir.

​

Yıllar geçtikte merkezlerde bulunan 10 makine, artan hasta sayısına cevap veremez oldu. Makine artırımları sonrası artık merkezler 20 makineli 3 seans diyaliz yapan merkezlere dönüÅŸtüler. O yıllarda bir hekimin seansta en fazla 20 hastaya bakabileceÄŸi yönetmeliklerde yer almaktaydı. Merkezlerin ticari sebeplerle hasta sayısını artırma ihtiyacı duyması ile merkezler önce 25, sonra da 30 makinelik merkezlere dönüÅŸtü ve yönetmelik deÄŸiÅŸiklikleri de buna uyum saÄŸladı. Diyaliz hekimleri yılların verdiÄŸi tecrübe ile bunların da altından kalkabilmiÅŸti. Ama yıllar içinde hemodiyaliz hastalarının ortalama yaÅŸları ve yandaÅŸ hastalıkları artmıştı. Bu hastalara yeterli saÄŸlık hizmeti vermek; 20 yıllık tecrübeli hekimler için bile dayanılmaz bir hal almıştı. Bunu gören bir çok diyaliz hekimi uyandı ve kendine yeni dünyalar aramaya baÅŸladı. Hekimlerin bir kısmı aile hekimliÄŸine, bir kısmı da iÅŸyeri hekimliÄŸine yönelirken, diyaliz dışında daha rahat bir dünyanın var olduÄŸunu gördüler.

 

10 yıllık süreçte her ÅŸey % 200 oranında zamlanırken SGK’nın seans başına verdiÄŸi  ücrete ancak % 20-30 düzeyinde bir zam yapılabilmiÅŸti. Buna karşın diyaliz merkezleri birleÅŸmeler veya makine artırımları ile maliyetlerini düÅŸürebileceklerini gördüler. Artık 50 makinesi bulunan merkezlerde 200-300 hastaya hemodiyaliz hizmeti sunulmaktaydı. Bu merkezlerde yönetmelik ve iÅŸ kanunlarına göre 3-4 hekimin çalışması gerekirken kamunun yeterli denetimi yapmaması sebebiyle daha az hekimle iÅŸi götürme anlayışı hakim olmaya baÅŸlamıştı. Bu ÅŸartlar altında diyaliz hekimi bulmakta iyice zorlaÅŸmıştı. Çünkü 3000 hekim sertifika almış olmasına raÄŸmen, ancak 700-800 civarında hekim diyaliz merkezlerinde çalışıyordu. Gerisi bir ÅŸekilde diyalizden uzak kendi dünyalarını kurmuÅŸlardı.

​

Evet bugüne geldiÄŸimizde yeni diyaliz yönetmeliÄŸi  çalışmalarının sona yaklaÅŸtığı anlaşılıyor. Yeni yönetmelikle «diyaliz hekimi seansta, 40-50 hastaya tek başına bakabilir» kuralının geçerli olacağı dillendirilmeye baÅŸladı. Bu belki diyaliz merkezlerinin hekim ihtiyacını bir süre azaltacak ve merkezlere ekonomik bir rahatlama getirecektir. Ama 6 ay-1 yıl sonra; 15-25 yıldır diyalizde çalışan tecrübeli diyaliz hekimleri tek çarenin diyalizden kaçmak olduÄŸunu anlayacaktır. Diyaliz merkezlerinde diyaliz hekimliÄŸine baÅŸlayan yeni hekimler ise; 30-50 hastanın ağır yükünü görünce, birkaç ay sonra diyaliz hekimliÄŸini bırakacaklardır.

​

Evet iÅŸte o zaman; hemodiyaliz hastalarında mortalitenin hızla arttığı görüldüÄŸünde, yöneticiler nerede hata yaptıklarını anlarlar. Bazı dernekler geçmiÅŸte «Nefroloji uzmanlarının tam gün yasası sonrası kamuda çalışmak zorunda kalmaları ile» mortalitenin arttığını iddia etmiÅŸlerdi. Ama bugün diyaliz salonunda 30 hastaya tek başına bakabilen Nefroloji uzmanı bulunamazken, diyaliz hekimine «sen kaç hastaya rahat bakarsın» diye sormaya gerek duymadan «50 hastaya bir diyaliz hekiminin rahatlıkla bakabileceÄŸi» iddia edilmektedir.

​

20 yıl aktif olarak diyalizde çalışmış olan bir hekim olarak görüÅŸünüz nedir diye sorarsanız; «tecrübeli bir diyaliz hekimi ideal olarak 25-30 hastaya bakabilir». Daha fazla hastaya bakılabileceÄŸini iddia edenler ise; yanıldıklarını çok kısa bir zaman sonra hasta  ölümleri arttığında anlayacaklardır.

Yayın Tarihi:19/03/2018

bottom of page