top of page

Hatice Gök

 

alp.kar26@hotmail.com

 

Hemodiyaliz HemÅŸiresi

Özel Derince Diyaliz Merkezi

BÄ°R VARMIÅž BÄ°R YOKMUÅž !

​

Biz aslında milyarlarca insan gibi birbirimize çok benzeyen canlılarız. Bizi birbirimizden ayıran en büyük farkımız; yaÅŸadıklarımızdır.  Hepimiz bir varmışız, bir yokmuÅŸuz. Ä°ÅŸte bir gün,  gelecekte bizden de bahsederken, böyle baÅŸlayacaklar. 


Bir varmış, bir yokmuÅŸ. Bir zamanlar bıçkın bir delikanlı varmış. Güler yüzlü, çevresinde çok sevilir, pazarda meyve sebze satar, ekmeÄŸini taÅŸtan çıkarırmış. Her zamanki gibi, pazar tezgahının başında ekmeÄŸinin derdindeyken,  sapsarı saçları, masmavi gözleriyle bir perikızı karşısına çıkmış. Çıkmasına çıkmış da, o anda o perikızına vurulmuÅŸ. Sanki yıllardır onun gelmesini bekliyormuÅŸ. Çok sürmemiÅŸ, hemen ailelere haberler verilmiÅŸ; çünkü durum ciddi, hemen evlenmeye karar vermiÅŸler. 


Masal bu ya, bu güzel perikızının askerde bir kardeÅŸi varmış.  O askerden gelince, aileler çifte mutluluk yaÅŸamak için, bu güzel insanların düÄŸününü yapıp, onları hiç ayrılmamak üzere birleÅŸtireceklermiÅŸ. Günler birbirini kovalıyor, her geçen gün bu heyecan büyüyor, geçen zaman ikisinin kalplerindeki sevgiyi büyütüyormuÅŸ. Ta ki, perikızının kardeÅŸinin, hain bir kurÅŸunla ÅŸehit olduÄŸu haberini alana dek. O masmavi gözleri bulutlanmış, öyle bir bulutlanmış ki; bundan sonra hiç ama hiç yaÄŸmurları dinmemiÅŸ.


Masalımızın gözü pek delikanlısı, perikızını bu acıyla yalnız bırakır mı hiç? Tabii ki bırakmamış, hep onun yanında destek olmaya çalışmış. Bu büyük acının üstüne, ekilse de büyük sevgi tohumları, ne kadar acı da olsa, hayat devam ediyormuÅŸ. Ä°nsan bazen hayat devam etmesin, dursun ister, ama hayat sürer, bütün acı yüzüne raÄŸmen. EvlenmiÅŸler anlayacağınız, ama perikızı hep acı doluymuÅŸ, mutluluÄŸu hep yarımmış. Ruhu acı içindeyken insanın,  bedeni ne kadar dayanabilir ki? Onun acıları da böbreklerine zarar vermiÅŸ. “ Hep beterin daha da beteri vardır” derler büyüklerimiz, ne kadar da doÄŸruymuÅŸ. Doktor, perikızına “ böbreklerin artık iflas etmiÅŸ, diyalize girmekten baÅŸka çaremiz kalmadı” demiÅŸ. Katater takılıp, diyalize baÅŸlamış. Daha sonra da fistül yapılıp, hazır hale gelince fistülden diyalize devam etmiÅŸ. SevdiÄŸi adam daÄŸ gibi yanındaymış, hiç yalnız bırakır mı sevdiÄŸini. 


Bir arkadaÅŸları onlara böbrek nakli olma fikrini vermiÅŸ. GitmiÅŸler hastaneye, hayatı paylaÅŸtıkları gibi böbreklerini de paylaÅŸmak için; iyi günde de kötü günde de birlikte olmak için söz vermiÅŸlerdi ya. Ama ne yazık ki dokular uymamış, ikisi de üzgün hastaneden ayrılmışlar. 


Aylar sonra bir gün, bir haber gelmiÅŸ Antalya’dan.   Trafik kazası geçiren gencecik bir insan ve onun kocaman yürekli ailesi, bağışlayınca organlarını, ÅŸans peri kızına gülmüÅŸ. “Kimilerinin acısı, kimilerine mutluluk getirir” denir ya hani. Haberi alınca perikızı, apar topar annesiyle birlikte yollara düÅŸmüÅŸ. Hayat arkadaşı iÅŸlerini halledip arkadan yetiÅŸecekti. Hastanede peri kızının ÅŸansı yaver gidiyordu, böbreÄŸin ona takılmasına karar verilmiÅŸti. Ameliyat baÅŸlıyordu birazdan, hayat arkadaşı da yollara düÅŸmüÅŸtü heyecanla. Perikızı uyandığında sevdiÄŸini yanında görecekti. Bir rivayete göre Azrail güzel insanların canını alırken, en sevdiÄŸinin suretinde çıkarmış karşısına.  Antalya yolunda son sürat arabasıyla giderken, perikızının hayali gerçeÄŸine kavuÅŸmasına engel olmuÅŸ.


Peki, perikızı ÅŸimdi ne mi yapıyor. En sevdiÄŸi 2 kiÅŸinin hayat arkadaşının ve kardeÅŸinin mezarına güller dikiyor. Çok ÅŸükür ki; nakil olduktan sonra böbreÄŸi onu yarı yolda bırakmadı. Onu seven ailesi ve arkadaÅŸları ile hayata tutunmaya çalışıyor. Çalışıp, kendi parasını kazanıyor, her ÅŸeye raÄŸmen kalbiyle deÄŸilse de, yüzüyle gülebiliyor. Ä°nsanların gücünü oluÅŸturan serveti, geldiÄŸi mevkidir diye düÅŸünür bazıları. Aslında en büyük zenginlik; zor günlerimizde acılarımızı paylaÅŸan, ailesinin, dostlarının, hayat arkadaÅŸlarının olmasıdır.

 

​

Yayın Tarihi: 25/08/2016

bottom of page