top of page

EĞİTİM MÜFREDATINA ORGAN BAĞIŞI DERSİ KONULMALIDIR !

Diyaliz hasta yolculuğu: Son dönem böbrek yetmezliği ve tedavi yöntemleri” konulu toplantı 26 Eylül 2021 tarihinde gerçekleştirildi.

Diyaliz Hekimleri Derneği tarafından düzenlenen “ Diyaliz hasta yolculuğu: Son dönem böbrek yetmezliği ve tedavi yöntemleri” konulu toplantı 26 Eylül 2021 tarihinde internet ortamında gerçekleştirildi. Toplantıya nefroloji, diyaliz ve organ nakli alanında görev yapan 100 civarında sağlık profesyoneli katıldı.

Moderatörlüğünü Diyaliz Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Sadi Kemal Alim Arslan’ın yaptığı açılış konuşmasında; bu toplantının Diyaliz Hasta Yolculuğu adlı 5 toplantılık serinin  ilk toplantısı olduğunu belirtti.

İlk konuşmacı olarak yer alan Türk Nefroloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alaattin Yıldız “Son dönem böbrek yetmezliğinde tedavi yöntemleri, üstünlükleri ve dezavantajları” konulu sunumu gerçekleştirdi. Sunumda hemodiyaliz, periton diyalizi ve böbrek naklinin özellikleri detaylı olarak karşılaştırıldı.

İkinci konuşmacı olarak Kuzey Marmara Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Op. Dr. Gültekin Hoş; “Türkiye’de organ bağışı meselesi” konulu sunumunu yaptı. Yapılan sunumda; “Ülkemizde beyin ölümü tanısı koymakta ve bildiriminde sorunlar yaşanmaktadır. Özellikle yaşamakta olduğumuz Covid 19 pandemisi sürecinde organ bağışı ve organ nakli olumsuz olarak etkilenmiştir. Pandemi sürecinde yıllık beyin ölümü bildirim sayısı 2000’den 1200’e gerilemiştir.  Organ nakli bekleme listesinde 30.000 olan hasta sayısı, 25000’e düşmüştür. Bir kişinin organlarının bağışlanması ile organ bekleyen 9 kişi sağlığına kavuşabilir. Bu hastaların içinde bebek ve çocuklarında bulunduğunu özellikle bilmenizi istiyorum. Organ bağışının yılda 1 haftaya sığdırılması başarı için yeterli değildir, yılın 52 haftasının bu konuya ayrılması gerekiyor. İlkokuldan üniversiteye kadar tüm eğitim kurumlarında eğitim müfredatına organ bağışı dersi konulmalıdır. Tüm halkımızın organ bağışı meselesine desteklerini bekliyorum.” dedi.

 

Son olarak Okan Üniversitesi Böbrek Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Alp Gürkan “Dünyada ve Türkiye’de organ nakli gelişimi ve günümüzdeki görünümü” konulu sunumunu yaptı. Prof. Dr. Alp Gürkan yaptığı sunumda; “ Organ ve doku bağışının ne kadar önemli bir konu olduğunun canlı tanığı olarak aranızda bulunmaktayım. 2 yıl önce bana lösemi tanısı kondu ve bir hayırseverin yaptığı bağış ile kemik iliği nakli oldum. Bugün sağlıklıysam ve böbrek nakli cerrahı olarak aranızda isem bu organ ve doku bağışı sebebiyledir” dedi.

Toplantı sonrası Diyaliz Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Sadi Kemal Alim Arslan DiyalizHaber’e yaptığı açıklamada; “2020 yılında başlattığımız Nefroloji, İç Hastalıkları Uzmanı ve Diyaliz Hekimlerimize dönük “Pazar Toplantıları” serimiz devam ediyor. Bu sezon başlattığımız "Diyaliz Hasta Yolcuğu" beş toplantılık bir seri olup, aylık olarak gerçekleştireceğiz. Diyaliz Hekimleri Derneği olarak hekimlere, diyaliz hemşire ve teknikerlerine, hastalara yönelik eğitim faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Başladığımız kitap çalışmalarımızı hızla tamamlıyoruz, yeni kitap projelerimizin hazırlıkları sürüyor. Diyaliz tedavisinde multidisipliner yaklaşımın gerçekleştirilmesiyle hastalarımıza en iyi diyalizi sağlayacağımıza inanıyoruz. İyi diyaliz tedavisinin takım kaptanı diyaliz hekimidir. Hekimleriyle barışık ve mutlu bir diyaliz sektörü için tüm taraflar ile iş birliği içinde çalışıyoruz” dedi. DİYALİZHABER

Yayın Tarihi: 01/10/2021

bottom of page