top of page

DÄ°NÄ°MÄ°Z ORGAN BAÄžIÅžININ ÖNÜNDE BÄ°R ENGEL DEĞİLDÄ°R!

Ä°stanbul Üniversitesi Ä°lahiyat Fakültesi'nde gerçekleÅŸtirilen toplantıda  organ bağışı tıbbi ve dini açıdan ele alındı.

Dünyada ve ülkemizde organ yetmezliÄŸi önemli bir halk saÄŸlığı sorunu haline gelmiÅŸtir. Organ yetmezliÄŸinin tedavisinde ise, organ nakli en iyi ve bazen de tek tedavi seçeneÄŸidir. 

 

Ä°yilik Ä°çimizde DerneÄŸi'nin çabaları ve Ä°stanbul Üniversitesi Ä°lahiyat Fakültesi'nin ev sahipliÄŸinde 20 Åžubat 2019 tarihinde “Organ Bağışında Sözünüz Can Kurtarır” sloganı ile bir toplantı gerçekleÅŸtirildi. Toplantı moderatör olarak görev alan Ä°stanbul Üniversitesi Ä°lahiyat Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Er 'in konunun önemini anlattığı açılış konuÅŸması ile baÅŸladı.

Toplantının ilk konuÅŸmasında Acıbadem Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi ve Acıbadem International Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi BaÅŸkanı Prof. Dr. Ä°brahim Berber dünyada organ naklinin ve organ bağışının durumunu özetleyen bir sunum gerçekleÅŸtirdi. Sunumda “Türkiye'nin canlı vericilerden organ bağışı konusunda dünyada birinci olmasına raÄŸmen, beyin ölümü gerçekleÅŸen kadavra vericilerden yapılan organ nakli konusunda son sıralarda yer aldığını”, “organ nakli bekleme listelerinde 26.000'den fazla hastanın organ nakli için sırada beklediÄŸini, bu bekleyen hastaların yıllık % 10'unun ise organ nakli yapılamadığı için hayatını kaybettiÄŸini”, “ülkemizde geçen yıl 2178  beyin ölümü bildirimi yapılmasına raÄŸmen, ancak bunlardan sadece 598’inden organ bağışının gerçekleÅŸebildiÄŸiniz” belirtti.

 

Takiben Ä°stanbul Üniversitesi Ä°lahiyat Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa KarataÅŸ'ın yaptığı konuÅŸmada; “Ä°slam dininin, insanın hayatta kalmasının önemini vurguladığını”, “bir kiÅŸiyi daha hayatta tutmak için gerekirse, tüm insanlığın bir çaba içinde olması gerektiÄŸini, “Ä°slam dininin organ bağışına asla bir engel olmadığını, ilahiyat mezunları ve din görevlileri olarak bu konuda toplumu bilgilendirmek için çalışmalara destek olmamız gerektiÄŸini” vurguladı.

 

Son olarak kronik böbrek yetmezliÄŸi sebebiyle hemodiyalize giren üniversite öÄŸrencisi Almina Özdemir; “13 yaşında bu hastalık sebebiyle, periton diyalizi tedavisine baÅŸladığını, babasının bağışladığı böbrek sayesinde 5 yıl saÄŸlıklı bir dönem geçirmesine raÄŸmen, ÅŸu an hemodiyalize girdiÄŸini, hemodiyaliz ile hayatının önemli düzeyde kısıtlandığını, hemodiyaliz tedavisi sebebiyle üniversite eÄŸitimi ve günlük yaÅŸantısında yaÅŸadığı zorlukları” paylaÅŸtı.

 

Toplantı sonrası organ nakli ve organ bağışı hakkında görüÅŸlerini aldığımız, Ä°yilik Ä°çimizde DerneÄŸi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Gülay Özdemir “Biz aile olarak, kızımızın rahatsızlığı sebebiyle bu sorunun bizzat içindeyiz. Bu konuda zorlukları bilen kiÅŸiler olarak bir dernek kurma ihtiyacı hissettik. Ä°yilik Ä°çimizde DerneÄŸi böbrek yetmezliÄŸi hastalığında tedavinin bilinçli yürütülmesi ve organ bağışının öneminin ortaya konulması için projeler geliÅŸtirmek ve en önemlisi de minik yavrularımıza bu uzun yolculukta arkadaÅŸlık etmek için kurulmuÅŸtur.Bu konuda yaptığımız çalışmalarla hastaların dertlerine bir nebze deva olabileceÄŸimizi düÅŸünüyoruz. Organ bağışının artırılması için çalışmalar yapmak, derneÄŸimizin ana amaçlardandır. Bu konuda bizimle çalışmalara katılmak isteyen, destek vermek isteyen tüm kiÅŸi, kurum ve kuruluÅŸları aramızda görmekten mutluluk duyarız” diyerek açıklamalarına son verdi.  DÄ°YALÄ°ZHABER

Yayın Tarihi: 25/02/2019

bottom of page