top of page
MESUT KÖSEM-vesikalık.jpg

Op. Dr. Mesut Kösem

mesutkosem@hotmail.com

​

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı

BaÅŸakÅŸehir Çam ve Sakura Åžehir Hastanesi

 

Diyaliz Hekimleri DerneÄŸi (DÄ°HED) Genel Sekreteri

 

 

 

HEMODÄ°YALÄ°Z Ä°ÇÄ°N DAMARYOLU HAZIRLIÄžI

           

            Kronik böbrek yetmezliÄŸi günümüzde tüm toplumu ilgilendiren önemli bir saÄŸlık sorunudur. Bu hastalık genellikle sinsi bir seyir izlemekte olup, hastaların önemli bir kısmı acil diyaliz ihtiyacı gerektiren bir tablo ile hastanelerin acil servislerine baÅŸvurmaktadır. Acile baÅŸvuran bu hastalarda, nefes darlığı, bacaklarda ödem, kansızlık, bilinç bulanıklığı gibi ciddi ÅŸikayetler bulunmaktadır. Bu hastalara boyundan veya kasıktan kateter takılarak hemodiyalize baÅŸlatılır. Acil ÅŸartlarda hemodiyalize baÅŸlayan hastalar yüksek ölüm riskine ve komplikasyonlara maruz kalmaktadır.

 

Günümüzde böbrek yetmezliÄŸinin tanısı ve tedavisinde nefrolojik takip çok önemli bir konuma sahiptir. Nefrolojik takibin baÅŸlıca amaçları ÅŸunlardır:

  • Hastalığa erken dönemde tanı koymak.

  • Böbrek yetmezliÄŸinin derecesini belirlemek.

  • Böbrek fonksiyonlarının azalma hızını yavaÅŸlatacak yaÅŸam deÄŸiÅŸiklikleri ve tedavileri uygulamak.

  • Hastalığın sebep olduÄŸu hipertansiyon, kansızlık ve elektrolit bozuklukları gibi sorunların tedavisini yapmak.

  • Hastanın böbrek fonksiyonlarının daha da azalması durumunda hastayı böbrek yerine koyma tedavileri olan hemodiyaliz, periton diyalizi ve böbrek nakli hakkında bilgilendirmek.

  • Hastaya en uygun tedavi seçeneÄŸini belirlemek ve bunun için gerekli hazırlıkları yapmak.

  • Hastaya gereÄŸinde bu tedavilere sorunsuz ÅŸekilde baÅŸlatmaktır.

 

            Dünyada son dönem böbrek yetmezliÄŸinin tedavisinde uygulanacak tedavi konusunda farklılıklar izlenmektedir. Åžu an için dünyada yaklaşık 3 milyon hasta bu tedaviler ile yaÅŸamak zorundadır. Tüm dünyaya baktığımızda ağırlıklı tedavi seçeneÄŸi hemodiyaliz iken, bazı ülkelerde periton diyalizi veya böbrek nakli en sık uygulanan tedavi seçeneÄŸi olabilmektedir. Bir ülkede bu tedavilerin hangisine ağırlık verileceÄŸi, o ülkenin saÄŸlık otoriteleri tarafından belirlenmektedir.

 

            Hastalar tarafından hekimlere “Bu tedavilerden hangisi daha iyidir” ÅŸeklinde bir soru sıklıkla sorulmaktadır. Her tedavi seçeneÄŸinin iyi yanları olduÄŸu gibi kötü yanları da mevcuttur. En doÄŸru yaklaşım; tüm seçeneklerin hastaya detaylı anlatılması ve en uygun tedavinin birlikte belirlenmesidir. Hemodiyalizin uygulanabilmesi için damaryolunun saÄŸlanabilmesi için ön koÅŸuldur. Periton diyalizi için ise karın zarının bu tedavi için uygunluÄŸunun belirlenmesi ve hastanın bu tedaviyi yapıp yapamayacağının belirlenmesi gereklidir. Böbrek nakli için ise kadavra veya canlı vericilerden saÄŸlanan böbreÄŸin  bulunması en büyük sorun olarak gözükmektedir. Ülkemizde 2018 yılı sonu itibariyle 81.000 hastaya böbrek yerine koyma tedavileri uygulanmaktadır. Bu hastaların %75'i hemodiyaliz, %21' i böbrek nakli, %4' ü ise periton diyalizi ile hayatlarını sürdürüyor.

 

            Hemodiyaliz tedavisinin uygulanabilmesi için ön ÅŸart; dakikada 300-400 ml kanın güvenli bir ÅŸekilde diyaliz makinesine  saÄŸlanabilmesidir. Bu kadar yüksek miktarda kanın makineye saÄŸlanabilmesi için damaryolu adını verdiÄŸimiz sistemlere ihtiyaç vardır. Fistül (AV fistül) adı verilen yöntem kolay oluÅŸturulabilmesi, riskinin düÅŸük olması, hemÅŸire kullanımına uygunluÄŸu, uzun yıllar kullanılabilmesi ve hastanın yaÅŸam kalitesinin yüksek olması gibi bir çok avantaja sahiptir. Fistülün oluÅŸturulabilmesi için hastanın atardamar ve toplardamarlarının uygun çap ve özelliklerde olması gereklidir. Fistülün oluÅŸturulamadığı durumlarda ise greft (yapay damar) ve kateter seçenekleri mevcuttur.

 

            Fistülün dezavantajı olarak oluÅŸturulduktan sonra fistülün olgunlaÅŸması için bir süre gerekmesi veya olgunlaÅŸma sorunu sebebiyle yeni operasyonlara ihtiyaç duyulmasıdır. Fistülün olgunlaÅŸarak kullanılır hale gelmesi için en azından 1 ay, ideal olarak ise 3-4 aylık bir sürenin geçmesi gereklidir. Bu sebeple hastanın hemodiyalize ihtiyacı olacak zamandan 3-6 ay önce bu operasyonun yapılması önerilmektedir.

 

            Kronik böbrek yetmezliÄŸi sebebiyle böbrek fonksiyonları kritik düzeye geldiÄŸinde nefroloji uzmanı tarafından hastaya tedavilerden birini seçmek zorunda olduÄŸu belirtilir. Hemodiyalize karar verildiÄŸi durumda ise; hasta fistül operasyonu için kalp ve damar cerrahına yönlendirilir.

 

            Kalp ve damar cerrahisi uzmanı olarak bizlere bu dönemde önemli görevler düÅŸmektedir. Hastaların önemli bir kısmında bu operasyonun gerekliliÄŸi ve süreç hakkında soru iÅŸaretleri vardır. Hastalar bu dönemde ameliyatın çok zor ve aÄŸrılı bir süreç olacağını düÅŸünürler. Her hastanın aÄŸrı eÅŸiÄŸi farklıdır. Hastaların çoÄŸunluÄŸu bu ameliyatı aÄŸrısız veya çok az aÄŸrı ile geçirebilmekte iken bazı hastalar bu operasyon sırasında aÄŸrılı bir süreç yaÅŸayabilmektedir. Bu durumlarda anestezi ekibi tarafından uygulanan aÄŸrı kesici ve sakinleÅŸtirici ilaçlar, hastanın konforlu bir operasyon  geçirmesine destek olabilir.  

 

            Öncelikle hastanın koldaki atardamar ve toplardamar yapısının Renkli Doppler Ultrasonografi ile detaylı inceleyerek bu operasyon için hastanın uygunluÄŸunu, operasyon uygulanacak bölgeyi ve anestezi yöntemini belirliyoruz.  Bu operasyonun zamanında yapılmaması ve sürecin doÄŸru yönetilememesi durumunda kateter ile hemodiyalize baÅŸlanması bir zorunluluk haline gelmektedir. Kateterler boyundan veya kasıktan büyük toplardamarlara yerleÅŸtirilen bir borucuk sistemidir. Kataterler kısa kullanım ömrüne ve yüksek enfeksiyon riskine sahip olduÄŸu gibi hastanın yaÅŸam kalitesi ve konforunu bozar.

 

            Fistül hasta için hayati bir organ iÅŸlevi görmekte ve hemodiyalizin anahtarı olarak kabul edilmektedir. Hastaların kendi saÄŸlıklarını sürdürebilmeleri için  fistülün takibi ve bakımı konusunda  eÄŸitilmeleri de saÄŸlık ekibi olarak bizlerin bir görevidir. Son söz olarak “Kronik böbrek yetmezliÄŸinde hasta eÄŸitimi; tedavinin baÅŸlangıç noktasıdır” diyerek hasta eÄŸitiminin önemini vurgulamak istiyorum.

Yayın Tarihi: 25/07/2020

bottom of page