top of page

HEMODÄ°YALÄ°ZDE YAÅžLI HASTALARIN ORANI HIZLA YÜKSELÄ°YOR !

4. Geriatri HemÅŸireliÄŸi Sempozyumu  Ä°zmir’de gerçekleÅŸtirildi.

 

Ülkemizde yaÅŸlı nüfus tüm dünyada olduÄŸu gibi hızla artıyor. YaÅŸlı hastalarda saÄŸlık problemleri oldukça yüksek oranda bulunuyor. Son yıllarda yaÅŸlıların saÄŸlık sorunları ile uÄŸraÅŸan tıp dalı olan Geriatri konusuna ilgi hızla artıyor.

Yayın Tarihi: 12/10/2016

Ä°zmir Kâtip Çelebi Üniversitesi SaÄŸlık Bilimleri Fakültesi HemÅŸirelik Bölümü Ä°ç Hastalıkları HemÅŸireliÄŸi ve Halk SaÄŸlığı HemÅŸireliÄŸi Anabilim Dalları ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Narlıdere Huzurevi YaÅŸlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi iÅŸbirliÄŸi ile  29-30 Eylül 2016  tarihlerinde 4. Geriatri HemÅŸireliÄŸi Sempozyumu gerçekleÅŸtirildi.

​

Konu ile ilgilenen akademisyen ve saÄŸlık profesyonellerinin bir araya geldiÄŸi sempozyumda saÄŸlıklı ve üretken yaÅŸlanma, yaÅŸlılıkta konfor, beslenme stratejileri,  yaÅŸlıda acil durumlar ve düÅŸmelerin yönetimi, polifarmasi yönetimi, nöropsikiyatrik durumlar ve kültürel bakıma iliÅŸkin oturumlara yer verildi.

 

Ayrıca; ülkemizde geriatri alanında çalışan akademisyen ve profesyonellerin yaptığı iyi uygulamalar, özgün araÅŸtırma sonuçları, yaÅŸlı saÄŸlığını ve bakımını geliÅŸtiren program örnekleri sözlü/poster sunumlarla paylaşıldı ve tartışıldı.

 

Sempozyumun ilk gününde T.C. SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik EÄŸitim AraÅŸtırma Hastanesi Çocuk Nefrolojisi KliniÄŸi’nden Diyaliz EÄŸitim HemÅŸiresi Sevginar Åžentürk “YaÅŸlılarda Diyaliz Uygulamaları” konusundaki tecrübelerini paylaÅŸtı.

 Sevginar Åžentürk yaptığı sunumda, yaÅŸla birlikte böbrek hücrelerinde hasarın arttığını ve buna baÄŸlı olarak da son dönem böbrek yetmezliÄŸi tedavisinde kullanılan diyaliz yöntemlerine ihtiyacın arttığını belirtti

 

Sevginar Åžentürk; “2002 yılında hemodiyalize giren hastaların %24’ü 65 yaÅŸ üstündeki yaÅŸlı hastalardan oluÅŸmaktayken, bugün bu oran %50 seviyesine yaklaÅŸmıştır. Bu yaÅŸlı hasta grubunda böbrek yetmezliÄŸine ilaveten ek hastalıklar yüksek oranda bulunmakta ve bu hastalarda ölüm oranı genç hasta grubuna göre 6 kat daha yüksektir.  Bu sebeple bu hasta grubuna yönelik yeni tedavi yaklaşımları ve organizasyonların yapılmasına ihtiyaç vardır ” diyerek sunumunu bitirdi.  DÄ°YALÄ°ZHABER

​

bottom of page