top of page

BIRAKACAÄžINIZ EN GÜZEL MÄ°RAS; HAYATTA Ä°KEN YAPACAÄžINIZ ORGAN BAÄžIÅžIDIR !

Organ Bağışı Haftası etkinliklerinde organ bağışının önemi vurgulandı.

​

Günümüzde organ yetmezliklerine baÄŸlı hastalıkların görülme sıklığı, artmaktadır. Organ yetmezliÄŸinin son aÅŸamasına gelen hastaların, bu organların görevini karşılayan  tedavi yöntemlerini uygulamaları gerekiyor.

Karaciğer yetmezliğinin son aşamasına gelen hastaların tek tedavi şansları; hızla karaciğer naklinin yapılabilmesidir.

 

Son dönem böbrek yetmezliÄŸinde ise; hemodiyaliz, periton diyalizi ve böbrek nakli seçenekleri bulunuyor. Böbrek yetmezliÄŸinde diyaliz tedavileri, hastalara hayatta tutunma ÅŸansı yaratmakla birlikte hastaların yaÅŸam süreleri, sosyal hayata uyumları ve yaÅŸam kaliteleri önemli düzeyde düÅŸmektedir. Ülkemizde, ÅŸu an için yaklaşık 60.000 son dönem kronik böbrek yetmezliÄŸi  hastası,  diyaliz tedavileriyle yaÅŸamaktadır.

​

Organ nakli ideal tedavi yöntemi olmasına raÄŸmen, bunun önündeki en büyük sorun; organ bulmadaki zorluklardır. Bu sebeple her yıl 3-9 Kasım tarihlerinde Organ Bağışı Haftası düzenlenmektedir. Organ Bağışı Haftası’nın amacı organ bağışı konusunda farkındalığı arttırıp, yaÅŸamak için organ bağışına ihtiyaç duyan son dönem organ yetmezliÄŸi hastaları için umut ışığı olmaktır.

​

Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında, 4 Kasım 2016 tarihinde  Türk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon HemÅŸireliÄŸi DerneÄŸi ve Kocaeli Üniversitesi HemÅŸirelik Fakültesi tarafından,  Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Konferans Salonu’nda,  Organ Bağışı Paneli, Uzm. Hem. Ayten Karakoç moderatörlüÄŸünde gerçekleÅŸtirildi.

​

Acıbadem International Böbrek Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Ä°brahim Berber; organ bağışının önemini, ülkemizde canlı vericiden organ naklinde dünya standartlarının üzerindeki baÅŸarılara ulaÅŸtığını, diÄŸer ülkelerden bir çok cerrahın  bizim ülkemize bu tecrübeden faydalanmak için geldiÄŸini, buna raÄŸmen kadavradan organ naklinde aynı baÅŸarıyı gösteremediÄŸimizi, kadavradan organ naklinin yaygınlaÅŸması için bir an önce gerekli çalışmaların yapılmasına ihtiyaç olduÄŸunu anlattı.

​

Takiben Ulusal Koordinasyon Sistemi hakkında katılımcıları bilgilendiren Hem. Funda AliustaoÄŸlu, bu sistemde en önemli noktanın;  organ paylaşımında adalet ve eÅŸitliÄŸin saÄŸlanması olduÄŸunu, bir çok hastanın umut içinde organın kendilerine çıkacağı günü beklediÄŸini belirtti.

​

KonuÅŸmacılardan Hem. Ebru Tecer Uzunalp’in  bir hasta ve hemÅŸire olarak yaÅŸadıklarını anlattığı bölüm toplantıdaki herkesi duygulandırdı. Daha çocuk yaÅŸlarda, kronik böbrek yetmezliÄŸi tedavisine hemodiyaliz ile baÅŸlayan, takiben periton diyalizi ve böbrek nakli ile  hayata tutunup, bunlara raÄŸmen yılmadan eÄŸitimine devam edip, hemÅŸire olmayı baÅŸaran Ebru Tecer Uzunalp’in hayat hikayesi; organ bağışının ne kadar önemli olduÄŸunun ve hastaların hayatlarını ne kadar deÄŸiÅŸtirebildiÄŸinin, canlı örneÄŸi oldu. 

​

Toplantı sonrası Prof. Dr. Ä°brahim Berber DiyalizHaber’e yaptığı açıklamada ‶2015 yılında ülkemizde organ bekleme listesinde 25830 kiÅŸi olmasına raÄŸmen; kadavra ve canlı vericiden toplam 4552 kiÅŸiye organ nakli yapılabilmiÅŸtir. Bu nakillerin yaklaşık %75’i canlı vericiden , yalnızca %25'i kadavra vericiden gerçekleÅŸmiÅŸtir. Bir diÄŸer önemli veri ise 2015 yılı içinde bekleme listesindeki yaklaşık 2000 kiÅŸinin organ bulunamaması nedeniyle yaÅŸamlarını kaybetmiÅŸ olmasıdır. 2015 yılında, beyin ölümü gerçekleÅŸtiÄŸi saptanan 1969 kiÅŸinin sadece 472’ sinin ailesi organ bağışına izin vermiÅŸtir. Bu da beyin ölümü geliÅŸen kiÅŸilerin ancak %24’nün ailesinden onay alınabildiÄŸini gösterir. Canlıdan bağışın bu kadar yüksek oranda ve canlıdan organ nakillerinin baÅŸarıyla yapılabildiÄŸi ülkemizde, beyin ölümü geliÅŸtiÄŸinde organ bağışı, Avrupa ülkelerine göre çok düÅŸük orandadır. Bu oranları incelersek bir milyon kiÅŸide Ä°spanya'da 40, Ä°talya'da 23, Almanya'da 11 iken, Türkiye'de 6' dır. Bu bizim bu konuda  oldukça geride olduÄŸumuzu gösteriyor″  diye belirtti.

 

Prof. Dr. Ä°brahim Berber açıklamalarına; ‶Ülkemizde organ bağışının bu kadar düÅŸük olmasının tek bir nedeni olabilir; o da bu konunun halkımıza tam olarak ve doÄŸru bir ÅŸekilde anlatılamamasıdır. Bunun için gerekli eÄŸitim çalışmalarına ağırlık verilmelidir.  Unutmayalım ki; bırakacağımız en güzel miras hayatta iken yapacağımız organ bağışıdır″ ÅŸeklinde son verdi. (Haber: Hatice Gök-DÄ°YALÄ°ZHABER)

Yayın Tarihi: 06/11/2016

bottom of page