top of page

 

SESÄ°M GELÄ°YOR MU?

 

Evet, buradayım. Bakın, dikkatli bakın; görmek istediÄŸinizde görebileceÄŸiniz kadar gözünüzün önündeyim. Göremediniz mi? Elimde olmayan nedenlerden dolayı küçüÄŸüm, bu platformda. Ah, evet buldunuz beni. “Merhaba”.


Tanışalım mı? Bu aralar önüme gelene elimi uzatıp, kendimi tanıtma modundayım. Hak etmediÄŸim söylemler sayesinde, hak etmediÄŸim yerlerdeyim diye düÅŸünüyorum. Hâlâ ismimi söylemedim, affedersiniz.


“Periton Diyalizi”. Böbrek yetmezliÄŸinde tedavi seçeneklerinden birisi. Kronik böbrek yetmezliÄŸi hastalarının yaÅŸamları boyunca dolaÅŸacakları, üç saç ayağından birisi.


Böbrek nakli; bizim sizler için önerdiÄŸimiz en iyi dostumuz. O da kendi içinde dertli. Bir tanesine geçenlerde tanık oldum. “Organlarını neden bağışlamazlar, neden?”  diye dolanıp duruyordu ortalarda.


Hemodiyaliz; diÄŸer arkadaşımız. Biz, üç arkadaÅŸ hep kol kola gezeriz. Sıkı dostlarızdır. O da anlamlandıramıyor. Periton diyalizi ve böbrek nakli gibi dostları varken, kendisine gösterilen talebi. Aslında üzgün. DüÅŸüncesi sorulsa, neler anlatacak siz insanlara. Bizim dostluÄŸumuzu bozmuyor, sizlerin hakkımızda söyledikleriniz.


Bir gün onlarda anlatır, kendilerini sizlere. Bugün sıra benim. Beni dinleyecek, beni tanıyacaksınız, benden.
Kendimi anlatmaktan çok, kendime sorduÄŸumda cevaplarını bulamadığım sorularım var, benim. Okurken, cevaplarını verirseniz çok yardımcı olursunuz bana. Bu arada söylemeden geçemeyeceÄŸim. Siz yetiÅŸkinler benden hoÅŸlanmasanız da, benim de gönüllerinde yer bulduÄŸum bir kitle var;‟ Çocuklar”. Çok mutluyum onlarla, sizde aramıza gelin istiyorum, belki de. Çok olalım, daha çok olalım.


Küçücük geliyorlar, geldiÄŸi klinik beni tanıştırdığında korkuyorlar önce; görüyorum, gözlerinde. Onlar bilmiyorlar ama; ben biliyorum, sevecekler beni.


Bu iÅŸin uzmanları, benimle birlikte diÄŸer dostlarımı da tanıştırıyor. Gidiyorlar, sabah gelecekler tekrar, biliyorum. 
Beni istemediklerini söylüyorlar. Åžaşırıyorum, doktorum, hemÅŸirem onlara olacak faydamı çok güzel anlatmıştı hâlbuki. Dinliyorum; “Bizim orada bir teyze vardı, hemodiyalize giriyor. Aslında karnından diyaliz istemiÅŸ. Olmaz demiÅŸler, mikrop kaparsın”. KorkmuÅŸ teyze. Onlarda korkmuÅŸ. Hay Allah’ım, kafayı yiyeceÄŸim. Peritonit ile korkutuyorlar, beni sevmesinler istiyor birileri.


Durun, bitmedi. HemÅŸirem diyor ki ; “ Siz hayatınız boyunca boÄŸaz enfeksiyonu olmadınız mı? DiÅŸlerinizi fırçalamadığınızda diÅŸ enfeksiyonu olmadınız mı?” diye güzel yerden girdi. Devam;  “ Tüm bu enfeksiyonlar siz kendinize dikkat etmediÄŸinizde başınıza gelmedi mi?”.  Evet geldi. Peritonit de aynısı; kurallara uyduÄŸunuzda karşılaÅŸmayacağınız bir enfeksiyon sadece.
Yok, olmayacak. Hala kuÅŸkuyla bakıyorlar. HemÅŸire hanım, hemÅŸire hanım bakın Berk geliyor. Gördü, yaÅŸasın.

 
“Berk gel”. Berk 10 yaşındaydı, periton diyalizine baÅŸladığında. Åžimdi ise 20 yaşında. Periton diyaliz eÄŸitimini aldı, evde annesiyle birlikte periton diyalizini yaptı. Åžu an üniversiteyi bitirmek üzere. EÄŸitimine devam etti. Ä°drar çıkışları azalmadı. Ayda bir kontrollerine geldi. Peritonit olmadı mı? Evet oldu. Nedenlerini bulduk, eÄŸitimini tekrarladık, tedavisini yaptık. Aynı boÄŸaz enfeksiyonunda kullandığınız antibiyotiklerle. Gerisini size Berk anlatsın.


Seviyorum bu hemÅŸire hanımı. Çok güzel nokta atışları yapıyor. Korkulu gözlerle bakan bu ufaklıkla da tanışacağız önümüzdeki günlerde. Ailemize katılacak. YaÅŸasın!...


Siz yetiÅŸkinler içinde yapabilirim, çocuklar için yapabildiÄŸim her ÅŸeyi. Yolumuz ayrıldığında ise, sizi mutlulukla gönderirim, diÄŸer arkadaÅŸlarımın yanına.


DüÅŸünsenize, ya da düÅŸünmeyin, sorun, araÅŸtırın. Benim ile ilgili önyargılarınızı yıkın, önyargısı olan insanlara kulaklarınızı kapatın. Kendiniz için bana ÅŸans verin, sevgili yetiÅŸkinler. Ben hep var olacağım. Sizlerle kendimi daha iyi hissedeceÄŸim, bende büyüyeceÄŸim. 


 Hadi, uzatın elinizi bana. Bir sürede birlikte yürüyelim, çıkmak zorunda kaldığınız bu yolda…

Hem. AyÅŸen Toktay

​

aysentoktay@hotmail.com

 

Çocuk Periton Diyalizi Sorumlu HemÅŸiresi

 

Ä°zmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi

Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Yayın Tarihi: 14/06/2017

bottom of page