top of page
MESUT KÖSEM-vesikalık.jpg

Op. Dr. Mesut Kösem

 

mesutkosem@hotmail.com

 

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı

Acıbadem International Hastanesi

 

 

 

​

BÖBREK NAKLÄ° SONRASI A-V FÄ°STÜLLERE  NE YAPILMALI ?​

​

Damaryolu, hemodiyaliz hastaları için hayati öneme sahip bir organ vazifesi görmektedir. Hemodiyaliz için en çok tercih edilen ve kullanılan damaryolu A-V  fistüllerdir. A-V fistül ve takibi her hemodiyaliz hastasının özenle üzerinde durması gereken bir konudur.


Böbrek nakli yapıldıktan bir süre sonra hastalarda A-V fistüller hemodiyalizi çaÄŸrıştırmasıyla psikolojik, yaratabileceÄŸi komplikasyonlar ile tıbbi bir sorun haline gelebilmektedir. Bir çok böbrek nakilli hastanın «ben ÅŸimdi fistülümü ne yapacağım» sorusuna cevap aradıklarını biliyorum. Bu makalede bu konuda hastalara ve saÄŸlık personeline ışık tutmak amaçlanmaktadır.


Böbrek nakli sonrası A-V fistüllerin takibi ve gereÄŸinde kapatılması tüm dünyada üzerinde durulan ve araÅŸtırma yapılan önemli konulardan birisidir. Bu konuda uluslararası kılavuzlar ve klinik tecrübelerime göre ÅŸu faktörler karar vermede yol gösterici olmalıdır:


1) Böbrek naklinin yapılma zamanı: Böbrek nakli sonrası erken dönemde olası sorunlar ve red atakları sebebiyle tekrar hemodiyalize ihtiyaç duyulma ihtimali olabilir. Bu sebeple, A-V fistülün kapatılması için  acil bir sorun yoksa 1 yıl beklenmesi önerilir. Bu süre sonunda böbrek fonksiyonları stabil seyreden hastalarda A-V fistülün kapatılması nefrolog tarafından gündeme alınmalıdır. 

 

2) Böbrek fonksiyonlarının durumu: Böbrek nakli sonrası nefrolojik takip; tedavinin en önemli parçasıdır. Bu takipler nakledilen böbrek fonksiyonlarının yeterliliÄŸini ve geliÅŸebilecek sorunların (enfeksiyon, red atakları, tromboz vb.) erken tanı ve tedavisini saÄŸlar. Nefrolojik takip ile sorun izlenmeyen hastaların, A-V fistülün deÄŸerlendirilmesi ve kapatılması için damar cerrahisi polikliniklerine yönlendirilmesi gerekir. Bu yönlendirmede nefrolog tarafından böbrek fonksiyonlarının stabil olduÄŸu ve hastanın tıbbi geçmiÅŸini gösteren belgeler kalp-damar cerrahına  iletilmelidir.


3) A-V fistülün debisi: A-V fistül debisinin hemodiyaliz için  ideal olarak 600-1500 ml/dk. arasında olması istenir. Bu debi bazı hastalarda patolojik olarak 3000 ml/dk. ve üzerinde (yüksek debili A-V fistül)  olabilir. Kalp debisi ise dakikada 4000-5000 ml/dk. arasındadır. Bu ise normal bir A-V fistülün, kalbin yaptığı iÅŸi % 10-30 arasında artırdığı, yüksek debili A-V fistüllerde bu artışın çok daha yüksek oranda olabileceÄŸi  anlamına gelir. Debisiyle orantılı olmak üzere A-V fistülün kısa, orta ve uzun vadede kalbin büyüklüÄŸünü ve kalp fonksiyonlarını olumsuz etkilediÄŸi bilinmektedir.


4) Kalp fonksiyonları: Böbrek nakilli hastanın tıbbi geçmiÅŸinde iskemik kalp hastalıkları (göÄŸüs aÄŸrısı, kalp krizi, koroner stent, koroner bypass), kalp kapak hastalığı, kalp yetmezliÄŸi öyküsünün bulunması, A-V fistülün etkilerinin dikkatli deÄŸerlendirilmesini ve A-V fistül kapatılmasının daha erken planlanmasını gerektirir. 


5) Elin arteryel dolaşımı: A-V fistül eli besleyen kan akımının deÄŸiÅŸik oranlarda olmak üzere azalmasına sebep olur. Bu genellikle tolere edilmesine raÄŸmen; bazı hastalarda özellikle diabetik, tıkayıcı atardamar hastalığı bulunan  ve uzun yıllar diyalizle yaÅŸamış hastalarda elde beslenme bozukluÄŸuna sebep olur. Elde soÄŸuma, morarma, çabuk yorulma, yara iyileÅŸmesinde gecikme ve açık yaraların oluÅŸması gibi ÅŸikayetler elin beslenmesinin bozulduÄŸunu gösterir. Elin beslenmesinin ciddi ÅŸekilde bozulduÄŸu hastalarda, A-V fistülün kapatılması bir an önce yapılmalıdır.


6) Koldaki estetik sorunun düzeyi: A-V fistülün oluÅŸturduÄŸu estetik sorunlar hastanın psikolojik durumunu ve hastanın toplum içinde sosyal uyumunu bozabilir. Damarlardaki anevrizmalar (balonlaÅŸmalar), eldeki yaralar, kolda ödem-kalınlaÅŸma gibi bulgular A-V fistüle baÄŸlı izlenen baÅŸlıca estetik sorunlardır. Anevrizmatik A-V fistüllerde mümkünse;  sadece A-V fistülün kapatılması ile yetinilmeyip, geniÅŸlemiÅŸ damar bölümlerinin çıkarılarak olabildiÄŸince estetik bir görünümün saÄŸlanması da hedeflenmelidir. 


7) Kolda enfeksiyon riski: Koldaki A-V fistüle baÄŸlı diÄŸer kola göre belirgin ödem ve çap farkı izlenmesi büyük toplardamarda bir darlık ÅŸüphesi düÅŸündürür. Bu hastalarda kolda enfeksiyon riski artmıştır. Koldaki enfeksiyonlar sistemik bir enfeksiyona yol açabilir ve böbrek fonksiyonlarına olumsuz etkileri de izlenebilir. Bu sebeple hasta koldaki  olası enfeksiyon bulgularını yakından izlenmeli ve gereÄŸinde nefroloji uzmanını bilgilendirmelidir. Kolda tekrarlayan enfeksiyon atakları izlenen hastalarda A-V fistülün kapatılması planlanmalıdır. 


8) Rüptür riski: Aşırı kanamaların görülebilmesi A-V fistüllerin en korkulan komplikasyonudur. Bu durum için en riskli alanlar anevrizmatik (balonlaÅŸmış) iÄŸne uygulama bölgeleridir. Bu alanlarda enfeksiyona baÄŸlı olarak cildin incelmesi ve cilt bütünlüÄŸünün bozulmuÅŸ olması  yüksek rüptür riskini getirir. Yüksek rüptür riski izlenen A-V fistüller acil olarak kapatılmalıdır.


9) A-V fistül kapatma operasyonunun riski: Damar cerrahı tarafından A-V fistülün kapatılması operasyonunun riskinin deÄŸerlendirilmesi ve hastanın bu riskin düzeyi hakkında bilgilendirilmesi önemlidir. A-V fistül kapatılması; A-V fistül oluÅŸturulması operasyonuna göre daha kompleks ve riskleri bulunan bir operasyon olarak tanımlanır.  Operasyona baÄŸlı en önemli riskler; kanama, venöz tromboemboli, el iskemisi ve enfeksiyondur. Özellikle dirsek düzeyindeki, uzun yıllar önce açılmış,  ileri derecede balonlaÅŸmış, ciddi düzeyde kalsifikasyonlar barındıran A-V fistüllerin kapatılması daha yüksek riskler içerir. Bu operasyonlarda bazen genel anestezi uygulanması, kan verilmesi, kompleks arter tamirleri gerekebilir. Bu sebeple; A-V fistül kapatma operasyonu öncesi, Renkli Doppler USG ile detaylı deÄŸerlendirme yapılmalı,  nasıl  bir anestezi yöntemi ile ne tür bir operasyon yapılacağına karar verilmelidir. 


Sonuç olarak; böbrek nakli yapılan hastalar için, nefrolojik takibin yanında A-V fistül takipleri de yerini almalıdır. Bu takip nefroloji uzmanları ve kalp-damar cerrahları tarafından birlikte ve koordine bir ÅŸekilde yapılmalıdır. Kalp-damar cerrahları tarafından, A-V fistüller, fizik muayene ve Renkli Doppler USG  ile deÄŸerlendirilmeli, hastaların tıbbi durumları dikkate alınmalı, hastaya yapılacak iÅŸlemin fayda ve zararları anlatılarak, A-V fistülün kapatılması veya takibe devam edilmesi kararı verilmelidir. 

Yayın Tarihi: 01/06/2017

bottom of page