top of page

 

KRONÄ°K BÖBREK HASTALARINDA KALP HASTALIKLARI

​

Toplumda kalp ve damar hastalıklarına baÄŸlı ölümler ilk sıralarda yer almaktadır. Kronik böbrek hastalarının kalp ve damar hastalığına yakalanma ihtimali böbrek hastası olmayana göre daha da yüksektir. Çünkü böbrek hastalığına sebep olan diyabet, ateroskleroz gibi etkenler kalp ve damar hastalığına da yol açarlar. Ayrıca, böbrek hastalığı sonrası geliÅŸen damarda kireçlenme ve yüksek tansiyon gibi sebepler de kalp damar hastalığına zemin hazırlamaktadır.  


Hem böbrek, hem de kalp damar hastalığı sebepleri baÅŸlıca ÅŸunlardır:
1.    Genetik geçiÅŸ, yani ailesinde kalp damar ve böbrek hastalığı olanlarda görülme sıklığı daha fazladır.
2.    Diyabet yani ÅŸeker hastalığı vücuttaki tüm atardamarları tıkayıcı rol oynayarak hem kalp, hem de böbrek yetersizliÄŸine neden olabilir.
3.    Yüksek tansiyon da, kalp ve böbrek hastalığına neden olabilen en sık sebeplerden biridir.
4.    Sigara kullanımı özellikle kalp, beyin, bacak ve böbrek atardamarlarında tıkanıklığa yol açarken, diyabet varlığında sigara kullanımı kötü etkisini kat ve kat daha fazla göstermektedir.
5.    Aşırı kilo hem kalp damar ve böbrek hastalığına yol açarken, bu hastalıkların tedavisini de güçleÅŸtirir ve tedavi sonuçlarını olumsuz yönde etkiler.
6.    Kötü kolesterol ve trigliseritlerin yüksek olması da diÄŸer bir faktördür.


Kalp hastalığını ortaya çıkarabilmek için uygulanan en yaygın testlerden biri eforlu egzersiz testidir. Fakat böbrek hastalarının çoÄŸu kısıtlı efor kapasitesi nedeniyle bu testi yapamayabilirler. Bu hastalara tanı için kalp anjiyografisi yapmak gerekebilir. Anjiyografi öncesi ve sonrası diyaliz olmak koÅŸulu ile böbrek hastalarına güvenli bir ÅŸekilde iÅŸlem yapılır.

 

Diyabeti olan böbrek ve kalp damar hastalarında sessiz kalp krizi geçirme ihtimalinin yüksek olduÄŸu unutulmamalıdır. Bu hastalara hiçbir ÅŸikayeti olmasa dahi her sene kalp ve damar hastalığı yönünden kan, elektrokardiyografi, ekokardiyografi ve gerektiÄŸinde anjiyografik tetkikler yapılmalıdır.


EÄŸer böbrek hastalarında müdahale edilmesi gereken düzeyde kalp ve damar hastalığı tespit edildiyse stent veya bypass ameliyatı gerekebilir. Artık ilerleyen teknoloji ve artan tecrübe ile böbrek hastaları da düÅŸük risklerle stent iÅŸlemi veya bypass ameliyatı olabilmektedir. 


Hastalara müdahale öncesi ve sonrası hemofiltrasyon veya hemodiyaliz, ameliyat sırasında ise ultrafiltrasyon ile kanın temizlenmesi ile düÅŸük risk ve düÅŸük komplikasyon oranlarında ve yüksek baÅŸarıyla kalp ve damar operasyonları yapılabilmektedir.

Doç. Dr. Ali Kubilay Korkut

 

kubilaykrkt@gmail.com
 

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı

BayrampaÅŸa Kolan Hospital

​

Yayın Tarihi:18 /07/2016

bottom of page