top of page

 

CANLI VERÄ°CÄ°DEN BÖBREK NAKLÄ° !

​

Dünyada ve ülkemizde kronik hastalıkların sıklığı gittikçe artmaktadır. Ortalama yaÅŸam süresinin uzaması, ÅŸeker ve tansiyon gibi hastalıkların sıklığındaki artış böbrek yetmezliÄŸi hasta sayısını da arttırmaktadır. Ülkemizde her 7-8 kiÅŸiden birinde deÄŸiÅŸik düzeylerde böbrek rahatsızlığı bulunmaktadır. 


Son dönem böbrek yetmezliÄŸi, evre 5 olarak ifade edilen,  böbrek fonksiyonlarının ileri derecede ve kalıcı olarak bozulması durumudur. Bu durumda hastanın yaÅŸamını sürdürebilmesi için, diyaliz veya böbrek nakli tedavilerinden birinin uygulanması zorunludur. 


Diyaliz, kandan atık ürünleri temizleyen ve sıvı dengesini düzenleyen bir tedavi yöntemidir. Diyaliz tedavisi ile, bozulan böbrek fonksiyonlarının,  az bir kısmı yerine getirilebiliyor. Hemodiyaliz ve periton diyalizi olmak üzere iki çeÅŸit diyaliz yöntemi uygulanıyor. 2016 yılı itibari ile yaklaşık 65.000 hasta diyaliz tedavileri ile yaÅŸamaktadır.


Böbrek nakli, hastanın vücuduna bir baÅŸka kimseden alınan böbreÄŸin nakledilmesi olarak tanımlanmaktadır. Nakil için kullanılacak böbrek canlı vericilerden veya beyin ölümü gerçekleÅŸmiÅŸ kadavra vericilerden saÄŸlanabiliyor. Böbrek nakli ile  diyalizin aksine, böbrek fonksiyonlarının tümü yerine getiriliyor. Ayrıca böbrek nakli, hastaya daha uzun ve daha kaliteli bir yaÅŸam olanağı saÄŸlıyor. Bu sebeplerle; son dönem böbrek yetmezliÄŸinin en iyi tedavi yönteminin böbrek nakli olduÄŸu kabul edilmektedir. 


Böbrek nakli en iyi tedavi yöntemi olmakla birlikte,  tüm hastalara yetecek kadar organ bulmak mümkün olmamaktadır. Ülkemizde kadavradan böbrek nakli olmak için yaklaşık 23.000 hasta Ulusal Böbrek Bekleme Listesinde beklemektedir. Bekleme listesindeki hasta sayısı her geçen gün artmakta iken, listedeki hastaların yaklaşık % 50'si organ nakli beklerken hayatlarını kaybetmektedir. 


Ülkemizde kadavradan organ bağışı geliÅŸmiÅŸ ülkelere göre, çok düÅŸük seviyededir. Bu nedenle Türkiye’de yapılan böbrek nakillerinin % 80’ini canlı vericiden yapılan böbrek nakilleri oluÅŸturmaktadır.  Türkiye ÅŸu anda canlı vericili organ naklinde dünyada birinci sırada yer almaktadır.

​

Ülkemizde hastanın veya eÅŸinin kan grubu uyumu olan 4. dereceye kadar akrabalarından böbrek nakli rahatlıkla yapılabiliyor. Kan grubu uyumu olmayan canlı verici varlığında çapraz nakillerle böbrek nakli yapılabilme ÅŸansı da mevcut.  
Akraba olmayan canlı verici adayları ise Ä°l SaÄŸlık MüdürlüÄŸü’nde oluÅŸturulan Etik Kurul’da incelemeye alınır. Ä°lgili yönetmelik ve mevzuatlara aykırı herhangi bir hususun bulunmadığı ispat edilen durumlarda Etik Kurul kararıyla akraba olmayan kiÅŸilerin de böbrek vericisi olmaları saÄŸlanıyor. 


Canlı vericiden böbrek naklinde, ameliyat zamanlaması yapılarak, alıcı ve vericinin en iyi ÅŸartlarda operasyonlarının gerçekleÅŸtirilmesi saÄŸlanabiliyor. Ayrıca böbrek çıkarıldıktan çok kısa süre sonra, hiç hasar görmeden alıcıya nakledilebiliyor. Bu sebeple canlıdan böbrek naklinin erken dönem baÅŸarı ve uzun dönem takip sonuçları  çok iyi düzeydedir. 


Canlı vericiden böbrek naklinin avantajları olmasına karşın,  hastanın saÄŸlıklı bir yakınının, böbrek vermek için ameliyat olması  gerekmektedir. Biz saÄŸlık profesyonelleri olarak, yakınlarının saÄŸlığına kavuÅŸması için, bir böbreÄŸini bağışlayan bu fedakar insanlara, en güvenli ve en konforlu ameliyatı yapmakla yükümlüyüz.


Günümüzde cerrahi tekniklerdeki ve teknolojideki geliÅŸmeler sayesinde, hem verici hem de alıcı ameliyatları,  kapalı (minimal invaziv) yöntemlerle yapılabilmektedir. NOTES yöntemi ile doÄŸum yapmış kadın vericilerden böbrek vajinal yoldan çıkarılmakta ve neredeyse hiç ameliyat izi kalmadan  böbrek verici ameliyatları gerçekleÅŸtirilebilmektedir.

 
Kapalı yöntemlerle yapılan verici ameliyatları sonrası vericiler, daha az aÄŸrı çekmekte, daha çabuk ayaÄŸa kalkmakta ve daha erken iÅŸlerine dönebilmektedirler. Karın duvarında küçük kesilerin olması daha iyi kozmetik sonuçlar doÄŸurmaktadır ve kesi yerinde fıtık, enfeksiyon gibi komplikasyonlar daha nadir görülmektedir. Bu sebeplerle canlıdan böbrek naklinde, kapalı yöntemler, böbrek çıkarılmasında standart yöntem haline gelmiÅŸtir.


Günümüzde kadavra organ bağışının yetersiz olması nedeni ile canlı vericiden böbrek nakli, son dönem böbrek yetmezliÄŸi hastaları için en önemli tedavi seçeneÄŸi olarak durmaktadır. 
 

Prof. Dr. Ä°brahim Berber

iberber@hotmail.com

Böbrek Nakli Merkezi Direktörü
Acıbadem International Hastanesi

​

Yayın Tarihi:23 /11/2016

bottom of page