top of page

HEMODÄ°YALÄ°ZDE DAMARA ULAÅžIM ÇALIÅžTAYI, Ä°ZMÄ°R’DE BAÅžARIYLA GERÇEKLEÅžTÄ°RÄ°LDÄ° !

Hemodiyaliz Hastalarının YaÅŸadığı Damaryolu Sorunlarının  Sebepleri ve Çözüm Yolları Masaya Yatırıldı.

Ä°zmir  yine tarihsel deÄŸeri olacak,  önemli bir toplantıya ev sahipliÄŸi yaptı. 24 Åžubat 2017 tarihinde SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesi, Ä°zmir Tepecik EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi, Nejat Aksu Konferans Salonu’nda Türkiye’de ilk kez gerçekleÅŸtirilen «Hemodiyalizde Damara Ulaşım Çalıştayı» Ä°zmir ve çevre illerden gelen hekim ve hemÅŸirelerin yoÄŸun ilgisi ve katılımı ile gerçekleÅŸtirildi. 

 

Kronik böbrek yetmezliÄŸi sebebiyle hemodiyaliz tedavisine ihtiyaç duyan hastaların diyaliz makinasına baÄŸlanabilmesi için damaryolu adı verilen özel sistemlere ihtiyaç bulunuyor. Ülkemizde ÅŸu an  için yaklaşık 60.000 hasta, özel ve kamu hemodiyaliz ünitelerinde hemodiyaliz tedavisi ile yaÅŸamaktadır. Damaryolunun saÄŸlanmasında ve geliÅŸen sorunların çözümünde, özellikle Kalp ve Damar Cerrahisi ve Radyoloji branÅŸlarının bu konuda, tecrübe kazanmış hekimleri görev alıyor.

​

Konu hakkında DiyalizHaber’e açıklama yapan çalıştay baÅŸkanlarından Doç. Dr. Önder YavaÅŸcan  «Hemodiyalizin yapılabilmesinin ön ÅŸartı, hastaların yaÅŸam kalitesinin ve tedaviye uyumunda önemli bir etken olan damaryolunun saÄŸlanması, kullanılması ve takibi sürecinde yaÅŸanan sorunları multidisipliner bir yaklaşımla ele aldık.  Ülkemizde ilk defa bu konuda düzenlenen bu çalıştayda  böbrek yetmezliÄŸi konusunda çalışmalar yapan Türk Nefroloji DerneÄŸi, Çocuk Nefroloji DerneÄŸi, Türk Nefroloji ,Diyaliz  ve Transplantasyon HemÅŸireleri DerneÄŸi, Diyaliz Hekimleri DerneÄŸi, Diyaliz Hastaları DerneÄŸi temsilcilerinin  ve diyaliz merkezlerinde çalışan saÄŸlık profesyonellerinin deÄŸerli fikirlerini aldık.  Ayrıca Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nin konuyla ilgili Nefroloji, Çocuk Nefroloji, Kalp Damar Cerrahisi ve GiriÅŸimsel Radyoloji Bilim dallarından çok deÄŸerli hocalarımız görüÅŸlerini paylaÅŸtılar. Bu çalıştay ile saptadığımız sorunları ve çözüm önerilerini toplayacağımız bir raporu SaÄŸlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na ileteceÄŸiz.  Bu ÅŸekilde hemodiyaliz hastalarımıza ve bu hastaların tedavileri ile uÄŸraÅŸan saÄŸlık çalışanlarımıza faydalı olacağımızı umuyoruz.

 

Çalıştay projesinin planlanma aÅŸaması ve organizasyonunda yer alan Türk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon HemÅŸireleri DerneÄŸi yönetim kurulu üyesi Hem. Sevginar Åžentürk ise yaptığı açıklamada « Bu çalıştay ile  Ä°zmir ve çevre illerden gelen hekim ve hemÅŸireler  hemodiyaliz hastalarının damaryolu saÄŸlanmasında yaÅŸadıkları sorunları doÄŸrudan  aktarma ÅŸansına ulaÅŸtılar. Damaryolu konusunda Ä°zmir’de bu kadar sorun var ise, ülkemizin diÄŸer bölgelerindeki durumu düÅŸünemiyorum. Bu çalıştaya konunun esas muhatabı olan;  SaÄŸlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nu da davet etmemize raÄŸmen bu çalıştaya katılamadılar. Bu sorunun çözümü için yetkililerin bir an önce gerekli adımları atmaları gerekiyor. Bize düÅŸen hemodiyaliz ve damaryolu konusunda toplumun farkındalığını artırmaktır. Hastalarımız, hemÅŸirelerimiz, diyaliz hekimlerimiz, nefrologlarımız, cerrahlarımız, radyologlarımız ve eÄŸitimcilerimizin katılımları ve katkıları bize yol gösterdiler. Çalıştayın gerçekleÅŸmesinde yer alan herkese  teÅŸekkür ediyorum» dedi.    (Haber- Adem Sezen) DÄ°YALÄ°ZHABER

Yayın Tarihi: 27/02/2017

bottom of page