top of page

Åž. Seda Soyal

 

sdasyl@gmail.com

 

Diyaliz Teknikeri

Özel Derince Diyaliz Merkezi

DİYALİZ TEKNİKERLİĞİ OYUNLARI !

 

Herkesin geçmiÅŸinde, ileride ne iÅŸ yapmak istediÄŸi hakkında diyaloglar vardır. Bana da aynı soru defalarca yöneltilmiÅŸtir:  “Kızım ileride ne olmak istiyorsun?”

​

Ben kendimi bildim bileli, bu sorulara hep aynı cevabı vermiÅŸtim; “Büyüyünce hemÅŸire olacağım teyze”, “Büyüyünce hemÅŸire olmak istiyorum amca, dede, anneanne, babaanne”…

​

Lisede SaÄŸlık Meslek Lisesi’ nde okumak nasip olmamıştı. Nasıl üzüldüÄŸümü çok iyi hatırlıyorum. ArkadaÅŸlarımın bazılarını SaÄŸlık Meslek Lisesi’ne giderken gördüÄŸümde, içimde kocaman bir burukluk vardı,  onlara hep imrenerek bakmıştım. Onlara merakla sormuÅŸtum: “Hangi hangi dersleri okuyorsunuz?”, “Bugün stajda neler yaptınız?”.

 

Benim gibi, bugün saÄŸlık camiasında olanların çoÄŸunun hikayesi böyle baÅŸlamıştır, deÄŸil mi?  Ben lisede eÅŸit ağırlık öÄŸrencisiydim ve hemÅŸirelik bölümü sayısaldan alırdı. Bu yüzden,  benim hemÅŸire olabilmem daha da zorlaÅŸmıştı. Hastalarım olsun, onların iyileÅŸtireyim, aÄŸrılarının geçmesi için elimden gelen her ÅŸeyi yapayım, hastalıkları geçtiÄŸi zaman yüzlerinde mutluluÄŸu görebileyim, isterdim. Bunlar benim için mutluluk verici, güzel hayallerdi.

 

Üniversite sınavında tercihlerim arasına Diyaliz TeknikerliÄŸi bölümünü yazdım ve kazandım. Evet, bir hemÅŸire olmasam da, bende saÄŸlık camiasının bir bireyi olabilecektim. Diyaliz TeknikerliÄŸi ile ilgili beklentilerim yüksekti. Aldığım eÄŸitimin yeterli olduÄŸunu düÅŸünüyordum. Ä°ÅŸini iyi yapan bir diyaliz teknikerinin, bir diyaliz hemÅŸiresinden farkı olmayacağını düÅŸünüyordum.

​

Mezun olup iÅŸe baÅŸladığımda, gerçeklerle yüzleÅŸmek zamanı gelmiÅŸti. Öyle eksiklerim vardı ki; ben ne okudum, ne öÄŸrendim, diye kendimi sorguluyordum.  Üstelik ben, okulunu baÅŸarı belgesiyle bitirmiÅŸ, bir öÄŸrenciydim. Bizi bu hale getiren, boynumuzu büken aldığımız eÄŸitimin yetersizliÄŸiydi. Staj günlerimiz ilk yıl haftada yarım gün, ikinci sene ise haftada 2 gün idi ve bu çok yetersizdi. Çünkü bizim mesleÄŸimiz, teorik te olduÄŸu kadar, pratikte de mükemmel olmamızın gerektiÄŸi bir meslek grubudur. Kitaplarda yazılanlardan veya derslerde anlatılanlardan, çok farklı bir hayat vardı,  diyaliz salonlarında.

​

Bunun üzerine karar verdim; devlete atanana kadar özel diyaliz merkezlerinde çalışarak kendimi yetiÅŸtirecek,  okulda alamadığım eÄŸitimimi burada kıdemli hemÅŸirelerimden almak için çaba gösterecek ve hiçbir hastaya zarar vermeden bu farkı kapatmaya çalışacaktım. Bu yolda bana en çok destek verenler; yine yıllarını diyaliz salonlarında geçirmiÅŸ, hayatlarını bu iÅŸe adamış, diyaliz hemÅŸireleri oldu.

​

Asıl sorun nerededir diye düÅŸünüyorum; planlama yapılmadan mezun edilen, diyaliz teknikerlerinin sayısı mı? Gerçekçi olalım, bütün hemÅŸireler baÅŸka bölümlere çekilse bile hepimiz iÅŸ bulacak mıyız? Bulduk diyelim maaÅŸlarımız hak ettiÄŸimiz düzeye gelecek mi? Bence ne yazık ki, bunlar hiç bir zaman olmayacak. Bir zamanlar diÄŸer birçok meslek grubunun üstünde oynanan bu oyun, ÅŸimdi bizim üzerimizde oynanıyordu. Önce bir maÄŸdur kitlesi oluÅŸturuluyor. Bu kitle dün öÄŸretmenler ve hemÅŸirelerdi, ÅŸimdi ise sıra bizdeydi. Sonra birçok kahraman çıkıp, bizleri kurtarma sözü veriyorlardı. Bizi kurtarabilecek kadar gücü olanlar, baÅŸtan bu maÄŸduriyeti neden görememiÅŸler, neden engellememiÅŸlerdi. Anlamıştık ki; hepsi bu oyunun bir parçası idi.

​

Bunları biliyorum, ama bilmek yetmiyor; geleceÄŸe umutla bakmak istiyorum. Bundan birkaç yıl sonra daha da büyüyecek, bu maÄŸduriyet tablosu için, çok üzgünüm. MesleÄŸimin itibarı için, birçok arkadaşım gibi bende direniyorum. Her ÅŸeye raÄŸmen Diyaliz TeknikerliÄŸi’ni seviyorum ve bu alanda kendimi geliÅŸtirmek istiyorum.  DileÄŸim ÅŸudur ki; diÄŸer meslek grupları gibi, bizde bu oyunun kaybedeni olmayız.

Yayın Tarihi: 09/07/2016

bottom of page