top of page

Ozan Avim 

​

sipahi868@gmail.com

Diyaliz Teknikeri

DÄ°YALÄ°Z TEKNÄ°KERLİĞİNDE GÜNCEL SORUNLAR!

 

Günümüzde saÄŸlığın her alanında yapılan tıbbi iÅŸlemler çeÅŸitlenmiÅŸ ve karmaşık prosedürler ile uygulanmaktadır. Bunun sonucu olarak sadece belli hastalıklarla ve belli tıbbi iÅŸlemlerle uÄŸraÅŸan saÄŸlık çalışanları, yani branÅŸlaÅŸma kavramı ortaya çıkmıştır. 

​

Ülkemizde de bu branÅŸlaÅŸma çalışmaları her alanda hızla ilerlemektedir. Bunun sonucu olarak da diyaliz ünitelerinde de branÅŸlaÅŸma ihtiyacı oluÅŸmuÅŸ ve diyaliz teknikerliÄŸi  bölümü doÄŸmuÅŸtur.  SaÄŸlık bölümlerinde olduÄŸu gibi diyaliz teknikerliÄŸinde de yaÅŸanan bu hızlı deÄŸiÅŸim, bu bölümde karmaşık ve büyük sorunları da beraberinde getirmiÅŸtir. Özellikle ülkenin ihtiyaçları belirlenmeden ve uzun vadeli planlama yapılmadan uygulanan saÄŸlık teknikeri yetiÅŸtirme politikası gençler için tam bir hayal kırıklığına yol açmıştır. Mezun edilen binlerce saÄŸlık teknikeri, kamuda ve özel sektörde iÅŸ bulamama sorunu ile karşı karşıyadır.

​

Bu sorundan en muzdarip olan kesimlerden birisi de diyaliz teknikerleridir. Diyaliz teknikerleri iÅŸ bulmakta ciddi sorunlar yaÅŸarken, üniversiteler kontenjanlarını artırarak, yeni diyaliz teknikerleri yetiÅŸtirmeye devam etmektedir.

​

Avrupa BirliÄŸi müzakereleriyle baÅŸlayan "saÄŸlıkta branÅŸlaÅŸma" programı ne yazık ki ülkemizde istenilen ÅŸartlarda ilerlememektedir. Mezun edilen diyaliz teknikerleri, sadece diyaliz alanında çalışma hakkına sahiptir. Üniversitelerde verilen eÄŸitim ise bildiÄŸimiz gibi yetersiz kalmaktadır. Bu yetersizliÄŸi kapatmaksa tamamen meslektaÅŸlarımızın elindedir. Üniversitede verilen eÄŸitimle yetinen meslektaÅŸlarımız,  sonrasında ciddi sıkıntılar yaÅŸamaktadır. Bu sıkıntıların yaÅŸanmaması için  üniversite eÄŸitimi ve sonrasında kendilerini bilgi ve pratik uygulamalar açısından geliÅŸtirmeleri gerekmektedir. Mesleki bilgi ve tecrübe yetersizliÄŸi özellikle yeni mezun olan arkadaÅŸlarda sık görülmektedir. Elbette ki bilmemek, bir ayıp deÄŸildir. Elbette ki tecrübe, hemen geliÅŸen bir ÅŸey deÄŸildir. MesleÄŸe yeni baÅŸlayan meslektaÅŸlarımızın kendilerini geliÅŸtirmelerini önemle belirtiyorum.

​

Üniversitelerde okuyan arkadaÅŸların,  özellikle yaz stajı altında verilen eÄŸitimleri çok ciddiye almaları gerektiÄŸini vurgulamak isterim. Yeni ÅŸeyler öÄŸrenmeye istekli ve azimli olmayan meslektaÅŸlarımız ne yazık ki; iÅŸ ve kariyer konusunda ciddi sıkıntılar yaÅŸayacaklardır. Bu sıkıntıların yaÅŸanmaması için sadece okul eÄŸitimiyle yetinmemeliyiz. MesleÄŸini seven ve bu mesleÄŸi canı gönülden yapacak meslektaÅŸlar, bu camiada her daim saygın konumda olacaktır  ve gittikleri her yerde saygıyı ve hürmeti göreceklerdir. Son zamanlarda üzücü hadiseler duymaktayız. Özellikle staj uygulamalarına giden arkadaÅŸlar isteksiz ve zoraki hareketler sergilemektedir. Bilinmesi gereken temel teorik bilgilerden bile bihaber olan arkadaÅŸları buradan uyarıyorum. Bu meslek sadece size ait olmayıp; tüm camiada bulunan herkesindir. O yüzden yapacağınız her olumsuz hamle, tüm diyaliz teknikerlerine yapılmaktadır. Lütfen bunun bilincinde olalım. Hepimiz bu bilinçte olmazsak bu camiada saygın konuma gelemeyiz.

​

Bu bölümde okumaya istekli ve azimli öÄŸrenciler bu mesleÄŸin can damarı ve gözbebeÄŸidir. OkuduÄŸumuz okulu, yaptığımız iÅŸi her zaman önemseyelim. Tecrübeli teknikerler olarak, bu öÄŸrencilere her türlü desteÄŸi vermeliyiz. BaÅŸarılar her daim, hepimizin olsun…

​

Yayın Tarihi: 28/03/2017

bottom of page