Op. Dr. Mesut Kösem
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı
Acıbadem International Hastanesi
KALP ve DAMAR CERRAHI GÖZÜYLE EV HEMODÄ°YALÄ°ZÄ°
Hemodiyaliz tedavisi, kronik böbrek yetmezliÄŸinde, ülkemizde sıklıkla (%81) uygulanan tedavi yöntemidir. Böbrek nakli ve periton diyalizi ise; geriye kalan % 19 hastada uygulanmaktadır.
Hemodiyaliz tedavisi ile ülkemizde yaÅŸayan hasta sayısı ÅŸu an için 60.000 civarındadır. Hemodiyaliz tedavisi daha önceden sadece diyaliz merkezinde doktor gözetiminde ve tecrübeli diyaliz hemÅŸireleri-teknikerleri tarafından uygulanmaktaydı. Ev hemodiyalizi ile bu tedavi evde hastanın kendisi veya bir yakını tarafından uygulanmaktadır.
Son yıllarda gazete, televizyon ve sosyal medyada sıkça ev hemodiyalizi konusu iÅŸlenmeye baÅŸladı. Ev hemodiyalizi ile hastaların diyaliz merkezine gidiÅŸ geliÅŸlerinde kaybettikleri zaman kendilerine kalmaktadır. Ayrıca istedikleri zaman ve istedikleri süre kadar diyaliz yapabilmeleri, hastalara önemli bir özgürlük vermektedir. Ayrıca daha uzun süre yapılan diyalizin, diyaliz kalitesi üzerine olumlu etkilerinin olması beklenmektedir.
Ev hemodiyalizi kulaÄŸa hoÅŸ gelse de; bu konunun yarar ve riskleri açısından detaylı incelenmesinde fayda vardır. Ev hemodiyalizi konusunda aÅŸağıdaki hususlarda görüÅŸlerimi açıklamak isterim:
-
Hemodiyaliz iÅŸlemi son derece teknik ve ayrıntıları olan bir tedavidir. Tedavinin her aÅŸamasında teknik, tıbbi sorun ve komplikasyonların görülmesi mümkündür.
-
Hemodiyalize giren hasta grubunda yıllık ölüm oranları % 15-20 düzeyindedir. Bu ise yüksek riskli bir hasta grubuna bu tedavi yönteminin önerildiÄŸi anlamına gelir. Bu tedavi için hastanın detaylı kardiyolojik bir incelemeden geçmesi uygundur.
-
Damar giriÅŸi bir hemÅŸire için bile yıllar içinde kavranan ve tecrübe kazanılan bir konudur. Bu konuda hastanın veya hasta yakınının, 2 ayda tamamen bu iÅŸi öÄŸrenebileceÄŸini iddia etmek hemÅŸirelik mesleÄŸine ve eÄŸitimine saygısızlıktır. HemÅŸire diyalize baÅŸlatmadan hastanın tedaviye uygunluÄŸuna karar vermekte, damaryolunu kontrol etmekte, uygun iÄŸne takma bölgesine, iÄŸne yönüne ve çapına karar vermektedir. Bu aÅŸamalarda, hemÅŸire tecrübesi, yüzlerce farklı hastanın fistülüne, binlerce iÄŸne giriÅŸi yapmakla, mükemmel düzeye gelmektedir.
-
Hastanın damar giriÅŸini kendinin yapması, bazı hastalarda mümkün gibi gözükse de bu iÅŸlemi hemÅŸire iki elini kullanarak ve sterilliÄŸe azami gayret göstererek yapmaktadır. Hastanın kendi iÄŸne giriÅŸi yapması, enfeksiyon riskini artırabilir, iÅŸleme baÄŸlı fistüle zarar verme ve damarın yırtılması gibi durumların geliÅŸme riskini artırabilir. Hastanın uygunsuz hareketi veya damarın balonlaÅŸmış kısmından yırtılması ile oluÅŸabilecek aşırı kanamaların, hastanın dakikalar içinde ölümüne sebep olabileceÄŸi unutulmamalıdır.
-
Bu tedavi seçeneÄŸinde genellikle button-hole (düÄŸme deliÄŸi) denilen aynı noktadan ve aynı açı ile yapılan iÄŸne giriÅŸ tekniÄŸi uygulanmaktadır. Bu teknikte iÄŸne giriÅŸ noktalarında yalancı anevrizma (balonlaÅŸma), ciltte incelme, enfeksiyon ve rüptür geliÅŸme riskinin artabileceÄŸi bilinmektedir.
-
Evde hemodiyaliz programına alınacak hastaların fistüllerinin, hastanın kullanımı açısından risk deÄŸerlendirmesi yapılmasına ihtiyaç vardır. Bu deÄŸerlendirme bu konuda tecrübeli damar cerrahları tarafından Renkli Doppler USG kullanılarak yapılmalıdır. Bu deÄŸerlendirmede el dolaşımı, fistül debisi, fistül damar çapı, fistül damar derinliÄŸi ve fistül damar trasesi gibi faktörler ayrıntılı deÄŸerlendirilmelidir. Buna göre güvenli ve tehlikeli iÄŸne takma lokalizasyonları belirlenmelidir. Damaryolunun 6 ay veya 1 yıllık periyodlarla damar cerrahları tarafından takibi saÄŸlanmalıdır.
-
Hasta evde hemodiyaliz iÅŸlemi sırasında geliÅŸebilecek ve acil müdahale gereken durumlara karşı savunmasızdır. Bu sorunlar geliÅŸtiÄŸi anda hastanın ölüm riskinin yüksek olması beklenir. Bu sebeple evde diyaliz tedavilerinde geliÅŸebilecek acil durumlara karşı, iyileÅŸtirici önlemlerin alınması uygundur.
-
Yönetmelik ve genelgeler incelendiÄŸinde hastaya veya yakınına 2 aylık eÄŸitim sonrası bu iÅŸi evde yapabileceÄŸine dair sertifika nefrolog imzasıyle verilmektedir. Hasta veya yakınlarının geliÅŸen tıbbi bir sorun karşısında dava açıldığında, eÄŸitimin yetersiz verildiÄŸi iddiasıyla eÄŸitim hemÅŸiresi ve nefroloÄŸu sorumlu göstermeleri mümkündür.
-
Hasta ve hasta yakınlarına bu tedaviyi uygulama hakkının verildiÄŸi belirtilmekle birlikte, bu kiÅŸilerin yaptıkları hatalı uygulamalar sonucu maruz kalabilecekleri cezai sorumluluk açık deÄŸildir. Günlük hayatta biliriz ki; verilen bir hak ayrıca sorumluluk ve cezai müeyyide ile birliktedir.
-
Evde diyaliz yapan hastanın yakınlarının, bu tedavi uygulanırken evde stres kaynağı olacağı, özellikle çocuk yaÅŸ grubundaki bireylerin bu ortamdan uzak tutulması gereklidir. Ayrıca diyaliz sonucu oluÅŸan tıbbi atıkların, ev halkını koruyacak önlemlerle ilgili kuruluÅŸa teslimi konusunun yakından denetlenmesi gerekir.
-
Ev hemodiyalizi için her eve bir diyaliz makinası ve su sisteminin kurulması gibi maliyetli bir yatırım gerekmektedir. Merkez hemodiyalizinde 5 hastaya bir makine kullanılabilirken, tamamı ithal cihazlara en azından 5 kat daha fazla ekonomik kaynak ayrılması zorunluluÄŸu ortaya çıkmaktadır.
-
Ülkemizde geçerli saÄŸlık hukuku, doktorun bulunmadığı ortamda yapılabilecek tıbbi müdahaleleri son derece kısıtlamışken, evde hemodiyaliz gibi atardamar giriÅŸimi olan, tıbbi cihaz kullanımı gereken ve acil durum müdahaleleri bulunan bir tedaviye hastanın-hasta yakınının yapabilme hakkının geçerliliÄŸi tartışmalıdır. Ülkemizde çok küçük iÅŸlemlerin bile, doktor tarafından muayenehanelerde yapılması imkansızken, hemodiyaliz iÅŸleminin ev ortamında, hasta tarafından yapılmasına müsaadenin dayanaklarının gözden geçirilmesinde fayda vardır.
-
Ev hemodiyalizi sırasında geliÅŸen komplikasyon ve ölümlerin hukuki sonuçlara yol açması kaçınılmazdır. Bunun için sorunlar karşısında hasta, hasta yakını, eÄŸitim hemÅŸiresi, nefrolog, diyaliz merkezi mesul müdürü, diyaliz merkez sahibinin hukuki ve cezai durumu belirlenmelidir.
-
Bu tedaviyi yapan hastadan ve yakınından geliÅŸebilecek komplikasyonlara baÄŸlı, ayrıntılı onamlar alınmalıdır. Aksi takdirde bu süreçlerin ciddi tazminat davalarına dönüÅŸmesi kaçınılmazdır.
-
Ev hemodiyalizinin hasta-hasta yakını yerine, en azından 5 yıl tecrübeli diyaliz teknikeri veya hemÅŸiresi tarafından yapılmasının koÅŸulları saÄŸlanmalıdır. Ayrıca hastanın vital bulgularının online izlemi için doktorun bulunduÄŸu, saÄŸlık personelinin sesli olarak yönlendirilebildiÄŸi komuta merkezleri oluÅŸturulmalıdır. Böylece acil durumda doktorun emriyle gerekli ilaç tedavileri uygulanabilir ve 112 sisteminin hastaya en hızlı ÅŸekilde ulaÅŸması saÄŸlanabilir.
Her ÅŸeye raÄŸmen; ev hemodiyalizinin seçilmiÅŸ hasta grubunda hastanın yaÅŸam kalitesi ve diyaliz yeterliliÄŸi üzerine faydalı etkilerinin olması beklenir. Ev hemodiyalizinin standartlarının yükseltilmesi, tedavinin güvenilirliÄŸini artırarak, daha çok hasta tarafından uygulanabilmesini saÄŸlar. Bunun için dünyada uygulanan projeler detaylı olarak incelenmeli; hekim, hemÅŸire ve hasta derneklerinin görüÅŸleri doÄŸrultusunda yapılacak düzenlemelerle, bu tedavinin daha güvenli bir hale getirilmesi saÄŸlanmalıdır.
Yayın Tarihi: 06/04/2016