top of page

HAYALÄ°MDÄ° SAÄžLIKÇI OLMAK !

 

2006 yılında, bir özel hastanede, hasta danışmanı olarak baÅŸlamıştı, serüvenim. Daha sonra anjiyo raportörü olarak devam etti hikayem. 8 yıl çabucak geçmiÅŸti, büyük bir zevkle yaptım iÅŸimi ve burada çok ÅŸey öÄŸrendim. 


Ama insanlara faydalı olabilmek için, baÅŸka ÅŸeyler yapmamın zamanı gelmiÅŸti bana göre, kimilerine göre ise de çoktan geçmiÅŸti. Benim için, yaşın pek bir önemi yoktu. Bu yaÅŸtan sonra okuyup da ne yapacaksın diyenler de oldu, ama ben dinlemedim. ÖÄŸrendiklerimi uygulayabileceÄŸim, insanlara daha faydalı olabileceÄŸim, bir ÅŸeyler yapmak istiyordum.  


Ablam ve liseye giden küçük kız kardeÅŸim sayesinde, üniversite sınavlarına girdim. Sıra bölüm seçmeye gelmiÅŸti. Ekip arkadaÅŸlarımın fikirleri benim için çok önemliydi. Hangisini seçsek, bayan için hangisi uygun, hangisi daha çok para kazandırır, hangisinin ataması fazla, hangisini okursan açıkta kalmazsın? Daha bir çok soru. Ä°nkar etmeyin, sizde bunları düÅŸündünüz.


Tercihlerimde ilk sıraya Paramedik bölümünü koydum, çünkü ataması ve iÅŸ imkanı çoktu. Ä°kinci sıraya da Diyaliz Bölümü’nü yazmıştım, çünkü bana çok yabancı deÄŸildi ve anjioda çalışırken bu hasta profilini tanıma fırsatım olmuÅŸtu. Hiç unutmuyorum, yıllar önce bir bayram nöbetinde, diyalizde hastaların kabulünü yapmak için gittiÄŸimde, ben asla diyalizde çalışamam diye düÅŸünmüÅŸtüm. 


Beklenen gün geldi ve sonuçlar açıklandı. Üsküdar Üniversitesi Diyaliz Bölümü’nü ikinci öÄŸretim olarak kazanmıştım. Sevindim ama bir yanım da buruktu. Belki de emin deÄŸildim, bu bölümü gerçekten isteyip istemediÄŸimden. Kafamda büyük soru iÅŸaretleriyle, kaydımı yaptırdım. Nasıl olacak, sevebilir miyim, yapabilir miyim?

​

Sabahları iÅŸ, akÅŸamları okul derken; iÅŸ, okul, ev üçgeni arasında çok yoruluyordum. Ama gün geçtikçe endiÅŸelerim azalıyordu. 


Herkes hastaların zor ve sinirli olduÄŸunu anlatıyordu. Psikolojik yönden yıpratan bir meslek olduÄŸunu söylüyorlardı. Hepimizin böyle zamanları olmuyor muydu? Hepimiz sinirli olabiliyorduk, sebepsizce. En azından onların bunu yapmalarında ki sebep belliydi. Onları anlamamız gerekiyordu. Uzun süredir, saÄŸlık sektöründe yer almak, benim avantajımdı.


Tüm bu olumsuz düÅŸüncelere raÄŸmen sevmiÅŸtim bu bölümü. Vizeler, finaller, stajlar derken, okuldan mezun oldum. Bu süreçte, ailem ve ekibim, benden desteÄŸini hiçbir zaman esirgemedi. Åžimdi aynı hastanede, diyaliz teknikeri olarak, serüvenime devam ediyorum. 


Mutluyum, çünkü kimseyi dinlemedim. Mutluyum, çünkü istediÄŸim ÅŸeyi yaptım. Mutluyum, çünkü onlara verdiÄŸim pozitif yaklaşımın, gözlerinde yarattığı mutluluÄŸu görebiliyorum. Evet zor bir meslek; erken iÅŸ başı yapıyorsunuz, her gün aynı yüzleri görüyorsunuz, deÄŸiÅŸik bir psikolojik ortamın içinde kalıyorsunuz. Ama seviliyorsunuz ve güveniliyorsunuz. 


Ben bu mesleÄŸe sahip olabilmek ve hakkıyla yerine getirebilmek için çok çalıştım. Çalışmaya ve kendimi geliÅŸtirmeye de devam ediyorum. EÄŸer bu iÅŸe, sadece para kazanmak olarak bakarsanız; iÅŸte o zaman yıllar sizi yıpratacak, ne kendinize, ne de baÅŸkalarına faydanız dokunacaktır. Bu mesleÄŸi seçmeyi düÅŸünen arkadaÅŸlarıma diyorum ki; «bu meslek, özveriyle çalışacak, güzel yüreklerin mesleÄŸi... »

​

Merve Öztekin

​

moztekin1987@gmail.com

Diyaliz Teknikeri
Medicana Çamlıca Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi

Yayın Tarihi: 25 /01/2017

bottom of page