top of page

Uz. Dr. Ä°dris Emir

dridrisemir36@hotmail.com

​

Dahiliye Uzmanı
Antakya Emir Diyaliz Merkezi
 

​

HEKÄ°M-HALK KÖPRÜSÜ NEDEN SARSILDI ?

​

VaroluÅŸtan bu yana, insanların yaÅŸarken ilk ihtiyaç duydukları, yaralandıkları zaman medet bekledikleri birileri, hastalandıklarında bilgisine ÅŸefkatine ve tedavisine muhtaç oldukları en doÄŸruyu bilen ve uygulamayı yapabilen birileri aranmıştır.

​

Ä°ÅŸte bu aranan kiÅŸi hekimdir, doktordur. Bir anlamda ilk deneyim ve bilgi biriktirenler, ilk toplum bilginleri, ilk düÅŸünürler insan topluluklarını ilk bir arada tutmaya çalışanlar toplumun içinden yetenekli dikkatli çalışkan özverili, içinde sevgi taşıyan kiÅŸilerden oluÅŸuyordu. Bu tür kiÅŸiler baÅŸka baÅŸka alanlarda da bilgiler toplayıp ayrı ayrı bilim ve teknolojilerin geliÅŸmesini saÄŸlamış oldular. Bu tür kiÅŸilerin birincil çıkış noktaları maddi çıkar olmamıştı. Daha önceki ekonomi sistemlerinde, hekimlerin ücret olarak talepleri olmazken, onlardan yararlananlar içten gelen bir duygu ile hekimlere maddi katkı yapmışlar, bu meslek sahiplerini üstün görmüÅŸ, geçimlerini saÄŸlamış ve muhtaç bırakmamışlardır. Eski çaÄŸlarda çalışıp yükselmek isteyen hekim maddi sorunla karşılaÅŸmazken, günümüzde hekim olmayı düÅŸünen kiÅŸi ve ailesi daha ilkokuldan baÅŸlayarak yüksek harcamalar yapmak zorunda olmuÅŸlardır. Teknoloji geliÅŸtikçe tıptaki tanı ve tedavi olanakları da arttı. DoÄŸal olarak, bu nimetin de bir külfeti olacaktır. Ä°laç ve tıbbi teknolojiyi geliÅŸtiren ve ellerinde tutan ülkeler ve firmaları iyi bir sömürü kapısı elde etmiÅŸ oldular. Ne zamanki kapitalist liberal ekonomi modeli hakim oldu o zaman bu alanda çalışanlar ilerlemek için kapitale ihtiyaç duymaya baÅŸladılar. Bir hayat boyu süren bu harcamalar doktor olan kiÅŸileri de etki altına almış oldu. Onlarda yetiÅŸtirenlere elinden tutanlara emeÄŸi geçenlere karşı borçluluk duygusu ve baskısı yarattı. Uzun süren eÄŸitim yıllarından dolayı hayatını evini kurmayı ancak ileri yaÅŸlarda gerçekleÅŸtirebildi. Yola geç çıkınca, mesafeyi kapatmak için hızlı yürümek zorunda kaldı. Yüksek hız yüksek harcama demektir. Böylece çok yönlü kuÅŸatılmışlık doktoru da sömürüp bunaltmaya baÅŸladı. Tek geçim kaynağı olan mesleÄŸini kullanmak zorunda kaldı. Kutsallık tahtı para gücü ile sarsıldı. Bu yüzden, hekim-halk arasındaki baÄŸ giderek gevÅŸeyip çözülmeye baÅŸladı.

​

Tam o süreçte, halkı kandırmak için birilerine ÅŸamar oÄŸlanı gerekliydi. Ä°yi ya doktordan daha iyi ÅŸamar oÄŸlanı mı bulacaklar. SaÄŸlık konusu kullanılabilecek en etkin alan oldu. Doktor her fırsatta yerden yere vuruldu. Sistem, günü kurtarmak için yazboz tahtasına çevrildi. Popülist bir yaklaşımla, daha kötüsüyle deÄŸiÅŸtirildi. Ä°yileÅŸmeyen hastalığın sorumlusu sanki doktormuÅŸ gibi bir algı yaratıldı. Nerede ise, hastalıkların müsebbibi de, iyileÅŸtirmeyeni de doktormuÅŸ gibi gösterildi. Hasta ile hekim arasındaki sevgi yerine düÅŸmanlık tohumları ekildi. Doktorlara ÅŸiddet ve saldırılar artmaya baÅŸladı. 

​

Bu durum, birilerinin bayağı iÅŸine yaradı basamakları tırmandı. Kaybeden yoksul hastalar ve doktorlar oldu. Dünyada baÅŸarısını kanıtlamış, doktorların bu kadar horlandığı, emekli doktorlarının unutulduÄŸu baÅŸka bir ülke bulamazsınız. Uykudaki maÄŸdurlar hele bir fark edebilse, bir fark etse!

Yayın Tarihi: 21/05/2017

bottom of page