top of page

HEMODÄ°YALÄ°ZDE ÖLÜM ORANLARI ARTIYOR !

Nefroloji Kongresi’nde Diyaliz PratiÄŸinde YaÅŸanan Sorunlar ele alındı.

​

19-23 Ekim 2016 tarihleri arasında Antalya  Susesi Luxury Otel’de 33. Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi ile 26. Ulusal Böbrek Hastalıkları, Diyaliz ve Transplantasyon HemÅŸireliÄŸi Kongresi gerçekleÅŸtirildi.

​

Kongre kapsamında diyaliz pratiÄŸinde yaÅŸanan sorunların tartışıldığı yuvarlak masa toplantısı gerçekleÅŸtirildi. Toplantıya diyaliz sektörünü temsil eden dernek ve vakıflar yer aldı. Toplantının moderatörlüÄŸünü Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Timur Erk gerçekleÅŸtirdi.  Toplantıda Prof. H. Zeki Tonbul (Türk Nefroloji DerneÄŸi), Yar. Doç. Dr. Hakan KaptanoÄŸulları (DÄ°ADER Yönetim Kurulu BaÅŸkanı),  Dr. Basri Yılmaz (DÄ°YAMER Yönetim Kurulu BaÅŸkanı), Dr. Mehmet Gürhan Bilgiç ( DÄ°HED Yönetim Kurulu BaÅŸkanı) dernekleri temsilen görüÅŸ ve önerilerini paylaÅŸtılar.

​

Toplantıda özellikle hemodiyaliz tedavisi alan hastalarda ölüm oranının artmakta olduÄŸu, kamunun hemodiyaliz tedavisine yeterli ilgiyi göstermediÄŸi, diyaliz merkezi sayılarının azalmakta olduÄŸu ve SGK’nın verdiÄŸi fiyatlarla kaliteli diyaliz yapmanın her geçen gün zorlaÅŸtığı vurgulandı. Toplantıya katılan SaÄŸlık Bakanlığı ve SGK temsilcileri sorunlar hakkındaki açıklamalarını yaptılar.

 

Toplantı hakkında görüÅŸlerini aldığımız Diyaliz Hekimleri DerneÄŸi BaÅŸkanı Dr. Mehmet Gürhan Bilgiç ″ Ülkemizde ÅŸu an yaklaşık 60.000 hasta hemodiyaliz tedavisi ile hayatlarını sürdürüyor. Son yıllarda hemodiyaliz tedavisi gören hastaların ölüm hızlarında belirgin bir artış izlenmektedir. Mesela; 2015 yılı içinde 9700 hemodiyaliz hastası hayatını kaybetmiÅŸtir. Bu sayıya hemodiyaliz tedavisine yeni baÅŸlayan hastalardaki ölümler dahil deÄŸildir. Bu hastalarımızın ölüm sebeplerinin SaÄŸlık Bakanlığı ve ilgili kurumlar tarafından detaylı olarak incelenmesine ihtiyaç var ‶ dedi.

 

Dr. Mehmet Gürhan Bilgiç açıklamasını ″Bu ÅŸekilde toplantıların daha sık yapılmasında fayda var. Diyalizdeki sorunların, ancak karşılıklı görüÅŸ alışveriÅŸi ile çözülebileceÄŸine inanıyorum. Biz Diyaliz Hekimleri DerneÄŸi olarak diyaliz merkezlerinde bu tedaviyi uygulayan hekimleri temsil ediyoruz. Son yıllarda, kamu ve özel diyaliz merkezlerinde çalışan diyaliz hekimleri, yoÄŸun iÅŸ temposu ve çalışma ÅŸartlarının ağırlığı sebebiyle, hemodiyalizden ayrılıp,  aile hekimliÄŸi, iÅŸ yeri hekimliÄŸi gibi alanlara kaydılar. Bu hekimlerin çoÄŸunluÄŸu diyaliz konusunda ileri derecede tecrübeli hekimlerdi. Kamudaki bir çok diyaliz merkezi, bu sebeple yönetmeliÄŸe aykırı olarak, diyaliz hekimi olmadan,  diyaliz yapmaya çalışıyor. Ülkemizde hemodiyalizde çalışacak hekim  sorununu çözmek için,  diyaliz hekimlerinin çalışma ÅŸartlarının iyileÅŸtirilmesi veya nefroloji uzmanlarının diyaliz merkezlerinde tam gün çalışması gerekiyor‶ diye bitirdi.  

(Haber: Adem Sezen- DÄ°YALÄ°ZHABER)

Yayın Tarihi: 25/10/2016

bottom of page