top of page

HEMODİYALİZDE ULTRASONOGRAFİ KULLANIMINA HEMŞİRELERDEN YOĞUN İLGİ

17-20 Eylül 2016 tarihleri arasında Ä°spanya’nın Valensiya  ÅŸehrinde 45. EDTNA/ERCA Uluslararası Kongresi gerçekleÅŸtirildi. Kongreye ağırlıklı olarak Avrupa ülkeleri olmak üzere Dünya’nın 70 ülkesinden konuÅŸmacı ve katılımcılar katıldı. Bu seneki kongrenin teması “ Sürdürülebilir böbrek tedavileri için, maliyete karşı kalite” olarak belirlenmiÅŸti.

​

 Avrupa Diyaliz ve Transplantasyon HemÅŸireleri DerneÄŸi/ Avrupa Böbrek Tedavileri DerneÄŸi  (EDTNA/ERCA )  tarafından gerçekleÅŸtirilen kongrede böbrek yetmezliÄŸi tanı ve tedavisinde hemÅŸirelik bakım hizmetleri konusunda bilimsel toplantı ve sunumlar gerçekleÅŸtirildi. Katılımcılar hasta bakımı ve tedavi yöntemleri konusundaki son klinik ve teknolojik yenilikleri inceleme fırsatı buldu.

Avrupa Diyaliz ve Transplantasyon HemÅŸireleri DerneÄŸi/Avrupa Böbrek Bakım DerneÄŸi (EDTNA/ERCA) kronik böbrek hastalarının tedavisinde rol alan hemÅŸireleri, sosyal hizmet uzmanlarını, diyetisyenleri, teknisyenleri, organ nakli koordinatörlerini ve birim yöneticilerinin üye olduÄŸu bu konuda büyük bir kuruluÅŸtur.  1971 yılında kurulmuÅŸ, 70 ülkeden 1500 üyesi olan EDTNA/ERCA tarafından her yıl böbrek yetmezliÄŸinde hasta bakımı üzerine uluslararası kongre düzenleniyor.

 

Kongrede ilgi çeken konulardan biri de Ultrasonografi kılavuzluÄŸunda güvenli damaryolu  giriÅŸleri idi. Toplantıda önce ultrasonografi hakkında teorik ve klinik bilgilerin anlatıldığı bir sunum gerçekleÅŸtirildi. Takiben gerçekleÅŸtirilen bir Workshop ile pratik olarak maketler üzerinde ultrasonografi kılavuzluÄŸunda damaryoluna (fistül) iÄŸne giriÅŸleri yapıldı.

​

Bu toplantılarda hemodiyaliz hastalarının diyaliz makinasına baÄŸlanmasını saÄŸlayan damaryoluna ( fistül) iÄŸne yerleÅŸtirilmesinde yaÅŸanan zorluk ve sorunların, ultrasonografi kullanımı ile azaltılabileceÄŸi vurgulandı. KonuÅŸmacılar bunun için, diyaliz hemÅŸirelerinin ultrasonografi kullanımı konusunda eÄŸitilmeleri ve tecrübe kazanmaları gerektiÄŸini belirttiler.

​

Dünyanın en büyük tıbbi cihaz üretici firmalarından olan General Electric tarafından kurulan standda ise, diyaliz merkezlerinde güvenli damaryolu giriÅŸleri için kullanılabilecek ultrasonografi cihazları tanıtıldı. Standta ayrıca katılımcılara ultrasonografi cihazlarını kullanma ve güvenli iÄŸne yerleÅŸtirme teknikleri gösterildi. Bu stand katılımcıların en çok ilgi gösterdiÄŸi stantlardan biri oldu.

(Haber: Sevginar Åžentürk – DÄ°YALÄ°ZHABER)

Yayın Tarihi: 24/09/2016

bottom of page