top of page

HEMODÄ°YALÄ°ZE YAPILAN ZAM DÄ°YALÄ°Z MERKEZLERÄ° Ä°ÇÄ°N UMUT IÅžIÄžI OLDU!

Son dönem böbrek yetmezliÄŸinde en sık kullanılan tedavi yöntemi olan hemodiyaliz ile ülkemizde yaklaşık 65.000 hasta hayatlarını devam ettiriyor. Hemodiyaliz tedavisi diyaliz merkezlerinde bu konuda tecrübeli hekim ve hemÅŸireler tarafından uygulanıyor.

Son yıllarda diyaliz merkezlerinde ekonomik sıkıntı baÅŸ göstermiÅŸ, özellikle hasta sayısı az merkezlerde kapanmalar ve merkez birleÅŸmeleri izlenmiÅŸti.

​

Ülkemizde hemodiyaliz hastalarının tedavi giderleri, SaÄŸlık Uygulama TebliÄŸi’nde belirtilen fiyatlar üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından karşılanmaktadır.

​

14 Temmuz 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak uygulamaya giren SaÄŸlık Uygulama TebliÄŸi’nde (SUT) yapılan hemodiyaliz ile ilgili düzenlemeler diyaliz merkezlerinde yeni bir umut ışığı oldu.

​

Bu düzenleme öncesi, 160 TL olan hemodiyaliz seans ücreti maliyetleri karşılamaktan bile uzaktı.  Yeni düzenleme ile, aylık yapılan seansın sayısına göre, kademeli deÄŸiÅŸen fiyat uygulamasına geçildi. Bu ÅŸekilde hasta sayısının az olması sebebiyle maliyetleri karşılayamayan diyaliz merkezlerine destek olunması amaçlandı.  Ä°lk 700 seans için seans başına ücret 180 TL olarak belirlenirken, daha sonraki seanslar için 170 TL olarak düzenlendi. 

​

Konu hakkında Diyaliz Hekimleri DerneÄŸi BaÅŸkanı Dr. Gürhan Bilgiç DiyalizHaber’e  açıklamalarda bulundu: “Hemodiyaliz komplike bir tedavidir. Bu tedavi için hasta evden alınıp merkeze getirilir. Diyaliz hekimlerinin gözetiminde hemodiyaliz gerçekleÅŸtirilir. Hastaların muayene ve takipleri yapılarak ilaçları düzenlenir. Tedavi sonrası tekrar evlerine bırakılır. Bu tedavinin bir çok gideri mevcuttur. Zamdan önce maliyetler sebebiyle bir çok merkez bu iÅŸi bırakma eÄŸilimindeydi. Diyaliz hekimleri yönetmeliÄŸe uymayan ÅŸekilde fazla saatlerde, yüksek sayıda hastaya bakıyordu. Bundan sonra diyaliz hekimlerinin sosyal ve ekonomik koÅŸullarında düzelme beklentisi içindeyiz. Bu zam diyaliz merkezi sahipleri ve çalışanları için bir umut ışığı olmuÅŸtur ”dedi.

 

Türkiye’nin diyalizdeki durumu hakkındaki açıklamalarına devam eden Dr. Gürhan Bilgiç “Avrupa’da hemodiyaliz seans ücreti 200-300 Euro düzeyindeyken ülkemizde bu tedavi çok daha düÅŸük fiyatlarla gerçekleÅŸtirilmektedir. Türkiye bu sebeple Avrupa ve Amerika için çok düÅŸük maliyetle, kaliteli diyaliz yapılabilen bir model ülke olmuÅŸtur. Ülkemizde diyaliz konusunda tecrübeli saÄŸlık personeline ve teknik altyapıya sahiptir. Hemodiyaliz konusunda ülkemizin, ulusal veya uluslararası bir markaya sahip olmaması bir kayıptır. Hemodiyaliz konusuna yatırım yapacak bir Türk firmasının bu avantajları doÄŸru kullanabilirse, Dünya’da rahatlıkla büyük bir marka olabileceÄŸine inanıyorum ” dedi.     (Haber- Hıdır Arslan) DÄ°YALÄ°ZHABER

​

Yayın Tarihi: 01/10/2016

bottom of page