top of page

KRONÄ°K BÖBREK YETMEZLİĞİ KAYNAKLI ÖLÜMLERE DÄ°KKAT ÇEKÄ°LDÄ°!

​

Trafik kazalarından daha yüksek sayıda vatandaşımızı, böbrek yetmezliÄŸinden kaybediyoruz. ​

Böbreklerimiz hayatımızın devamlılığı için en önemli hayati organlarımızdandır. Böbrek saÄŸlığı tüm dünyada ve ülkemizde üzerinde hassasiyetle durulması gereken önemli bir konudur. Ülkemizde yaklaşık 8 milyon kiÅŸide deÄŸiÅŸik düzeylerde böbrek hastalığı bulunmaktadır. Kronik böbrek yetmezliÄŸi ise; böbrek fonksiyonlarının yavaÅŸ yavaÅŸ kaybedilmesi sonucu geliÅŸen geri dönüÅŸü olmayan sinsi bir hastalıktır. Bu döneme gelen hastalar böbrek nakli veya diyaliz tedavileri ile yaÅŸatılabilmektedir. Bu tedaviler hastalar için zahmetli ve ülkemiz için ekonomik olarak yüksek maliyetlidir.

3 Mayıs 2018 tarihinde Ä°zmir’de gerçekleÅŸtirilen toplantıda böbrek yetmezliÄŸine baÄŸlı hasta ölümlerinin nasıl azaltılabileceÄŸi detaylı olarak incelendi. Türk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon HemÅŸireleri DerneÄŸi tarafından düzenlenen “Böbrek Yerine Koyma Tedavilerinde SaÄŸkalım Nasıl Arttırılır?” konulu toplantı Hilton Ä°zmir Hotel’ de gerçekleÅŸtirildi. 

​

Toplantı 2 oturum ÅŸeklinde gerçekleÅŸti. Birinci oturumda Prof. Dr. Fisun Åženuzun Aykar ve Prof. Dr. Soner Duman oturum baÅŸkanlığı yaptılar. Bu oturumda Hem. Elçin Bakan Gaytan “Böbrek Yerine Koyma Tedavilerinde HemÅŸire Bakımının Hasta SaÄŸkalımı Üzerine Etkileri”, Uzm. Dr. Hüseyin Çelik “Nakil Öncesi Hasta Hazırlığının Greft SaÄŸkalımı Üzerine Etkileri“, Prof. Dr. Bülent Oktay “Böbrek Naklinde Greft SaÄŸkalımını Etkileyen Cerrahi Nedenler” konulu sunumları gerçekleÅŸtirdiler.

​

Toplantının ikinci oturumunda ise Prof. Dr. Belde Kasap Demir ve Prof. Dr. Taner Çamsarı oturum baÅŸkanlığı görevini devraldı. Toplantının bu bölümünde Op. Dr. Mesut Kösem “Hemodiyalizde Damaryolu SaÄŸkalımı Nasıl Arttırılır?”, Doç. Dr. Ender Hür “Kronik Hemodiyaliz Tedavisinde Hasta SaÄŸkalımı Nasıl Arttırılır?”, Doç. Dr. Önder YavaÅŸcan ise “Periton Diyaliz Tedavisinde Hasta SaÄŸkalımı Nasıl Arttırılır ?” konulu sunumlarını gerçekleÅŸtirdiler.

 

Toplantı hakkında Türk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon HemÅŸireleri DerneÄŸi BaÅŸkanı Uzm. Hem. Ayten Karakoç, DiyalizHaber’e “ Toplantıya ilginin yüksekliÄŸi dikkat çekiciydi. Ä°zmir ve çevre illerden böbrek yetmezliÄŸi ve diyaliz alanında çalışan 250 saÄŸlık personelinin katılımı ile bu toplantı gerçekleÅŸtirildi. Ä°nteraktif bir ÅŸekilde gerçekleÅŸen toplantıda konular Türkiye çapında konularında söz sahibi konuÅŸmacılar tarafından detaylı olarak incelendi.  2016 yılında ülkemizde meydana gelen trafik kazalarında 7300 kiÅŸi hayatını kaybetti. Aynı yıl içinde bunun yaklaşık 2 katı vatandaşımızı ise böbrek yetmezliÄŸi sebebiyle kaybettik. Bu konuya toplumun dikkatini çekmek için gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor” açıklamasını yaptı. 

​

Toplantıya Ä°stanbul’dan konuÅŸmacı olarak katılan Diyaliz Hekimleri DerneÄŸi (DÄ°HED) Genel Sekreteri Op. Dr. Mesut Kösem ise “Son dönem böbrek yetmezliÄŸinde ülkemizde en sık uygulanan tedavi seçeneÄŸi hemodiyaliz olup; 2016 yılı sonu rakamlarına göre 56700 hasta bu tedaviyi uygulamaktadır. Aynı yıl içinde bu tedaviyi uygulayan 9112 hasta ise hayatını kaybetmiÅŸtir. Bu sayıya hemodiyaliz tedavisine yeni baÅŸlayan hastalardaki ölümler de dahil edildiÄŸinde konunun önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde hemodiyaliz için damaryolu saÄŸlanmasında da sorunlar izlenmektedir. Bu alanda tecrübeli damar cerrahlarının bulunmaması sebebiyle, katater ile hemodiyalize baÄŸlanan hasta sayısı hızla artmaktadır. Katater ile hemodiyalize giren hastalarda ölüm oranları, A-V fistül veya greft (yapay damar) ile hemodiyalize giren hastalara göre oldukça yüksektir” diyerek açıklamalarına son verdi.

Haber: Sevginar Åžentürk/DÄ°YALÄ°ZHABER

Yayın Tarihi: 06/05/2018

bottom of page