top of page

Hatice Gök

 

alp.kar26@hotmail.com

 

Hemodiyaliz HemÅŸiresi

Özel Derince Diyaliz Merkezi

NE MUTLU BANA KÄ° !

 

Benim annem kız çocuklarının okutulmasına sıcak bakılmadığı zamanlarda, babasından gizli olarak girdiÄŸi sınavda baÅŸarılı olmasına raÄŸmen SaÄŸlık Koleji’ne gidememiÅŸti. Bu durum onun kalbinde, bir yara olarak yer etmiÅŸti. Yolumuz hastaneye her düÅŸtüÄŸünde, annem bana bembeyaz kıyafetli hemÅŸireleri gösterir; “ Bak kızım bu hanımlar ne kadar güzel ve faydalı bir meslek seçmiÅŸler. Hem insanlara yardım ediyorlar, hem de hayata karşı tek baÅŸlarına dimdik ayakta durmayı öÄŸrenmiÅŸler” derdi.

​

O zamanlar annemin onlara böyle imrenerek bakmasına bir anlam veremiyordum.  Neden bu konu açıldığında bu kadar mahzunlaÅŸtığını, neden içini çektiÄŸini ve gözlerinin dolduÄŸunu bugün daha iyi anlayabiliyorum.

Yıllar sonra hayat bana bir ÅŸans verdi ve ben annemin kırılan hayallerine, bıraktığı yerden devam etme fırsatını yakaladım. Ä°nsanlara en zor ve çaresiz anlarında yardım etmenin o büyük hazzını her gün yaÅŸarken, güçlü bir irade ile hayatın getirdiÄŸi sorunlar ile savaÅŸmayı öÄŸrenmiÅŸtim.

​

Hastalarımla neler yaÅŸayabileceÄŸimi, bu meslekte yıllarımı geçirdikçe daha iyi anlayabiliyorum. Ben bir hemodiyaliz hemÅŸiresiyim, kronik böbrek yetmezliÄŸinin bütün zorluklarına raÄŸmen; hayata sımsıkı tutunan bu güçlü insanların yanında oluyor ve tedavilerini gerçekleÅŸtiriyorum. Onlar böbreklerini kaybettiler, hayata bir makine ile baÄŸlanarak yaÅŸam mücadelelerine devam ediyorlar. Ben ise onların gözünde, hastalarına destek olan bir hemÅŸire, bir psikolog, bir diyetisyen gibiyim. Onların hemodiyaliz iÅŸlemlerinin bir makine ile yapılmasına yardım ediyorum, psikolojilerini nasıl saÄŸlam tutabileceklerini, neleri yiyebileceklerini anlatıyorum ve hastalarıma ÅŸefkat ile davranmaya çalışıyorum. Formamı üzerime giydiÄŸimde kendi hayatımı, dertlerimi bir kenara bırakıp, sadece hastalarımı düÅŸünüyor, onların hayatı için verdiÄŸim mücadeleye baÅŸlıyorum.

​

HemÅŸirelik benim için annelik gibi içgüdüsel bir duygudur. Nasıl bir kadın bebeÄŸi dünyaya gelip, annelik duygusunu tattığında, uykusuzluÄŸu ve yorgunluÄŸu unutuyorsa; biz de SaÄŸlık Meslek Lisesi’ne girdiÄŸimiz gün dünyamız deÄŸiÅŸir, hayatımız sabır, fedakârlık ve özverilerle geçer. HemÅŸirelik artık bizim için sadece bir meslek deÄŸildir, yaÅŸam tarzımız, düÅŸünce sistemimiz ve hayatımızdır.

​

Bir insanın en savunmasız, çaresiz ve kendini yalnız hissettiÄŸi anda karşısına bir hemÅŸire çıkar ve ona elini uzatır. Artık o insan hasta olmuÅŸtur ve yalnız deÄŸildir, ona yol gösteren, güç veren bir melek vardır yanında.

​

Bizde bazen bu hayatta, mesleÄŸimizle hiç beklenmedik bir zamanda test edilebiliriz. Benim için sıradan günlerden birinde, oturduÄŸum apartmandan gelen bir kadının çığlıklarıyla irkildim. Dış kapıyı açıp, merdivenleri nasıl tırmandığımı hatırlamıyorum. Bir kadın haykırarak “BebeÄŸim öldü” diye aÄŸlıyordu. Kadının kucağında, yeni doÄŸmuÅŸ bebeÄŸinin morarmış olduÄŸunu gördüm. BebeÄŸi kucağıma aldım, solunumu durmuÅŸtu. Böyle bir durumda, öÄŸrendiklerinizi refleks olarak yaptığınızı görürsünüz. Artık bu minik bebek için, dakikalar deÄŸil saniyeler önemlidir. BebeÄŸe gerekli müdahaleyi yapmamla, aÄŸlamaya baÅŸladı. Annenin feryadı dinmiÅŸ, yerini ÅŸaÅŸkın ama mutlu bir yüz ifadesine bırakmıştı. O annenin gözünde siz bir kurtarıcısınızdır ve ilahi bir güç, sizi onlara göndermiÅŸtir.

​

Åžimdi ben, o bebeÄŸin ikinci annesiyim. Kimi zaman, o anne ve kızla yolda karşılaşıyorum. Bana gülümseyen anne; “Bak Hatice HemÅŸire. Kızımız büyüyor ve onu sizin gibi bir hemÅŸire olmasını istiyorum” diyor. O zaman dünya üzerindeki varlığınızın, bir anlamı olduÄŸuna inanıyorsunuz. Biz hemÅŸireler, bu hayatın en acı yüzünü gören, bunlara büyük bir özveriyle sabreden, güçlü insanlarız. Çünkü biz kimi zaman bir annenin veya babanın kızı, bazen bir bebeÄŸin annesi ve belki de bir hasta için en iyi arkadaşız. Ne mutlu bana ki; bu deÄŸerli mesleÄŸe sahip, ÅŸanslı bir insanım.

 

​

Yayın Tarihi: 01/12/2016

bottom of page