top of page

RESERTÄ°FÄ°KASYON SINAVI YAKLAÅžIYOR !

 

Diyalizde çalışan hekim ve hemÅŸirelerin heyecanla beklediÄŸi Diyaliz Resertifikasyon Sınavı’nın  detayları açıklandı.

Türkiye’de yaklaşık 70.000 son dönem böbrek yetmezliÄŸi hastası diyaliz tedavileriyle hayatlarını sürdürüyor.  Diyaliz tedavisinin hemodiyaliz(kan diyalizi) ve periton diyalizi (karın diyalizi) olmak üzere 2 formu mevcut. Hemodiyaliz tedavisi için özel ve kamu hemodiyaliz merkezlerinde hekim, hemÅŸire ve teknikerler tarafından gerçekleÅŸtiriliyor. Periton diyalizi ise evde hastanın kendisi veya yakını tarafından gerçekleÅŸtirilip, periton diyalizi merkezlerinde hastanın takibi yapılıyor. Diyaliz merkezlerinde uzman hekim, sorumlu diyaliz hekimi, hemodiyaliz hemÅŸiresi ve periton diyalizi hemÅŸiresi olarak çalışabilmek için sertifikaya ihtiyaç var. 

SaÄŸlık Bakanlığı yetkilisi SavaÅŸ Çamöz, Resertifikasyon Sınavı hakkında DiyalizHaber’e açıklamalarda bulundu: «Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmelik’te belirtildiÄŸi  üzere Bakanlığın belirlediÄŸi eÄŸitim merkezlerinde kurs görüp, yapılan sınavlarda baÅŸarılı olanlara bakanlıkça sertifika verilmektedir. Bu sertifikaların geçerlilik süresi 7 yıldır. Bu süre sonunda sertifika sahiplerinin, Resertifikasyon Sınavı ile, sertifikalarını yenilemeleri gerekmektedir.  Resertifikasyon Sınavı’na girip kazanan diyaliz çalışanlarının (uzman hekim, pratisyen hekim ve hemÅŸire) sertifikaları, kazandığı sınav tarihinden itibaren 7 yıl süre ile geçerlidir. Genellikle Mayıs ayında gerçekleÅŸtirilen Diyaliz Resertifikasyon Sınavı bu yıl 14.05.2017 tarihinde, Ankara Üniversitesi Dil Tarih CoÄŸrafya Fakültesi Morfoloji Binası’nda gerçekleÅŸtirilecektir. Uzman hekim, pratisyen hekim ve periton diyaliz hemÅŸireleri için sınav saat 11.00 da baÅŸlayacak. Hemodiyaliz hemÅŸireleri için ise sınav 2 grup halinde yapılacak. Ä°lk grup için sınavın 13.30 da baÅŸlaması ve takiben ikinci grubun sınavının yapılması planlanıyor. Diyaliz Resertifikasyon Sınavı için   bu yıl, 130 Uzman Hekim, 550 Pratisyen Hekim, 71 Periton Diyalizi HemÅŸiresi ve 550 Hemodiyaliz HemÅŸiresinin baÅŸvuruları kabul edildi. Sınavda adaylardan 60 dakikalık sürede, 5 şıklı 50  test sorusuna cevap vermesi istenecektir. Yanlış cevapların doÄŸruları götürmediÄŸi sınavda, baÅŸarılı sayılmak için; 100 puan üzerinden 60 puan almak yeterlidir”.


SavaÅŸ Çamöz açıklamalarına «Bu sınavın bir özelliÄŸi Diyaliz Åžubesi tarafından gerçekleÅŸtirilecek son sınav olmasıdır. Bundan sonraki sınavlar  SaÄŸlık Bakanlığı EÄŸitim Daire BaÅŸkanlığı sorumluluÄŸunda, Diyaliz EÄŸitim Merkezleri’nde gerçekleÅŸtirilecektir» diyerek son verdi.

Konu hakkında  Diyaliz Hekimleri DerneÄŸi kurucusu ve DiyalizHaber web sitesinin yöneticisi Dr. Adem Sezen’in görüÅŸlerini aldık. Dr. Adem Sezen: “Bu sınav sertifika ile saÄŸlık hizmeti verilen diÄŸer bölümlere yapılmayıp, sadece diyalizde çalışan hekim ve hemÅŸirelere yapılması sebebiyle, diyaliz sektörü tarafından adaletsiz bir sınav olarak görülmektedir» dedi.

 

Dr. Adem Sezen sözlerini; «Biz DiyalizHaber olarak sektörde çalışan hekim ve hemÅŸirelerin bu sınava hazırlanmalarına destek olmak için,  web sayfamızda DiyalizAkademi adında bir bölüm oluÅŸturduk. Bu bölümde hekim ve hemÅŸireler için, ÅŸu ana kadar hazırlanmış soruları ve cevaplarını yayınladık. ​Sınava hazırlanan arkadaÅŸlarımız web sitemize aşırı bir ilgi gösterdi.  Bu sınava girecek tüm hekim ve hemÅŸirelere sınavda baÅŸarılar diliyorum” diyerek son verdi.

 (Haber: Hıdır Arslan-DÄ°YALÄ°ZHABER)
 

Yayın Tarihi: 22/04/2017

bottom of page