top of page

BÖBREK YETMEZLİĞİ, ANTALYA'DA DİYALİZ SEMPOZYUMUNDA

ELE ALINDI !

1. Akdeniz Diyaliz Sempozyumu Yoğun İlgi Gördü.

 

Böbrek yetmezliği günümüzde önemli ve tüm toplumu ilgilendiren ciddi bir sağlık sorunudur. Toplumda böbrek hastalıklarının oranı oldukça yüksektir ve hastalık son noktada böbrek yetmezliği olarak karşımıza gelmektedir. Böbrek yetmezliğinin tedavisi ise diyaliz tedavileri veya böbrek nakli ile mümkün olmaktadır.

 

16-17 Nisan 2016 tarihlerinde Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen 1. Akdeniz Diyaliz Sempozyumu çevresinde yapılan toplantılar sağlık çalışanlarının konu ile ilgili bilgilerini ve tecrübelerini artırmalarına destek verdi. Türk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireleri Derneği öncülüğünde, Türk Nefroloji Derneği, Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin katılımı ile gerçekleştirilen organizasyon katılımcılardan tam not aldı. Toplantıda ülkemizde böbrek yetmezliğinin durumu ve uygulanan tedavi yöntemleri detaylı olarak tartışıldı.

İlk gün yapılan çalışmada hemodiyaliz tedavisinin anahtarı olan damaryolu hakkında özel bir eğitim gerçekleştirildi. Antalya ve çevre illerdeki diyaliz merkezlerinin başhemşirelerinin katıldığı toplantıya eğitimci olarak Acıbadem International Hastanesi'nden Op. Dr. Mesut Kösem katıldı. Yapılan çalışmada koldaki damar anatomisinin ve damaryollarının anatomik özellikleri Ultrasonografi desteğinde değerlendirildi. Takiben yapılan eğitim çalışmasında damaryolu konusundaki kritik noktalar ve katılımcılardan gelen sorular detaylı olarak tartışıldı.

 

Toplantının ikinci gün yapılan ve tam gün süren oturumlarda ise ülkemizde böbrek yetmezliği konusunda üst düzey tecrübeye sahip Nefrolog, Kalp ve Damar Cerrahı, Diyaliz Hemşiresi ve Diyaliz Teknikerleri ilgili konularda sunumlarını gerçekleştirdiler.

 

Sempozyumun bölgesel organizasyonundan sorumlu Hem. Aysun Ünal; “ Bu toplantı, diyaliz ekibinin eğitimine, önemli katkıları oldu. Diyalizde çalışmak uzmanlaşma ve güncel bilgiler ışığında yenilikleri takip etmeyi gerektirir. Bu sempozyum bilimsel ve içerik olarak örnek bir toplantıydı. Toplantı katılımcılar tarafından çok beğenildi ve bu ilgi sebebiyle önümüzdeki zamanlarda yeni eğitim toplantıları yapmayı planlıyoruz” açıklamasını yaptı.

(Haber: Sevginar Şentürk – DİYALİZHABER)

Yayın Tarihi: 21/04/2016

bottom of page