top of page
MESUT KÖSEM-vesikalık.jpg

Op. Dr. Mesut Kösem

 

mesutkosem@hotmail.com

 

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı

Acıbadem International Hastanesi

 

 

 

DAMARYOLU TAKİP VE EĞİTİM PROGRAMI

​

Hemodiyalizin en önemli konularından birisi de; damaryolunu deÄŸerlendirmek ve damaryolunu düzgün kullanmaktır. Bu konuda tecrübenin yeterli düzeye gelmesi, belki de 5-10 yılımızı alacaktır.  


A-V fistül diyaliz ekibi için hemodiyalizin gizemli kalmış bir alanıdır. Çünkü çok az hemÅŸire-tekniker bu mucize yapıyı gözleriyle görebilmiÅŸtir. GörmediÄŸimiz bir ÅŸeyi sadece hayal edebiliriz. 


Her diyaliz çalışanının zihninde, A-V fistül konusunda bazı sorular vardır. Bazen bu sorular beynimizi kurcalar, bazen bu soruların cevaplarını arar, ama genellikle de iÅŸin içinden çıkamayız. 
Niçin bazı fistüllerde nabız alınıyor?
Thrill’in ÅŸiddeti ve yeri neye göre deÄŸiÅŸiyor?
Fistüle iÄŸneyi taktığımda bu pıhtı nereden geliyor ?
Diyaliz sonrası, bu kanama niye durmuyor ? 
Thrill alınmayan bir fistülden, diyaliz yapabilir miyim?


Hemodiyalizde çalışan bir hemÅŸire veya teknikerin damaryolu açısından bilgi ve becerilerini hızla nasıl artırabiliriz? Bu hedefe ulaÅŸmak için oluÅŸturulan  «Damaryolu Takip ve EÄŸitim Programı» bu konuda tecrübeli damar cerrahının üzerindeki bilgi ve tecrübeyi,  doÄŸrudan diyaliz ekibine aktarmayı amaçlar.  


Bu programda koldaki arter ve venler bu iÅŸin baÅŸlangıç noktasıydı. EÄŸitim tabii ki anatomi ile baÅŸlamalıydı. Koldaki arter ve ven trasesini bildikten  sonra damaryolunu kavramak sizin için hiç te zor olmayacaktı. 


Muayene ile fistül haritasını «Damaryolu Ä°zlem Formu» üzerine çıkarabilmek bize nasıl bir yapıya iÄŸne takacağımızı gözümüzün önüne getiriyordu. Önümüzdeki yolu görebilirsek, en doÄŸru iÄŸne uygulama bölgelerine de karar verebilirdik.

 

Artık iÄŸne uygulamak için yeÅŸil, sarı ve kırmızı bölgelerimiz var. Sonraki fistül operasyonu ÅŸanslarını koruyan ve damar sistemine en az zarar veren bölgelere iÄŸne takmaya baÅŸladınız. 


Önceleri fistülün çalışmasını thrill var ve yok olarak deÄŸerlendiriyordunuz. Artık fistüldeki debiyi 0-6 arasında puanlandırabiliyor ve bu skalaya göre yaklaşık fistül debisini hesaplayabiliyordunuz.


Venöz darlıkların, arteriyalize vende nabza sebep olduÄŸunu veya nabız alınan son noktada bir darlık olabileceÄŸini düÅŸünüyorsunuz. 


Diyaliz ekibi olarak belki de ilk kez ultrasonografi ile tanışıyorsunuz. Ultrasonografi fistül denilen hayali bir yapıyı görünür hale getirebiliyordu. Anastomoz denilen ÅŸeyin ne olduÄŸunu, damarın derinliÄŸini, çapını, anevrizma ile pseudoanevrizmanın farkını artık bilebiliyorsunuz.


Bu proje Türkiye’de yapılan en büyük damaryolu eÄŸitim projesidir. Acıbadem SaÄŸlık Grubu sponsorluÄŸunda yaklaşık 70 diyaliz merkezinde gerçekleÅŸtirilen çalışmaya, ilk çalışmadan bu yana büyük ilgi oldu. Bu çalışmada herkes, bilgi ve beceri düzeyine göre farklı tecrübeler kazandı. 


Siz,  iÅŸe yeni baÅŸlamış bir diyaliz teknikeri olarak daha yolun başında olsanız da; bu eÄŸitim sizin için bir ışık olabilir. Artık, bunun üzerine damaryolu konusunda kendinizi, hızla geliÅŸtirebilirsiniz. 


Siz, 10-20-30 yıl diyaliz salonlarında tecrübe kazanarak baÅŸhemÅŸire olsanız da bu proje size ÅŸunu gösteriyordu: Bu meslekte öÄŸrenme hiçbir zaman bitmeyecek ve yeni bir ÅŸeyler öÄŸrenme heyecanımızı hiçbir zaman kaybetmemeliyiz.

  
Bu projenin gerçekleÅŸmesinde katkıları olan ve programa katılan herkese teÅŸekkürler.


Unutmayalım ki; « Bilgi Paylaşıldıkça Büyür».
 

 

 

​

Yayın Tarihi: 10/01/2017

bottom of page