top of page

DİYALİZ HEKİMLERİ DERNEĞİ, DAMARYOLU SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİ!

Ülkemizde hemodiyaliz ile yaşayan, 60.000 son dönem kronik böbrek yetmezliği hastasının, diyalize alınabilmesi için, hasta ile diyaliz makinası arasındaki bağlantıyı sağlayan damaryolu adı verilen sistemlere ihtiyacı vardır. Damaryolu seçenekleri ise fistül, yapay damar ve kataterlerdir. Bu damaryolları cerrahi işlemlerle, bu konuda uzmanlaşmış Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanları tarafından gerçekleştiriliyor.

 

Diyaliz Hekimleri Derneği, ülkemizde hemodiyaliz hastalarının sağlıklı bir damaryoluna ulaşımındaki sorunları saptamak ve çözüm seçenekleri oluşturmak için “ Damaryolu Çalışma Grubu”nu oluşturdu. Çalışma grubunda Uz. Dr. Hıdır Arslan ve Op. Dr. Mesut Kösem çalışma grubunun koordinatörü olarak belirlendi. Geçen hafta yapılan çalışma ile İstanbul'da damaryolu operasyonu gerçekleştiren Kalp ve Damar

Yayın Tarihi: 16/05/2016

Cerrahları ile bir toplantı gerçekleştirildi. Op. Dr. Savaş Yıldırım, Op. Dr. Uğur Cangel ve Op. Dr. Naim Eren ile gerçekleştirilen toplantıda damaryolu cerrahisinin sorunları görüşülerek, karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.

 

Toplantı hakkında Diyaliz Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Uz. Dr. Hıdır Arslan “Ülkemizde diyaliz sektörünün bugünlere gelmesinde en önemli unsurlardan biri de damaryolu konusuna emek ve gönül veren damar cerrahlarıdır. Damaryolu hastalarımız için o kadar önemlidir ki; damaryolu olmadan biz hastalarımızı yaşatamayız. Biz dernek olarak bu konuda çalışan cerrah arkadaşlarımızı çalışma grubumuza ve derneğimize davet ediyoruz. Çalışma grubumuz bu konu ile ilgili hasta, hekim ve merkez sahipleri dernekleriyle de toplantılar yapacaktır. Bu toplantıların sonuçlarına göre bir çalışma raporu oluşturularak ülkemizdeki hemodiyaliz hastalarının yaşadığı, bu önemli sorunun sebepleri ve çözüm yolları açıklığa kavuşturulacaktır. Bu rapor ise Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, konu ile ilgilenen derneklerle ve kamuoyu ile paylaşılacaktır. Bu konuda çalışmalara destek vermek isteyen herkesin görüşlerine ve katılımlarına ihtiyacımız vardır” açıklamasını yaptı. (DİYALİZHABER)

bottom of page